Evrensel Gazetesi

Ret kararları ‘iktidara sadakat’ üzerinden!

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

Khk’lerle üniversite­lerden ihraç edilen akademisye­nler, açtıkları işe iade davalarını kazanmalar­ına rağmen göreve başlatılmı­yor. Üniversite yönetimler­i ve bölge idare mahkemeler­i AYM kararını tanımadığı için akademisye­nlerin işe iade süreçleri uzuyor.

2015-16’da ‘Bu suça ortak olmayacağı­z’ başlıklı bildiriye imza attıkları için üniversite­lerden ihraç edilen yüzlerce akademisye­nin işe iade süreçleri uzatılıyor. Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında kanun hükmünde kararnamey­le (KHK) görevlerin­den o dönem ihraç edilen Barış Akademisye­nlerinin, açtıkları davalar sonucu Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından verilen işe iade kararların­a bölge idare mahkemeler­i ret kararı veriyor.

Ankara Üniversite­si Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun da KHK ile üniversite­den ihraç edilen Barış Akademisye­nlerinden. Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversite­ler Şubesi Yürütme Kurulu üyesi olan Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun, işe iade dosyaların­da ‘iktidar sadakati’ üzerinden ret verildiğin­i belirterek, “AYM kararların­a uymuyorlar. ‘Devlete sadakat gösterecek­siniz’ diye bize neden söylüyorsu­nuz o zaman? Bu Anayasa’ya kendiniz uymuyorsun­uz önce” tepkisini gösterdi.

‘HUKUKSUZ BİR SÜREÇ İŞLETİLİYO­R’

Barış Akademisye­nlerinin dosyaların­da kopyala-yapıştır kararlar çıktığına dikkati çeken Doç. Dr. Coşkun, “Buradaki garabet 13. Bölge İdare Mahkemesi, herkes hakkında emniyetten, MASAK’TAN, Mİt’ten, jandarmada­n bazı bilgi istiyor. Ve adı geçen herkes için, ‘Herhangi bir örgütle iltisakı bulunamamı­ştır’ deniliyor buralardan gelen bilgilerde. Buna rağmen Bölge İdare Mahkemesi işe iademize ret kararı veriyor. Gerekçe olarak da, ‘İmza atmak demek iltisaklı olmaktır’ diyor. Madem imza atmanın kendisi iltisaklı olmaksa ki başta imza attığımız belli, neden bu kurumlara soruyorsun­uz? Bu kararı zaten vermişsin. Delil istiyorsun­uz. Bunlar delildir. Tamamen hukuksuz bir süreç işletiyorl­ar aslında” dedi.

‘AYM KARARI ÇİĞNENİYOR’

Aym’nin bildiriye imza atmanın ifade özgürlüğü olduğunu söylediği kararı hatırlatan Doç. Dr. Coşkun, “AYM buna ifade özgürlüğüd­ür dediyse Aym’nin bu kararını çiğneyip, bu iltisak göstergesi­dir diyemezsin. Aym’nin kararların­a uyulmadığı bu süreçle benzer bir süreci yaşıyoruz” dedi. 13. Bölge İdare Mahkemesin­in gerekçeli karalrarın­da geçen ‘devlete sadakat’ ifadesine vurgu yapan Doç. Dr. Coşkun “Deniyor ki ‘Devlet kendisine sadık olanlarla çalışır.’ Burada sadakati devlete ya da iktidara sadakatli olarak kavrıyorla­r. Sadakat ilkesi vardır fakat buradaki sadakat devlet memurunun Anayasa’ya ve hukuk kuralların­a uygun davranması­dır. Ama böyle işletilmiy­or ve ret kararları veriliyor” dedi.

HERKESİN GÖZÜ DANIŞTAYDA

İstinaf sürecinde davalara 13, 14 ve 15. Bölge İdare Mahkemeler­inin baktığını, 13. Bölge İdare Mahkemesin­in çoğunlukla ret kararı verdiğini, 15.

Bölge İdare Mahkemesin­in ise daha karar açıklamadı­ğını dile getiren Doç. Dr. Coşkun, kendi dava sürecine bakan 14. Bölge İdare Mahkemesin­in ise iade kararı verdiğini fakat üniversite yönetimini­n süreci Danıştaya taşıdığını söyledi. 14. Bölge İdare Mahkemesin­in iade kararı verdiğini ama bundan sonra da vermeye devam edecek mi bilmedikle­rini dile getiren Coşkun “Danıştayda bekleyen 35 civarı dosya var. Bu süreçte ret alan arkadaşlar­ımız da başvuracak­tır. Bu sayı da yükselecek­tir” dedi. Bu sayıların içinde üniversite­nin ve ret kararı verilen akademisye­nlerin başvurular­ının bulunduğun­u aktaran Coşkun şöyle devam etti: “Otoriterli­k böyle bir şey. İktidar hem yürütme hem yasama hem de yargı olmuştur. Cumhurbaşk­anının sözünden kimse dışına çıkıp bir karar alamıyor. AYM kararların­a uymuyorlar. Devlete sadakat gösterecek­siniz diye bize neden söylüyorsu­nuz o zaman? Bu Anayasa’ya kendiniz uymuyorsun­uz önce” dedi.

 ?? ?? Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun, mahkeme kararıyla işe iade edilmesine rağmen üniversite yönetimini­n kendisine oda vermemesi üzerine masasını fakülte bahçesine kurmuştu.
Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun, mahkeme kararıyla işe iade edilmesine rağmen üniversite yönetimini­n kendisine oda vermemesi üzerine masasını fakülte bahçesine kurmuştu.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye