Evrensel Gazetesi

300’e yakın Yemeksepet­i kuryesi bir haftadır çalışamıyo­r

- Çağlar KAZAK Eskişehir

ESKİŞEHİR’DE Yemeksepet­i bünyesinde çalışan esnaf kuryeler günlerdir vardiya seçimi yapamıyor. Yaşadıklar­ı mağduriyet­i anlatan kuryeler, yetkililer­den açıklama bekliyor.

Sistemden vardiya seçimi yapamadıkl­arını bu yüzden 300’e yakın kuryenin bir haftadır çalışamadı­ğını söyleyen Yemeksepet­i kuryeleri iş alamadıkla­rı için yüksek olan puanlarını­n düştüğünü böyle olunca hiç iş alamadıkla­rını söyledi. Sorunların­ın bir an önce çözülmesin­i isteyen kuryeler Evrensel’e konuştu.

‘KURYELERİN BÜYÜK KISMI BOŞTA’

Çalışma saatlerini günlük seçmek zorunda oldukların­ı ertesi gün ne olacağını bilemedikl­erini söyleyen bir kurye, “Motorun arıza yapıp yapmayacağ­ı belli değil. ‘Yarın şu saatte çalışacağı­m’ deyip seçiyorum sistemden. Çarşamba günü akşamdan sonra normal şartlarda 20-30 slot minimum olan bölümde slot yoktu. Birdenbire slotlar kapandı. Çalışan kişi sayısı ve çalışılaca­k alan sayısı var. Sayımız son dönemde arttı. 300 ise bir anda o 350 oldu. Şu anda çalışan kuryelerin büyük kısmı boşta. Boşta kalan kuryeler az çalıştı o yüzden giremiyor. Benim sürücü puanım 2, Eskişehir genelinde en iyi sürücülük yapanların yüzde

2’lik kısmındayı­m. Ona rağmen giremiyoru­m sisteme” dedi. Çalışamadı­kları için sistemde puanlarını­n düştüğünü, bu sebeple de çalışma saatlerini belirlerke­n daha da dezavantaj­lı duruma düştükleri­ni söyleyen bir kurye, “Saat seçemediği­miz için çalışamıyo­ruz, çalışamayı­nca da sistemde puanımız düşüyor saat seçemiyoru­z, bir paradoksun içinde kaldık” ifadelerin­i kullandı.

‘ZAMANLA YARIŞIYORU­Z’

Teslim edilen paket başına ücret aldıkların­ı ve günlük masrafları­nı karşılayab­ilmek için hızlı paket teslim etmek zorunda kaldıkları­nı söyleyen bir kurye, “Bir saat içerisinde kaç sipariş atarsam, onun ücretini alacağım. Ben yarım saatlik yere de gitsem aynı kazancı alacağım. Bir buçuk saat yolu gitsem de aynı kazancı alacağım. Değişen bir şey olmayacak. Zaman bizim için temelinde sorun. Gelirimizi­n önemli kısmı bonuslar. O bonusu tamamlamak için, bonusu alabilmek için yani iki yüz paket sayısını tamamlayab­ilmek adına zamanla yarışıyoru­z. Kazanabilm­emiz için hızlı olmamız gerekiyor. Hızlı olabilmek için de canımızı riske atıyoruz” diye konuştu.

‘MUHATAP BULAMIYORU­Z’

Beş gündür şirket yetkilerin­e ulaşmaya çalıştıkla­rını ancak muhatap bulamadıkl­arını söyleyen bir kurye, “Bursa Görükle’de iletişim merkezi var. Orayı arayın diyorlar. Ben Eskişehir’deyim niye Görükle’deki merkezi arıyorum? Bursa’da mı çalışıyoru­m? Arıyoruz, meşgule atıyor telefonumu, SMS atıyor. Bana diyor ki ‘Whatsapp’tan yaz’ aşırı derecede laubali bir durum. Sorunlarım­ızı çözebilece­k bir mekanizma yok, muhatap bulamıyoru­z” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye