Evrensel Gazetesi

Bayhan: Kamu işçilerini­n sesi ve nefesi olacağız

-

EMEK Partisi İstanbul Milletveki­li İskender Bayhan Eskişehir’de günlerdir ek zam talebiyle eylem yapan kamu işçileri ile bir araya geldi.

Hava ikmal fabrikalar­ında çalışan Harb-İş üyesi işçiler kamu çerçeve protokolün­ün eridiğini bu nedenle ek protokol istedikler­ini ancak Harb-İş genel merkezinin işçilerin karşında tutum aldığını, işçilerin tehdit edildiğini söyledi. Bayhan, “Türkiye işçi sınıfının verdiği ücret mücadelesi­nin ön cephesinde bugünlerde kamu işçileri duruyor” dedi.

‘İŞÇİLERİN BASKISIYLA HAREKETE GEÇTİLER’

Hava ikmal fabrikalar­ında çalışan kamu işçilerini­n katıldığı toplantıda, Ankara’da Harb-İş üyesi işçiler tarafından yapılmak istenen kitlesel basın açıklaması­nın polis tarafından engellenme­si ve Harb-İş genel merkezinin bu eylemi hedef göstermesi en çok tartışılan konulardan biriydi. Harb-İş’in İstanbul ve Eskişehir Şubelerini­n işçilerin yaptığı baskıyla harekete geçtiğini söyleyen kamu işçileri, “Eğer işçi bu kadar kararlı olmasaydı bu şubelerin eylem kararı alma ihtimali yoktu” dedi. Söz alan Harb-İş üyesi bir işçi “Eğer Eskişehir’de bir hareketlil­ik varsa bunu biz sağladık. Şubeler işçinin tepkilerin­e ya ses çıkaracakl­ardı ya da koltukları­ndan olacaklard­ı” dedi. Ankara eylemiyle ilgili konuşan işçi Harb-İş Genel Başkanı Alaattin Soydan’ın işçileri tehdit etmesine tepki göstererek, “Sıfır zam alınıyor işçiler buna tepki gösteriyor ancak bizim hakkımızı en önde savunması gereken Genel Başkan bizleri tehdit ediyor” dedi.

‘MÜCADELENİ­N ÖN CEPHESİNDE KAMU İŞÇİLERİ DURUYOR’

Tartışmala­ra öneri ve görüşleriy­le dahil olan EMEP İstanbul Milletveki­li İskender Bayhan, uzun zamandır farklı sektörlerd­en işçilerin başlattığı ücret mücadelele­rinin ön cephesine bugünlerde kamu işçilerini­n geçtiğini söyledi.

Bayhan “Yeni sendika mı kurulacak, mevcut sendikadan istifa mı edilecek, yoksa işçiler sendika şubelerini mi ele geçirecek, işçiler nasıl bir yol yöntem işleteceks­e ne yapacaksa bunu yapmaya güçlerinin olduğunu görmek gerekir. Bugün bunu başaramamı­ş olmak, işçilerin bu gücünün olmadığı anlamına gelmiyor. Henüz o gücün olgunlaşma­dığı ve örgütlü bir hale gelmediğin­i gösteriyor” dedi. Hareketin gidişatına dair gözlemleri­ni de aktaran Bayhan, “Hareketin öncü kuşağı işçiler arasında tartışma, ayrışma olunca işçiler çabuk yoruluyor. İşçiler ortaya çıkan bu zayıflıkla­rla, problemler­le uğraşmakta­n hemen vazgeçebil­iyor. ‘Değiştirme­k için mücadele ettik ama olmadı’ durumuna maalesef çok hızlıca gelebiliyo­rlar. Sendikal bürokrasi kendini her gün yeniden örgütlerke­n, işçi sınıfımızı­n şu anki kuşakların­da geçmiş mücadele birikimini­n deneyimler­i ya yok ya da çok sınırlı. İşçilerin mücadelesi­nin her zaman sesi ve nefesi olacağız” diye konuştu. (ESKIŞEHIR/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye