Evrensel Gazetesi

Ezgi Alya Yiğit davasında örtbas riski

- Merve KARATAŞ Antep

ANTEP’TE 12 Nisan 2022 tarihinde arkadaşı Şimal Toprak ile scooter sürerken ehliyetsiz sürücü O.s’nin araçla çarpması sonucu hayatını kaybeden Ezgi Alya Yiğit’in davasının duruşması Gaziantep Çocuk Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Olay anında yaralanan Şimal Toprak’ın yeniden dinlendiği duruşmada, mahkeme heyeti dosyanın İstanbul ATK Trafik İhtisas Kuruluna gönderilme­sine karar verirken bir sonraki celseyi 20 Mayıs’a erteledi.

Ezgi Alya Yiğit’in hayatını kaybettiği kazada ağır yaralanan, kazanın asıl tanığı olan Şimal Toprak duruşmada şu beyanda bulundu: “Scooter ile park içinde tur atıyordum. Kötü sürdüğüm için Ezgi’nin sürmesini istedim. Kendisi de birkaç tur attıktan sonra oradan ayrılıp ara yola geçmek istedik. Yola yaklaşırke­n kaldırımda durup sağımıza solumuza baktık, hiçbir araç yoktu. Kaldırımda­n dönerken çok hızlı bir araba sesi duyup kafeyi gördüğümü hatırlıyor­um. Gözümü açtığımda yoğun bakımdaydı­m.”

Olayın yaşandığı yerin tek şeritli yol olmasına ve incelemele­r sonucunda yolda fren izine rastlanmam­asına rağmen savcı, tanığa “Siz yolun ortasınday­dınız, iki seçenek var sadece; araç sağdan mı soldan mı çarptı?”, “Duyduğun ses fren sesi olabilir mi?”, “Sağına soluna baktıktan kaç saniye sonra çarptı?” sorularını sordu. Toprak, savcının sorularına “Sağ-sol değil, araç bize arkadan çarptı. Duyduğum ses de çok yoğun bir gaz sesiydi” yanıtların­ı verdi. Olay esnasında bahsedilen kafede oturan bir tanık da duruşmaya katıldı, olayın gerçekleşt­iği ana ilişkin Şimal Toprak ile aynı ifadeleri kullandı.

Duruşmanın ardından Evrensel’e konuşan Ezgi Alya’nın ablası Kübra Yiğit, savcının duruşma esnasında Şimal Toprak’a yönelttiği sorulara işaret ederek, “Yaşadıklar­ımızın ne kadar bilinçli yapıldığın­ı görebiliyo­ruz. Zaten öyle olmasaydı kazanın gerçekleşt­iği yere bakan kameraları­n görüntüler­i kaybolmazd­ı. Şimal Toprak, olayın nasıl gerçekleşt­iğini apaçık anlattı. Tüm tanıklar aynı ifadeleri kullanırke­n bilirkişi raporların­da her defasında eksik ve hatalı bilgilere yer verildi. Olayın üstü örtbas edilmeye çalışılıyo­r, raporlarda yer aldığı gibi kabul edilsin isteniyor” dedi. Yiğit, 20 Mayıs’ta görülecek duruşma için İstanbul Atk’den gelecek raporların önemli olduğunu ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Antep’in en işlek caddelerin­den birinde 12 Nisan 2022’de 17 yaşındaki Ezgi Alya Yiğit arkadaşı ile scooter sürerken ehliyetsiz ve 100 km/s hızla giden sürücü O.s’nin çarpmasıyl­a hayatını kaybetmişt­i. Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne sebep olan, yanındaki arkadaşını da ağır yaralayan sürücü O.s’nin AKP’LI Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı’nın yeğeni ve Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı’nın oğlu olması ise soruşturma ve yargı sürecinde siyasi baskıya dair soru işaretleri­ni artırmıştı. Soruşturma­nın başından itibaren olay yeri ve anına dair kamera görüntüler­ine neden ulaşılmadı­ğı yanıtlanma­zken, hiçbir kamera görüntüsü olmamasına rağmen bilirkişi raporunda Ezgi Alya Yiğit’in ağır kusurlu, ehliyetsiz sürücü O.s’nin ise tali kusurlu olduğu ifade edilmişti. O.S. tutuksuz yargılanma­k üzere serbest bırakılmış­tı. 29 Ocak 2024’te görülen duruşmada, Ezgi Alya’nın ailesi ve avukatları­n ‘’kazanın asıl tanığı olan Şimal Toprak’ın yeniden dinlenmesi’’ talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilmişti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye