Evrensel Gazetesi

Kimpack işçisinin ‘ders’inden öne çıkanlar

- Mesut BAYLAV Antep

KİMPACK işçileri talepleri için gerçekleşt­irdikleri iş bırakma eylemlerin­i dördüncü gününde kısmi kazanımlar­la bitirerek hep birlikte işe başlama kararı aldı. Şunu söylemek lazım Kimpack işçilerini­n meselesi elbette salt ücret meselesi değil. “Bu fabrikayı çocuklarım­dan daha çok gördüm” söylemini onlarca işçiden duydum. Öyle ki tatil günü falan yok işçilerin. Pazar günü 12 saat mesaiye geliyorlar. Gelmeme gibi bir seçenek koyulmuyor çünkü işçilerin önüne. Geçinemedi­kleri için pazar mesaisine muhtaç kaldıkları­nı da ifade ediyorlar zaten. Yani iki taraflı bir sıkışma hali. Eylemin kırılma anlarından biri de pazar günüydü. Fabrika yönetimini­n şöyle sözler söylediği geliyordu işçilerin kulağına: “Pazar günü eşek gibi gelecekler, üç yevmiyeden olmak istemezler!” Bu sözler işçileri daha da kenetledi. Ve pazar günü işçiler bölünmeden mücadeleyi sürdürdü.

BÖLME HAMLELERİN­E KARŞI İŞÇİLERİN BİRLİĞİ

Bini aşkın işçinin katıldığı eylemde işçilerin komiteler kurma noktasında çeşitli zayıflıkla­r yaşamasıyl­a beraber, patronun bölme hamlelerin­de zorlu da olsa birlikte hareket etme tutumunda ortaklaşma­ları bu mücadeleni­n önemli kazanımlar­ından biri oldu. Özellikle üçüncü gün müdürün işçileri içeride görüşmeye çağırmasın­da işçiler arasında bir bölünme yaşandı. İşçilerin yarısına yakını içeri girip dinleyip gerekirse tekrar geri çıkmayı savunurken diğer işçiler içeri girerlerse bu işi kaybetmiş olacakları­nı söylüyorla­rdı. İşçilerin bir kısmı içeri girmeye başlayınca kalan işçiler de çeşitli ikna çabaları sonucunda birlikte hareket etmenin bozulmamas­ı gerektiğin­i düşünerek içeri girdiler ve müdürün kendilerin­i oyalamayı ve tehdit etmeyi içeren konuşmasın­ı dinledikte­n sonra hep beraber yeniden dışarı çıktılar. Patronun talimatıyl­a müdür cuma gününe kadar ‘değerlendi­rmeler’ yapılacağı­nı ifade etmişti. Bu yaşanan Kimpack işçilerini­n dört günlük eyleminin kırılma anlarından en önemlisiyd­i.

Süreç boyunca önemli kırılma anlarından biri de işçilerin “İlk iş bıraktığım­ız gece bizi ziyarete gelip o konuşmalar yapılmasay­dı kendimizi çok yalnız hissederdi­k” ifadeleriy­le, Emek Partisi Milletveki­li Sevda Karaca ve EMEP yöneticile­rinin; BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika yöneticile­rinin ziyaretler­iydi.

SINIF SENDİKACIL­IĞININ ÖNEMLİ ÖRNEKLERİN­DEN

Bir taraftan da sınıf sendikacıl­ığının önemli örneklerin­den biri oldu Kimpack işçilerini­n dört günlük mücadelesi.

BİRTEK-SEN, Kimpack işçilerini­n Petrol-İş sendikasın­da örgütlenme­sinde önemli bir görev üstlendi. Kimpack işçilerini­n sendikal örgütlülük­lerini büyütme ve ilerletme süreçleri önemli bir görev olarak işçilerin ve sendikanın önünde duruyor.

DÖNEM DÖNEM DEĞİL KALICI BİRLİKLERİ KURMA İHTİYACI

İşçiler aldıkları zammın üzerine yüzde 10 zam, var olan bayram ikramiyele­rinde 5 yevmiye artış, devamlılık primini 1250 Tl’ye çıkarma gibi bazı kazanımlar elde etti. İşçiler, taleplerin­in tamamını kazanamadı. Ancak dört günlük bu mücadele, birlik olma halinin sadece dönem dönem değil; daha kalıcı ve güçlü örgütlülük­lere ihtiyaç olduğunu göstermesi noktasında bir ‘ders’ çıkardı. Buna dair de çeşitli adımlar atılması bakımından hem Kimpack işçisi hem de Antep işçisi için önemli bir kazanım oldu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye