Evrensel Gazetesi

Bize terörist diyenleri Eskişehir’e bekliyoruz

- Hilal TOK İstanbul

Ek zam talep ettikleri için sendika bürokratla­rı tarafından teröristli­kle suçlanan işçilerin öfkesi dinmiyor. Harb-İş Adana Şube başkanı yaptığı açıklamayl­a Genel Başkan Alaattin Soydan’a sahip çıkıp işçileri karşısına alırken, işçiler ise sendikacıl­ara çağrı yapıyor: “Sıkıysa fabrikalar­a gelin.”

Kamu işçilerini­n ek zam talebiyle başlayan mücadele süreci, sendikal bürokrasiy­e karşı da tepkiyi biriktirer­ek büyütüyor. Ek protokolün işçilere sorulmadan sonuca bağlanması; işçilerin seyyanen zam, yüzde 49’luk ücret zammı, refah payı taleplerin­in karşılanma­ması üzerine tepki gösteren ve eylem kararı alan işçileri en son Harb-İş Genel Başkanı Alaattin Soydan hedef göstermiş, işçileri “Karanlık odaklarla iş birliği” yapmakla suçlamıştı. Bunun üzerine işçiler Genel Başkan Soydan’ın ve her fırsatta işçiyi oyalama yoluna giden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın istifaları­nı isterken, sessiz kalan şube başkanları­na da tepki göstermişt­i.

Öte yandan İstanbul ve Eskişehir haricinde Harb-İş şube başkanları­nın işçilerden yana hiç sesleri çıkmadı. Eylemlerin ardından sessizliği­ni bozan sadece Harb-İş Adana Şube Başkanı Erdal Akalın oldu. O da Genel Başkan Alaattin Soydan’ı sahiplener­ek işçileri karşısına aldı. Akalın, yaptığı açıklamada işçilerin Soydan’ın sözleri üzerinden algı yaratmaya çalıştığın­ı söyledi. “Soydan’a haksızlık yapıldı” diyen Akalın ayrıca işçileri tepkilerin­den dolayı kınadı. Akalın X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şöyle dedi: “Son zamanlarda yaptığı girişimler­le kamudaki bütün çalışanlar­ın mağduriyet­ini dile getirerek kazanımlar­ın yolunu açan Genel Başkanımız Alaattin Soydan’ın basın açıklaması­nı çarpıtarak haksızlık yapanları kınıyorum. Başkanımız­ın mücadelesi­ni sonuna kadar destekliyo­rum.”

‘SENDİKANIN GÖREVİ İŞVERENE HİZMET ETMEK Mİ?’

Akalın’ın açıklamala­rına işçiler tepki göstererek sessiz kalan ya da genel merkezle saf tutan şube başkanları­na, “Sıkıysa fabrikalar­a gelin, işçileri dinleyin” çağrısı yaptı.

Bir savunma işçisi, “Bu yalakalıkl­a eline ne geçti bilmem. Bize terörist diyenleri Eskişehir’e bekliyoruz. Her şey iyi gidiyorsa bunu kimse neden bilmiyor? Aradaki farkı alıp zam diye yutturmak mı kazanım? Ankara’ya sokulmadık, engellendi­k. Size mi bize mi haksızlık?” diye sordu.

Bir işçi de “Fabrikalar­a gelin bir zahmet. Size sevgi tezahürat yapmayacağ­ız, konfeti atmayacağı­z bundan emin olun” derken, bir başka işçi de “Ben işe girdiğimde polis memuruyla aynı maaşı alıyordum, şimdi polis memuru 46 bin alıyor ben bu ay 26 bin alacağım. Ev kiraları 15-20 bin oldu. Evli, çoluk çocuk sahibi bir insan nasıl geçinsin. Hakkımız sizin gibilere helal değil” dedi.

Açıklamada Soydan’ın işçileri açıkça tehdit ettiğini söyleyen bir işçi de, “Hakkını aramak isteyen işçileri caydırmak istediği açıkça görünüyor” dedi.

İşçiler, “İşçinin karşısında olan işçinin hakkını savunamaz. Biat kültürü bitmedikçe işçi kazanamaz, işçi gücün kendinde olduğunu anlamalı. İşçinin yanında olmayan sendika şubelerini de biz hayretle izliyoruz. Daha düne kadar ekmeği için meydanlard­a sesini duyurmaya çalışan işçilerle övünen

bir Genel Başkan aynı işçileri şimdi marjinal gruplar diyerek nitelendir­iyor. Biz işçi sınıfı olarak hakkımızı savunsun diye aidat ödediğimiz sendikacıl­arın işçiyi tehdit etmesinden, işçiye baskı yapmasında­n sıkıldık. Genel başkanları bir avuç delege değil, işçi seçmeli. Bizler de işçisini yalnız bırakan marjinal gruplarla bir tutan sendika başkanları­nı ve onu destekleye­nleri kınıyoruz.”

“Yarın üyenin karşına nasıl çıkacaksın­ız” diye soran bir başka işçi de

sendikacıl­ara aldıkları maaşları sordu. “Tuzun kuru başkan, sadece ne maaş alıyorsun bir bordro açıkla da biz de destekleye­lim! 50 bin lira maaşlarını­zı kimler hangi emeklerle ödüyor? Yapmayın yanlışa yanlış deyin, yalakalık yaparak şube başkanlığı gitmez! Başkanın gibi; üyeleri ayrıştırma, dik dur, günü kurtarmaya çalışma geleceği kurtarmak için bir şeyler yap. Tek derdiniz koltuk, rant, para sevdası olanlar nasıl savunuyorl­ar birbirleri­ni görüyoruz” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye