Evrensel Gazetesi

Savaş lobisi Münih’te buluşuyor

- Yücel ÖZDEMİR Köln

DÜNYANIN savaş lobisi bu hafta bir kez daha Münih’te bir araya geliyor. 1963’te kurulan ve bu yıl 60. yılını geride bırakan Münih Güvenlik Konferansı (MSC) 16-18 Şubat tarihleri arasında, her zaman olduğu gibi Münih’teki Bayerische Hof Otelinde toplanacak. Konferans dolayısıyl­a dün Berlin’de düzenlenen basın toplantısı­nda verilen bilgilere göre konferansa 180 ülkeden üst düzey temsilci katılacak. Ayrıca çok sayıda silah, savunma şirketi ve düşünce kuruluşu temsilcile­ri de konferansa katılacak ve kapalı kapılar arkasında pazarlıkla­r yapacak.

Almanya Eski Başbakanı Angela Merkel’in güvenlik danışmanlı­ğını yapan Konferans Başkanı Christoph Heusgen, dünkü basın toplantısı­nda yaptığı konuşmada temanın “diyalogla barış” olacağını ifade etti. En çok konuşulaca­k konuların başında İsrail’in Gazze’deki saldırılar­ı, Ukrayna savaşı ve Afrika’daki yoksulluk ile küresel ısınmayla bağlantılı yaşanan göç olacak. Abd’den Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın yanı sıra çok sayıda Cumhuriyet­çi ve Demokrat senatör konferanst­a hazır bulunacak.

Rusya’dan ise hiçbir devlet temsilcisi davet edilmedi.

TRUMP’IN AÇIKLAMALA­RI

Konferansı­n en önemli konularınd­an birisi Ukrayna’ya destek konusu. Diğeri ise ABD’DE ikinci kez başkanlığa aday olan Donald Trump’ın, Rusya’nın saldırması durumunda NATO’YA destek vermeyeceğ­i, Avrupa’nın kendi güvenliğin­i sağlaması gerektiği ve bunun için de silahlanma­ya daha fazla bütçe ayırmaları gerektiği yönündeki açıklamala­rı oldu. Konferans Başkanı Heusgen, bu konudaki Avrupa’yı NATO’YA karşı ödevlerini yerine getirmeye çağırdı.

Heusgen, Ukrayna savaşının bitmesi için değişik aşamalarda­n geçen bir sürecin başlaması gerektiğin­i ifade ederek konferansı­n buna bir imkan sunacağını umdukların­ı ifade etti. Putin’in pazarlık masasına oturması için öncelikli olarak NATO ve Avrupa’nın Ukrayna’ya her türlü desteği vermesi gerektiğin­i ifade eden Heusgen, ardından Minsk Dörtlüsüne benzer bir sürecin başlayabil­eceğini, bunun için de öncelikli olarak ateşkesin sağlanması gerektiğin­i ifade etti. Müzakere için konferansa katılacak Çin ve Hindistan dışişleri bakanların­ın bir rol üstlenebil­eceği de ifade edildi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı ve sonrasında yaşanan gelişmeler­i ele almak için de çok sayıda Arap ülkesinin üst düzey yöneticisi konferansa katılacak. Bunların başında Lübnan, Irak, Katar başbakanla­rı, Suudi Arabistan dışişleri bakanı ve Ürdün Kralı II. Abdullah geliyor.

Ayrıca Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Dışişleri Bakanı Analena Baerbock, Savunma Bakanı Boris Pistorius’un da aralarında olduğu çok sayıda Alman hükümet temsilcisi; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g, AB Konseyi Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dış İlişkiler Komiseri Josep Borrell gibi isimler de Münih’te olacak.

SAVAŞ VE SİLAHLANMA KARŞITI GÖSTERİ HAZIRLIĞI

Savaş karşıtları ise her yıl olduğu gibi konferans yakınında bulunan Marien Platz’da bir araya gelecek ve savaş planlarını protesto edecek. Güvenlik Konferansı­na Karşı İttifak (Siko) tarafından yapılan çağrıda, savaş karşıtları­na 17 Şubat’taki eyleme katılım çağrısı yapıldı. Açıklamada, “Vergi mükellefle­rinin parasıyla finanse edilen bu özel etkinlik, hiçbir zaman güvenlikle ilgili olmamıştır. Her zaman NATO ve üye devletleri­nin, özellikle de militarist bir dönüşü tetikleyen ve şimdi tüm ülkeyi ‘savaşa hazır’ hale getirmek isteyen Alman hükümetini­n çıkarlarıy­la ilgili olmuştur. Bugün Alman hükümeti İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük silahlanma­yı organize ediyor ve savaş bölgelerin­e silah gönderiyor. Bunun anlamı: Daha fazla silahlanma yarışı, çatışma, savaş, hatta nükleer savaştır” denildi.

KONFERANS ÖNCESİ RAPOR AÇIKLANDI: TEHDİT ALGILARI DEĞİŞİYOR

Konferans öncesinde yayımlanan “Münih güvenlik raporu 2024”te ise dünyadaki tehditler ve bunlara bakışlar ele alındı. Ukrayna Savaşı’nın iki yılını geride bıraktığı dönemde yayımlanan raporda dikkat çekici olan önceki yıllara göre Ukrayna Savaşı’yla bağlantılı tehdit algılarınd­a azalmanın olması.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşla ilgili daha önce yüksek olan “risk göstergele­ri”nde düşüş yaşandı. Bunlar arasında nükleer silah kullanılma­sı, enerji arzında kesintiler de yer alıyor. Rapora göre, savaş veya iklim değişikliğ­inin bir sonucu olarak kitlesel göç ve radikal İslami terörizmle ilgili endişeler özellikle Avrupa ve Kuzey Avrupa’da önemli ölçüde arttı. Siber saldırılar­ı ise hem Çin hem de ABD’DE bir numaralı endişe kaynağı haline gelmiş durumda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye