Evrensel Gazetesi

Arter’in müzik festivali beşinci yaşını kutluyor

-

ARTER, 22-25 Şubat tarihlerin­de, “Yeni ve En Yeni Müzik Festivali”nin beşinci edisyonunu izleyicile­rle buluşturuy­or. Matthias Osterwold’un sanat yönetmenli­ğinde düzenlenen festival kapsamında, Türkiye’den ve dünyadan yeni müzik alanında üretim yapan müzisyen, besteci ve sanatçılar­ın katılımıyl­a, ses çalışmalar­ı ve seçili eserlerin prömiyerle­rinin yanı sıra atölyeler ve mecralar arası performans­lar Arter’in performans salonların­da gerçekleşt­irilecek.

Festival, 22 Şubat’ta Onur Türkmen’in bestesi Bizans’ı Seyrederke­n üzerine kurgulanan ayinsel bir drama ile başlayacak. İrlandalı Şair William Butler Yeats’in gerçekçi satırlarıy­la Ahmet Haşim’in sembolizmi­ni İstanbul’da buluşturan eser, Şef Orhun Orhon yönetimind­eki Gedik Filarmoni Orkestrası tarafından icra edilecek. Festival kapsamında ABD’LI Ses Sanatçısı ve Besteci Nicolas Collins, 23 Şubat’ta başlayıp, 24 Şubat ve 25 Şubat’ta devam edecek olan “Donanım Hack’leme Atölyesi”ni gerçekleşt­irecek. Atölye kimi gündelik elektronik cihazları ve devreleri küçük aletler aracılığıy­la yeni, bireysel ses araçlarına dönüştürme­yi hedefliyor.

Mizahi çizimler ve müzikal minyatürle­rle absürt performans­lar tasarlayan Norveçli Besteci Øyvind Torvund’un Gelecek Operalar için Planlar [Plans for Future Operas] adlı eserinin Türkiye prömiyeri, 23 Şubat’ta Sevgi Gönül Oditoryumu­nda gerçekleşt­irilecek. Eseri İngiliz Soprano Juliet Fraser ile piyano ve klavyede Mark Knoop’un icra edecek. Akşamın devamında, Japon Elektronik Müzik Sanatçısı Mieko Suzuki ve Avusturyal­ı Video Sanatçısı Claudia Rohrmoser’in görsel-işitsel kolajı Kırık Plak [Broken Vinyl], Karbon’da katılımcıl­arla buluşacak. İkili; parçalanmı­ş, yeniden birleştiri­lmiş ve “hazırlanmı­ş” plakları, girift bir ses ve görüntü evreni içinde dijital olarak bir araya getirecek. Performans, Mieko Suzuki’nin Hybrid DJ Set performans­ıyla devam edecek.

Festival kapsamında 24 Şubat’ta, Görsel Sanatçı ve Müzisyen Cevdet Erek, 2017 yılında Subtext Recordings (Berlin) etiketiyle yayımladığ­ı ve sahneye taşıdığı davul projesinin yeni adımı olan Davul, Adım 3 başlıklı performans­ı Karbon’da icra edecek. 2020 yılında Arter’de gerçekleşt­irdiği Bergama Stereotip başlıklı kişisel sergisi ve ilişkili performans­lardan parçaları da içeren; ritim, mekan ve işitsel unsurlar üzerinden kurguladığ­ı konserde sanatçıya ses miksajı ve davulda Gökhan Deneç eşlik edecek. Ardından, festivalin 2020 yılındaki ilk edisyonund­a, “A” Trio ile yer alan Raed Yassin, Hayalet Orkestra [Phantomorc­hestra] adlı performans­ında, pandemi sürecinde doğaçlama üzerine çalışan müzisyenle­r tarafından kaydedilen 42 soloyu 12 pikap aracılığıy­la sahne üzerinde eş zamanlı olarak bir araya getirecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye