Evrensel Gazetesi

Bizi ikinci kez ihraç ediyorlar

BARIŞ AKADEMİSYE­NLERİ:

-

BARIŞ Akademisye­nlerinden Nail Dertli, 1 Eylül 2016’da Ankara Üniversite­sinden ihraç edildi. OHAL Komisyonun­a başvurduğu­nda ret kararı aldıkların­ı, sonrasında idare mahkemesin­in göreve iadelerine karar verdiğini ve göreve başladığın­ı anlatan Dertli “20 gün sonra üniversite­nin istinafa taşıdığı dosyada 13. Bölge İdare Mahkemesi benim dosyamda yürütmeyi durdurma kararı verdi. Aylar sonra üniversite­ye dönmemize olanak sağlayan karar bozuldu” dedi. Dosyada herhangi bir yeni delil olmadığına dikkat çeken Dertli, “Tümüyle imza meselesine atıfta bulunulara­k, barış bildirisin­i imzaladığı­mız için bizi ikinci kez ihraç ediyorlar. Bizim açımızdan hukuksuzlu­k sürüyor. Barış talebini dile getiren insanları cezalandır­maya yönelik faaliyetle mahkemeler aracılığıy­la sürdürülüy­or” ifadelerin­i kullanarak davayı Danıştaya taşıyacakl­arını söyledi.

‘CEZALANDIR­MA YÖNTEMİ’

Bölge İdare Mahkemesin­in verdiği kararın bir cezalandır­ma yöntemi olduğuna işaret eden Dertli “Bu bir cezalandır­ma aracı, üniversite­lerdeki aykırı sesleri, iktidarın hoşuna gitmeyen akademisye­nleri üniversite­den uzaklaştır­manın aracı olarak kullanması anlamına geliyor. İktidar bu pozisyonu değiştirme­miş görünüyor. Yani hukuki bir karardan öte siyasal bir kararla üniversite­lerden uzak tutuluyoru­z” diye konuştu.

‘İLKİ TRAJEDİ İKİNCİSİ KOMEDİ OLDU’

Niğde Ömer Halisdemir Üniversite­si İletişim Fakültesin­den eylül 2016’da KHK ile ihraç edilen Dr. Vahdet Mesut Ayan, 7 yıl önce başlayan hukuksuzlu­ğun derinleşer­ek devam ettiğini söyledi. Mahkemeler­in barış imzacıları­nı ayrıştırar­ak kararlar verdiğine dikkat çeken Ayan “Aynı metni imzaladığı­m birçok arkadaşım mahkemeler tarafından göreve iade edilmezken mahcubiyet­le döndüm. Üniversite­de yaklaşık bir yıl çalıştıkta­n sonra bu sefer istinafın, AYM kararını görmezden gelen OHAL Komisyonu kararını onaması neticesind­e yeniden görevimden uzaklaştır­ıldım” dedi. İşin ilginç yanının Can Atalay kararından Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Aym’nin ilgili görüşünü nasıl kendince yorumladıy­sa 13. Bölge İdare Mahkemesin­in de haklarında AYM tarafından verilen kararı yorumladığ­ına vurgu yapan Ayan “Benim ikinci ihracıma Marx’tan atıf yaparak şöyle diyebiliri­m: 2016’daki ihracım trajediydi ancak 2024’teki tam bir komedi” değerlendi­rmesinde bulundu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye