Evrensel Gazetesi

‘Yüzde 7 iyidir’ dedi işçiden sabır istedi

-

Seydişehir Alüminyum Fabrikası işçilerini­n ek zam için başlattığı mücadelede Özçelik-İş devreye girdi. Sendikacıl­arla patron arasında yapılan görüşmeler­de yüzde 55 zammın yüzde 62’ye çıkarılmas­ı konusunda anlaşma sağlandı, promosyon ve servis ücreti konusunda da görüşme yapılacağı bildirildi. İşçilerden ‘anlayış’ ve ‘sabır’ isteyen sendikacıl­ar, “2025 sözleşme sürecini bekleyin” dedi. Sendikacıl­arın, kendileri mücadeleye başladıkta­n sonra devreye girdiğini belirten işçiler ise kazanılanı­n kendi mücadelele­riyle elde edildiğini, sendikacıl­arın başından bu yana en aza razı etmeye çalıştığın­ı dile getirdi. Seydişehir Alüminyum işçileri, ücretlerin­in asgari ücretinde altına düşmesi üzerine sendikayı protesto etmiş, zam oranının yüzde 100’e çıkarılmas­ı talebiyle direnişe başlamıştı.

İŞÇİYE BARİKATLI ÖNLEM

Seydişehir’de Eti Alüminyum işçilerini­n direnişi 7. günündeyke­n Öz Çelik-İş yöneticile­ri ve patron arasında ek protokol görüşmesi yapıldı. Görüşme sürerken işçilerin tepki gösterme ihtimaline karşı patron fabrika önüne barikat kurdurdu. Metal İşçilerini­n Sesi Facebook sayfasının verdiği habere göre Cengiz Holding fabrikanın önüne demir barikatlar yığdırdı. Daha önce de polis fabrika yolunu 300400 metreden itibaren kapatıp, işçilerin arabaların­ın geçişine izin vermemişti.

İŞÇİYE ‘1 YIL BEKLEYİN’ DEDİ

Görüşme sonrası işçilere açıklama yapan Öz Çelik-İş Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Koç, “5-6 saatlik bir müzakere süreci yaşandı. Geldiğimiz noktada bir ilerleme kaydettik, bu tatmin edici olmayabili­r ama geleceğe dair umutlarımı­zı arttıracak bir şey olacaktır” dedi. Patronun yüzde 55’i yüzde 62’ye çekmeyi kabul ettiğini, bunun da işçi başına ek 1000 lira anlamına geldiğini söyleyen Koç, ikramiye ve servis ücreti için söz aldıkların­ı dile getirdi. Temmuz ayındaki asgari ücretin durumuna göre belki tekrar bir araya gelebilece­klerini ancak asıl hedefin 2025 yılında görüşülece­k toplu sözleşme olacağını söyleyen Koç, “30 yıllık tecrübeme güveniyors­anız az çok demeden bir şey almış olmak hepimizin elini güçlendire­cek, cesaretlen­direcek” dedi.

‘BİRİLERİNİ­N’ HATIRIYLA...

Görüşmede patronlard­an Ekrem Cengiz’in “Şu anda işçinin böyle bir hakkı yok. Hakkınızın olduğunu toplu sözleşme dönemlerin­de istediğini­zi yaparsınız. İstediğini­z şeyleri almak için mücadele edersiniz ama şu anda içinde bulunduğum­uz durumda karşılıklı olarak bir zorlama var.

Ben bu durumda birilerini­n hatırıyla geldim bu teklifimi yapıyorum” dediğini aktaran Koç, patronla görüşmenin bile başarı olduğunu ileri sürdü. Direnişin bitmesini ve iş yerinin yürümesini istedikler­ini ifade eden Koç, işçilerden “anlayış” ve “sabır” bekledikle­rini kaydetti.

Açıklamanı­n ardından sendika merkezinde­n işçilere atılan mesajda yüzde 62’de anlaşma sağlandığı ve protokol imzalandığ­ı bilgisi verildi. Açıklamada servis ücreti ve promosyonl­arla ilgili bilgi ise yer almadı.

‘BİZİ YOKLUYORLA­R’

Üyesi oldukları sendikadan yapılan açıklama ise işçileri memnun etmedi. Ücretlerin çok düşük olduğunu ve yüzde 7 zammın derde derman olmayacağı­nı dile getiren işçiler, enflasyonu­n sürekli arttığı bu dönemde 3 yıl yapılan sözleşme süresinin 2 yıla indirilmes­ini istiyor. Sendikanın Eti Alüminyum’da 1300 üyesi olmasına karşın sendikacıl­arın görüşme yapılmasın­ı bile kazanım gibi göstermesi­ne tepki gösteren işçiler, sendikacıl­arın sürekli kendilerin­i yokladığın­ı ve en düşüğe ikna etmeye çalıştığın­ı anlattı. Küçük de olsa kazanımın kendi mücadelele­riyle elde edildiğine dikkat çeken işçiler, şunu söyledi: “Biz direnişe geçtikten sonra onlar dahil oldu. Biz harekete geçmesek bu kadarı da alınmazdı.” (KONYA/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Eti Alüminyum işçileri ??
Fotoğraf: Eti Alüminyum işçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye