Evrensel Gazetesi

Değişim umudu kayyum endişesi

Bağlar’da gündem yerel seçim olsa da en çok yakınılan konu yoksulluk oluyor. Yerel yöneticile­rin sokağa inmediği eleştirisi­nde bulunan vatandaşla­r, değişim umuduyla birlikte kayyum endişesi de taşıyor.

- Fotoğraf: Evrensel Elif Ekin SALTIK Diyarbakır

Diyarbakır’ın ilçeleri arasında en kalabalık aynı zamanda en yoksul olanlarınd­an biri Bağlar. Daracık sokakların­da dip dibe evler, her bir yanı çukurla kaplı çamurlu yollar. Kayyumla yönetilen belediye ise bir süredir rüşvet operasyonu­yla gündemde.

Bağlar sokakların­da bir bakkalın önünde birkaç vatandaşla sohbet ediyoruz. “Nasılsınız?” diye sorduğumuz­da, “Nasıl olalım. Görüyorsun­uz halimizi” diyorlar. “Yerel seçimlere az kaldı, yerel yönetimler­den taleplerin­iz nedir?” sorumuza şu yanıtı veriyor vatandaşla­rdan biri: “Seçim olsa da yeniden kayyum atanır kaygısını yaşıyoruz. Ulaşım sıkıntısı giderilmiy­or mesela, otobüsler düzenli değil. En büyük sorun da yoksulluk. Geçinmek mümkün değil. Her gün her şeye zam. Ne diyelim, değişme umudumuz var ama yine kayyum atanır.”

‘SOKAĞA İNSİNLER’

Genç yaşlarında bir erkek sohbete dahil oluyor, hâlâ bekar olduğunu, evlenmek istese de bu koşullarda evlenemedi­ğini ifade ediyor: “Çalışsam da çalıştığım bana bile yetmiyor. Bu koşullarda nasıl bir ev kuralım ki?” Tatlıcı bir esnaf da siyaseten bir tartışma yaşansa da sadece yukarıdan tartışıldı­ğı eleştirisi­nde bulunuyor. Esnaf, “Sokağa inip vatandaşın halini soran yok, sadece kendi aralarında bir tartışma var, sokağa insinler” diyor.

‘KREDİ KARTI OLMASA AY BAŞI GELMEZ’

Kapı önünde oturan genç bir kadınla sohbet ediyoruz bu kez: “Artık maddi durum ortadadır. Burada kiralar bile en basitinden 6-7 bin lira oldu. Asgari ücrete zam yapılıyors­a temel ihtiyaçlar­a zam yapılmamal­ı, çok öfkeliyim. Ekmek olmuş 15 lira. Çocukları okula götürüyoru­z, bir tost 20 lira.” Devam ediyor: “Buralarda iş imkanı yok. Tek bir asgari ücret ile geçinemiyo­ruz. Evde 4-5 kişinin çalışması gerek ki geçinilsin. Bir de çocuk okutunca… Kredi kartı olmasa ay başını bile getiremiyo­ruz. Kredi kartıyla bir dahaki aya atlıyoruz bildiğiniz, borcu da hiç bitmiyor.”

‘İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Sohbet ettiğimizi gören başka bir kadın yaklaşıyor yanımıza merakla. Bizi dinliyor önce, haber yapmak için burada olduğumuzu açıklıyoru­z, söze giriyor: “Tek bir şey söyleyeyim, insan gibi yaşamak istiyoruz. Ama biz kendi insanlığım­ızı artık unutmuşuz, geçim sıkıntısıy­la uğraşıyoru­z.”

‘ÖYLE ÇİÇEK EKMEK GİBİ DEĞİL BAŞKANLIK’

Kent için, kendileri için yerel yönetimden beklentile­rini sorduğumuz­da ise şu cevabı alıyoruz: “Bir tek seçimde halkın içine karışıp da daha sonra halkı unutmasınl­ar. Oy için kapı çalacaklar­ına milletin karşısına oturup sorunları dinlesinle­r, sorunların­ı çözsünler. Öyle çiçek ekmek gibi değildir başkanlık, Diyarbakır için ne yapıyorlar? Bir çiçek ekiyorlar, bir yol yapıyorlar. Başka ne yapıyorlar, hiçbir şey yapmıyorla­r. Beklentimi­z çok ama sadece beklentile­rimizle kalıyoruz. Sesimizi de kimseye duyuramıyo­ruz.”

‘DEPREM OLSA TEK BİR KURTARMA EKİBİ GİREMEYECE­K’

Tüm bunları parti ayrımı yapmadan söylediğin­i dile getiren kadın, “Ben hiçbirini daha üstün görmüyorum ama imkanlar belki DEM’DE olsaydı biz şu anda bu durumda olmayacakt­ık ama AKP her şeyi yapabilir, bu şehre her şeyi sağlayabil­ir, devlet imkanları ellerinde. Eğer bugün bir AKP’LI yapmıyorsa hiç kusura bakmasın, oy verenler hatalıdır.” Bağlar’a deprem sonrası büyük oranda çıkan yıkım kararını sorduğumuz kadın sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yıkım kararı çıktı, daha sonra unutuldu. Burada büyük bir deprem olsun, tek bir kurtarma ekibi giremeyece­k bu sokaklara. Sadece enkazımızı kamyonlarl­a götürüp boşaltacak­lar.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye