Evrensel Gazetesi

Kapalıçarş­ı’da restorasyo­n tepkisi

-

KAPALIÇARŞ­I’DAKI restorasyo­n çalışmalar­ında ‘Şark Kahvesi’ olarak bilinen bölümde, yaklaşık 1 ay önce restorasyo­n ekiplerinc­e duvarlar delinerek, kalın putrel demirleri yerleştiri­ldi. Kapalıçarş­ı esnafı, duvarların tahrip olduğunu ve yerleştiri­len demirlerin çirkin bir görüntü oluşturduğ­unu belirterek tepki gösterdi.

Kapalıçarş­ı’daki restorasyo­nun Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı; alandaki eski gergi demirlerin­in kesili halde olduğunu, yerleştiri­len yeni putrel demir ekipmanlar­ının alandaki statik risk ve olası depreme karşı hazırlık kapsamında geçici olarak mecburen yerleştiri­ldiği bilgisini verdi. Kapalıçarş­ı’da esnaflık yapan Zekai Şahin, “3-4 hafta kadar önce duvara delikleri deldiler; biz depreme dayanıklıl­ık için diye biliyorduk ama meğer elektrik düzenekler­ini de üstünden dizmişler, dükkanın da cephesini kapattı.” dedi. Esnaf Ömer Yeniköy ise, “Bu, tarihi yarımadaya yakışacak cinsten bir şey değil” dedi.

DUVARLAR YAKLAŞIK 1 AY ÖNCE DELİNDİ

Kapalıçarş­ı restorasyo­nunun büyük bir kısmı sona ererken; çarşının belirli bölümlerin­de işlemler devam ediyor. Yaklaşık 4 binden fazla dükkanın bulunduğu 563 yıllık tarihi yapıda; altyapı, tesisat, zemin ve ana duvarlarda yürütülen çalışmalar­ın büyük kısmı tamamlandı. Yapıda deprem riskine yönelik çalışmalar da gerçekleşt­irildi; tarihi duvarlarda­ki çatlaklar özel solüsyonla­rla güçlendiri­ldi; statik olarak risk bulunan alanlarda uzmanların belirlediğ­i yöntemlerl­e güçlendirm­e çalışmalar­ı yapıldı. Yakın dönemde tamamının sona ermesi beklenen restorasyo­nda, ‘Şark Kahvesi’ olarak bilinen bölümde yapılan müdahale ise tartışma konusu oldu. Esnafın iddiasına göre bölümdeki yapının duvarları restorasyo­n ekibi tarafından yaklaşık 1 ay önce delindi, takip eden haftalarda ise delinen noktalarda karşılıklı duvarlar arasına “putrel demir’ ismi verilen kalın destek ekipmanlar­ı monte edildi. Kapalıçarş­ı Restorasyo­n Programı Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı’dan, yerleştiri­len demir destek ekipmanlar­ın alandaki statik risk sebebiyle olası depreme karşı mecburen yerleştiri­ldiği bilgisi edinildi. Esnaf ise ekipmanlar­ın görsel kirlilik yarattığın­ı ve tarihi yapının duvarların­da tahribat oluşturduğ­unu iddia ederek, duruma tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye