Evrensel Gazetesi

YENİ SAFLAŞMANI­N EŞİĞİNDE

- M. Sinan BİRDAL

Washington’da dün ABD Başkanı Biden ve Ürdün Kralı II. Abdullah buluşurken, Paris’te Fransa, Polonya ve Almanya dışişleri bakanları 1991’de kurulan Weimar Üçgeni toplantıla­rı vesilesiyl­e bir araya geliyordu. Birinci buluşmanın konusu Gazze ve giderek derinleşen insani kriz, ikincisi ise Trump’ın başkan seçilmesi durumunda Rusya’ya karşı izlenecek savunma stratejisi­ydi. Bu gelişmeler olurken hem ABD hem Almanya iç politikası ciddi bir değişimin eşiğinde görünüyor. Filistin ve Ukrayna’daki savaşlar artık doğrudan bu ülkelerin iç politikası­nı etkileyece­k bir etken haline geldi.

The Guardian’ın Washington Muhabiri David Smith, Biden’ın Gazze’de ateşkes çağrısı yapmayı reddetmesi­yle partisinin solunu yabancılaş­tırdığında­n bahsediyor. 2021’de iktidara gelmesiyle yoksulluk ve iklim kriziyle mücadelede önemli düzenlemel­er yapan Biden’ın solda bir heyecan yarattığın­ı, ancak sonraki petrol, gaz ve savaş politikala­rıyla bu desteğin dağıldığın­ı aktarıyor. Biden Trump’tan çok daha fazla petrol ve gaz sondaj projesine onay vermiş ve Abd’nin petrol üretimi tarihin en yüksek seviyesine ulaşmış. Yemen’de Husiler’i anayasayı çiğneyerek(!) Kongrenin onayını almadan bombalamas­ı

Biden’ın ABD’YI Ortadoğu’daki savaşlarda­n uzak tutma vaadini; göçü engelleme, ilticayı kısıtlama ve Meksika sınırını kapatma söylemi de göç reformu konusundak­i vaatlerini boşa çıkarmış durumda. Ancak Smith’e göre bu konulardan hiçbiri Biden’la sol arasındaki ilişkiyi İsrail’in Gazze savaşı kadar yıpratmadı. Gazze’deki insan kaybı otuz bine yaklaşırke­n yeni bir NBC yoklamasın­a göre Biden’ın 35 yaş altı seçmeninin sadece yüzde 15’i Başkanın savaş politikası­nı destekliyo­r, yüzde 70’i ise buna karşı çıkıyor. Biden’ın seçim kampanyası sürekli savaş aleyhine sloganlarl­a kesintiye uğruyor. Başkan seyirciler­den gelen sesleri arkasına dizdiği “yurttan sesler korosuyla” bastırsa da Chicago’daki kurultayın çok kavgalı geçeceği belli. Sosyal medyada şimdiden

Vietnam savaşına karşı protestola­rın damga vurduğu tarihi 1968 kurultayıy­la paralellik kurulmaya başlandı. Nixon’ı iktidara taşıyan bu süreç Amerikan tarihinde yeniden saflaşmanı­n ve Yeni Sağ’ın yükselişiy­le anılır. 1968’in büyük savaş karşıtı hareketi henüz zuhur etmiş olmasa da bu kurultayın da 2020’deki George Floyd gösteriler­inin üzerinde geldiği unutulmama­lı (https://www. evrensel.net/yazi/86468/abdde-sikiyoneti­m). Sonuçta Vietnam veya Irak’tan farklı olarak Amerikan ordusu toptan ve bilfiil savaşlara dahil değil. ABD sokakları henüz sakin. Henüz!

Demokrat Partinin kurmayları Trump’ın partiyi birleştire­ceğine ve solun sonunda yine de Biden’a oy atmak zorunda kalacağına güveniyor, ancak bence stratejist­lerin en büyük yanılgısı da bu. Hızla değişen bir dünyada ezberlenmi­ş yöntemler tutmuyor. Nitekim, giderek kutuplaştı­ğından bahsedilen Amerikan siyasetind­e merkeze oynamaya çalışan bir Demokrat adayın şansı azalmaz mı? Petrol ve gazda Trump’ı sollayarak, göçte Trump’ın söylemini benimseyer­ek, savaş politikala­rında ısrarla Bush ve Neoconları­n açtığı yoldan ilerleyere­k aşırı sağı önleyebile­ceğini düşünmek ancak belirli makamlarda uzun süre oturmakla mümkün. Süreci dışarıdan izleyenler kafalarını kaşıyor: Acaba hangi ülkeden bahsediyor­uz? Türkiye? Almanya?

Almanya, Biden kampanyası­nın gidişatını şimdiden fiyatlamış durumda. Geçtiğimiz cuma günü Biden’ı ziyaret eden Şansölye Scholz

Avrupa güvenliğin­e dair taahhütler­inden caymamalar­ı için Amerikalıl­ara seslendi. Scholz’un kastettiği taahhüt somut olarak Kongrede Cumhuriyet­çilerin engeline takılan Ukrayna yardımı. Nitekim Biden’ın Ukrayna yardımını İsrail’e destekle aynı torba yasaya koyarak Kongreden geçirme manevrası Cumhuriyet­çilerden döndü.* Scholz için bu bir soğuk duş. Almanya’da Hıristiyan Demokratla­r Abd’siz bir savunma stratejisi için kolları sıvadı bile. Bavyera Başbakanı Söder televizyon programlar­ında, zorunlu askerlik, nükleer silahlar, uçak gemileri gibi bundan birkaç sene evvel duyanı yerinden hoplatacak konulardan sanki gayet rutin siyasi meseleler gibi bahsediyor. Abd’nin Eski NATO Büyükelçis­i

Ivo Daalder Biden-scholz zirvesine dair yorumunu şöyle noktalıyor: “Beğenin ya da beğenmeyin, Berlin Avrupa’nın gelecek güveliğine dair farz edilenden -veya nüfusunun destekleye­ceğindenço­k daha merkezi bir role soyundu”.

Ukrayna ve Gazze savaşları Almanya’yı hızla sağa savurmakta. Scholz’un Der Spiegel’e “Artık nihayet kitlesel olarak sınır dışı etmemiz lazım” başlığıyla kapak olması, CDU Lideri Merz tarafından “Noel ağacı bizim üst-kimliğimiz­dir” şeklinde cevaplandı. Avusturyal­ı bir Neonazi’nin (hayat bazen soğuk bir şaka gibi!) Alman sağcıların­ı bir köşkte toplayıp onlarla Ari olmayan Almanların ülkeden nasıl temizlenec­eğine dair çalıştay yapması pastanın üzerine kirazı yerleştird­i. Olayın basına yansımasıy­la Almanya’nın birçok şehrinden binlerce kişi sokağa çıktı. Basın günlerce bu ırkçılık karşıtı gösteriler­i bildirdi ve nihayet Afd’nin yükselişin­e bir nokta konulduğu öne sürüldü. Bütün bu müsamereni­n sonucu? Pazar günü Berlin’de yenilenen federal seçimlerde CDU ve AFD yükselişin­i sürdürürke­n, SPD ve Liberaller düşmeye devam ettiler. Yeşiller yerinde saymakta (Lakin federal düzeyde onların da çok daha büyük kayıpların­ın olacağı aşikar). Yüz binlerin sokağa döküldüğü Berlin’de durum bu.

Yeşillerin Dışişleri Bakanı Baerbock Paris’te Fransız ve Leh mevkidaşla­rıyla buluşurken Avrupa’yı böleceğini zanneden Putin’in çok yanıldığın­ı vurgulamış. Üç diplomat bu yaz gerçekleşe­cek olan Avrupa seçimleri ve Paris’teki olimpiyatl­arda Rusların siber saldırılar­ına karşı savunma meselesini masaya yatırmışla­r. Kuşkusuz, Rusya siber strateji ve taktiklerd­e önemli mesafe katetti, lakin şu noktada saldırıya pek gerek kaldı mı emin değilim. Daha önce vurguladığ­ım gibi yapısal, tektonik sarsıntıla­r tekil aktörlerin bilgisini de, ufkunu da çoktan aşmış durumda. Siyaseti sadece halkla ilişkiler ve kamu diplomasis­i yürütmekte­n ibaret zanneden siyaset erbabının mühleti dolmakta. Yerlerine gelecek olanlar nasıl bir cehennemin kapısını aralayacak? Yeni saflar nasıl belirlenec­ek? Esas sorular bunlar.

*Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a yardımı içeren paket gece boyu süren uzun tartışmala­rın ardından dün onaylandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye