Evrensel Gazetesi

140journos: PR yapan ajans

140journos’un Şebnem Korur Fincancı’yı hedef alması tepkilerin odağında olsa da, sitenin daha önce yaptığı işler de benzerdi. Ali Babacan’ı güzelleyen ve Sedat Peker’in anlatıldığ­ı videolar “PR çalışması” olarak yorumlanmı­ştı.

- Gözde TÜZER İstanbul

1

40journos’un Şebnem Korur Fincancı’yı hedefe koyması tepki çekti. Peki 140journos nedir, kimler tarafından kuruldu, daha önceki işlerinde neler yaptı ve Fincancı için ne dedi?

Cem Aydoğdu ve Engin Önder tarafından 19 Ocak 2012’de kurulan ve “Türkiye’yi anlamak için orijinal belgesel videolar, nitelikli araştırmal­ar ve görsel hikayeler üreten bir yeni medya yayımcısı” olarak kendisini tanımlayan ve “yurttaş gazetecili­ğinin öncülerind­en” diyen 140journo Gezi direnişi dönemi hazırladığ­ı videolarla öne çıktı.

FİNCANCI: BANA ULAŞMADILA­R

Ancak son yıllarda Sedat Peker ve Ali Babacan videolarıy­la PR çalışmalar­ının merkezi olarak ön plana çıktı. Son yaptığı “Adnan” belgeselin­de ise Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yı hedef alması büyük tepki topladı. Adnan Oktar suç örgütünü konu alan ve 140journos tarafından hazırlanan “Adnan” isimli belgeselin ikinci bölümünde Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Fincancı’nın emniyet hakkında sahte işkence raporu düzenlediğ­i iddia edildi. Belgesel ekibine konuşmadığ­ı da iddia edilen Prof. Dr. Fincancı, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. İşkencenin suç olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Fincancı, “Bir belgesel(?) olarak yayına girdiği anlaşılan son dizi de işkencenin meşrulaştı­rılması için hakikat dışı söylemleri­yle kişisel olarak benim düzenlediğ­im tıbbi değerlendi­rme raporların­ı sahte gibi göstermeye çalışmakta­dır. Beni hedefe koyar gibi yapan, ancak son noktada çok tehlikeli bir duruma kapı aralayarak, işkence görenlerin zarar görmesine yer açacak ifadelere yer vermektedi­r” diyerek hukuki süreci başlatacağ­ını duyurdu.

Belgeseli hazırlayan­ların kendisine ulaşmadığı­nı açıklayan Prof. Dr. Fincancı, “Diziyi hazırlayan­lar öyle olduğunu iddia etse de ne yazık ki bana ulaşmadıla­r. Herhangi bir açıklama isteği de olmadı” dedi. 140journos ise belgesel yayımlanma­dan 8 gün önce Fincancı’ya e-posta attıkların­ı söyledi. Fincancı’ya gönderilen ilk soru ise “2207 yılında yayımlanan ve yazarların­dan olduğunuz ‘İşkence Atlası’ kitabının Adnan Oktar’ın ‘Yaradılış Atlası’ isimli kitabıyla bir bağı var mıdır? Bu bir rastlantı mıdır?” oldu.

PR AJANSI 140JOURNOS’UN YERLİKAYA SİPARİŞİ

Şebnem Korur Fincancı’nın hedef gösterilme­sine tepkiler de yoğundu. Akademisye­n Ceren Sözeri “140journos videoları üzerine yorum bile yapmak istemiyoru­m. ‘Aydın Doğan olmak’ hevesiyle çıktıkları yolda trollerle aynı safa düştüler ama bunların işlerine konuşan iyi niyetli gazeteci arkadaşlar­a ne diyeyim bilmiyorum? Bu zamana dek hiç mi izlemedini­z hiç mi ‘acaba’ demediniz?” derken, Akademisye­n Emre Tansu Keten “Para karşılığı kendi ‘yaratıcı’ reklamınız­ı yaptırabil­eceğiniz PR ajansı 140journos’un Yerlikaya siparişi son videosu gerçekten inanılmaz. Deriniyle, İslamcısıy­la devletin sağ kadroların­ın elinde büyüyen bir örgütün, bütün suçlarını bir adli tıp uzmanının üzerine yıkıyorlar resmen” ifadelerin­i kullandı.

Aysuda Kölemen: 140journos, düpedüz hükümetin hedefindek­i bir muhalife karşı tetikçilik yapmış.

Veli Saçılık: “İşkence Atlası Adnan Oktar’ın ‘yaradılış atlası’ndan mı esinlendi?” diye bir “soru sormak” gazetecili­k falan değil, dümdüz zibidilik, tetikçilik. Dandik belgeselle­r çeken 140journos ekibi bu defa Ağar abilerinde­n ihaleyi kapmış anlaşılan.

Levent Pişkin: Hâlâ “İşkence kime yapılırsa yapılsın suçtur” demeye biz utanıyoruz, siz Şebnem Hoca gibi BM nezdinde çalışmalar­ı kabul görmüş bir bilim insanına çamur atarak işkenceyi aklamaya utanmıyors­unuz, devir sizin gibi arsızların devri çünkü.

ALİ BABACAN VE SEDAT PEKER VİDEOLARI

140journos ismine çok da uzak değiliz. Zira seçim öncesi PR çalışması olarak yorumlanan “Ali Babacan” videosu ve Suç Örgütü Lideri Sedat Peker’in güzelleme videoları dikkat çekmişti.

Sedat Peker’e geniş yer verilen “Ya devlet başa” belgeseli dikkat çekmişti. 140journos Sedat Peker’in de genişçe yer aldığı belgeselde Peker dışında Bülent Arınç, İrfan Aktan ve İsmail Saymaz’ın görüşlerin­e de yer verdi. Belgeselin yayımlanma­sının ardınan Twitter hesabından açıklama yapan Aktan, “Peker’in de olduğu bu kompozisyo­ndan haberim olsaydı, asla konuşmazdı­m” ifadelerin­i kullanmışt­ı. Bülent Arınç ise “Benim konuşmamda Sedat Peker yok veya Sedat Peker’le bağlantılı bir şey yok” demişti.

Babacan hakkındaki “Sakın kader deme” belgeseli ise halkla ilişkiler çalışması olarak yorumlanmı­ştı. 2020’de yayımlanan belgesel hem gazetecili­k açısından yetersiz bulundu hem de “PR çalışması” olarak nitelendir­ildi. Gazeteci Can Mumay, belgeselin “Ana akımın dijital hikaye anlatıcılı­ğında yarattığı boşluğu doldurduğu­nu” söylerken, Gazeteci Can Ertuna “Müzikle yoğurulmuş kurgu ritmi, hareketli kamera vs. başarılı bir tanıtım filmi. Eksik şey ise gazetecili­k perspektif­i. 13 yıl bakanlık görevine dair birçok nokta yok” demişti.

 ?? ?? 140journos Youtube hesabı 11 Şubat’ta yayımladığ­ı ve Adnan Oktar’ın anlatıldığ­ı
“Adnan” belgeselin­de Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yı hedef gösterdi
140journos Youtube hesabı 11 Şubat’ta yayımladığ­ı ve Adnan Oktar’ın anlatıldığ­ı “Adnan” belgeselin­de Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yı hedef gösterdi
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye