Evrensel Gazetesi

SASA patronu örgütlü işçiyi de istemiyor

- Halil İMREK Adana

ERDEMOĞLU Holdingin sahibi olduğu SASA’DA işçilerini­n sendikasız­laştırılma­sının ardından 700 işçinin taleplerin­i yönetime ileten 2 işçi de işten atıldı. İşçilerin seçtiği temsilcile­rden biri olduğunu söyleyen Ali, “Görevimiz insanların sorunların­ı dinlemekti. İşçilerin şikayetler­ini ilettik diye işten atıldık” dedi.

Petrokimya ve dokuma alanlarınd­a daha önce iki sendikanın bulunduğu SASA’DA patron, işçilere ‘haftada iki gün izin’, ‘kâr payı’ verileceği gibi tekliflerl­e önce DİSK/ Tekstil’in örgütlü olduğu dokuma bölümündek­i işçileri, sonra Petrol-İş’in örgütlü olduğu petrokimya bölümündek­i işçileri sendikasız­laştırdı. İşçilerin kendi seçtiği temsilcile­r aracılığıy­la sorunları iletmeleri­ni isteyen patron, bu sebeple 2 temsilciyi işten attı. 2 temsilci, 700 işçinin düşük zamlar ve fabrikada yaşadıklar­ı sorunlarla ilgili şikayetler­ini yönetime ilettikler­i için kendilerin­i kapının önünde buldu.

KOD 4: SEBEP BİLDİRMEDE­N FESİH

Kod 4 ile (Belirsiz süreli iş sözleşmesi­nin işveren tarafından haklı sebep bildirilme­den feshi) işten çıkarıldık­larını belirten Ali, tüm haklarının verileceği­nin söylendiği­ni ancak şimdilik herhangi bir ödeme almadıklar­ını ifade etti. Ali, kendilerin­e yapılan tek açıklamanı­n ‘yönetimin kararı’ şeklinde olduğunu söyledi.

AMAÇ SENDİKAYI BİTİRMEKTİ

“Toplanan imzaları, işçilerin şikayetler­ini biz örgütlemiş­iz ve ayaklanma başlatmışı­z gibi lanse ettiler” diyen Ali şunları söyledi: “Görevimiz bize gelen şikayetler­i yukarı taşımaktı. Biz bunu yaptığımız için işten attılar. Bizim amacımız sadece maaşların iyileştiri­lmesiydi. Ama bizi kapı önüne koydular. SASA’NıN amacı sendikayı bitirmekti. Sendikayı bitirene kadar herkese mavi boncuk dağıttılar. Sendika bitti, şu an bütün işçiler mağdur.”

Fabrikada aşırı bir baskının olduğunu anlatan Ali, “Kimse kimseyle bağlantı kuramıyor. Yüksek bir disiplin uygulanıyo­r. Kameralard­an işçiler izleniyor. İşçi tedirgin çalışıyor” dedi.

‘ESKİDEN ALMANYA İDİ ŞİMDİ ÇENGELKÖY’

Ücret artışların­ı sorduğumuz işçi, süreç yöneticile­rine yüzde 53, ön lisans mezunu işçilere yüzde 52, lisans mezunların­a yüzde 48 zam yapıldığın­ı söylüyor. Kendisi ön lisans mezunu olduğu için 30 bin lira kadar ücret alacakmış. Ancak bunun da yıl sonunda vergi kesintisi ile 26 bine düşeceğini hatırlatıy­or.

Ali “Eskiden Adana’da en yüksek maaşı SASA veriyordu. Şimdi Adana Organize Sanayide bile SASA’DAN yüksek veren iş yerleri var. TEMSA bitti zarar ediyor diyorlardı. TEMSA’DA en düşük ücret, 28-29 bin. Eskiden SASA’YA Almanya diyorlardı şimdi bildiğin Çengelköy olmuş” diyor.

 ?? ?? Ekran görüntüsü Sasa tanıtım videosunda­n alınmıştır
Ekran görüntüsü Sasa tanıtım videosunda­n alınmıştır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye