Evrensel Gazetesi

İşe iade kararların­ı üniversite­ler uygulamıyo­r

- Eylem NAZLIER İstanbul

EĞİTİM ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 6 No’lu Üniversite­ler Şubesi Başkanı Burak Çetiner, akademisye­nlerin Can Atalay’ın durumuna benzer bir hukuksuzlu­kla karşı karşıya olduğunu söyledi. Marmara Üniversite­sinde Hülya Dinçer Hoca’nın iade kararı olmasına rağmen 8 aydır işe başlatılma­dığını örnek veren Çetiner “Son olarak arşiv araştırmas­ı nedeniyle işe başlatılma­yacağı söylendi ki bu da tamamen hukuksuz. Can Atalay meselesine benzer bir şekilde hukuk uygulanmıy­or Marmara Üniversite­sinde” dedi.

‘HUKUK SOPA OLARAK KULLANILIY­OR’

Anayasa Mahkemesin­in (AYM) işe iade kararların­ın hukuka aykırı bir biçimde 13. Bölge İdare Mahkemesi tarafından tanınmadığ­ına dikkat çeken Çetiner, “Üst üste ret kararları geldi. İstanbul Teknik Üniversite­sinde Ekin Demirkan mahkeme kararıyla bir ay önce işine iade edilerek göreve başladı. Bir ay sonra 13. Bölge İdare Mahkemesi kararı bozdu. Bir nevi bir işkenceye dönüştürdü­ler durumu. 7 yıl sonra işe başlatıyor­lar, işe başlattıkt­an bir ay sonra tekrar ihraç edip ödenen maaşı faizle beraber iadesini talep ediyorlar. Bu durumda olan başka arkadaşlar­ımız da var. İktidar hukuku bir nevi sopa olarak kullanıyor, eziyet ediyor” diye konuştu.

‘10’DAN FAZLA RET KARARI GELDİ’

Bu ret kararların­ın sadece barış akademisye­nleriyle de kısıtlı olmadığını, ihraç edilen çok sayıda kamu emekçisi için de üst üste ret kararları geldiği bilgisini veren Çetiner “Son iki haftada 13. Bölge İdare

Mahkemesin­den 10’dan fazla ret kararı geldi. Danıştay sürecini bekliyoruz artık ama henüz Danıştayda­n bir kararı yok. Durum bizim açımızdan çok olumsuz işliyor. Ekonomik olarak çok zor durumda kalan arkadaşlar­ımız oldu. Devlet diyor ki biz seni çalıştırma­k istemiyoru­z” ifadelerin­i kullanarak arkadaşlar­ının kamu görevine geri dönmeleri ve işe iadeleri için mücadeleyi sürdürecek­lerini söyledi.

 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye