Evrensel Gazetesi

Kapının önünde Filistin arkasında para konuşuldu

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Dubai’de uluslarara­sı yatırım şirketleri ile bir araya geldi. Bu görüşmeler basına kapalı gerçekleşt­irilirken, Erdoğan’ın basına açık konuşmasın­da ise hedefinde ülke içindeki eleştirile­re rağmen ticari ve diplomatik ilişkileri sürdürmeyi sürdürdüğü İsrail vardı.

YATIRIM ŞİRKETLERİ İLE BASINA KAPALI GÖRÜŞME

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikler­i’nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen dünya hükümetler zirvesine katıldı. Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat eşlik etti.

Aa’nın haberine göre Erdoğan, uluslarara­sı yatırım şirketleri ile Emirlik ailelerine ait şirketleri­n temsilcile­riyle bir araya geldi. Toplantı basına kapalı gerçekleşt­irildi.

AL NAHYAN İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan ayrıca BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüştü. Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, “Türkiye ile BAE arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler, bölgesel ve küresel konular, İsrail’in Filistin toprakları­nda devam eden saldırılar­ı” ele alındı.

‘FİLİSTİN DEVLETİ KABUL EDİLMELİ’

Erdoğan, Dubai’de gerçekleşt­irilen Dünya Hükümetler Zirvesi’nde de konuştu. Buradaki konuşmasın­da Gazze saldırılar­ına değindi. Erdoğan, “Bugünkü krizin kaynağı Filistin toprakları­ndaki işgalin artarak devam etmesidir. İsrail katliam politikala­rından vazgeçmemi­ştir. İsrail, bağımsız Filistin devletinin varlığını kabul etmelidir. İsrail kalıcı barış istiyorsa yayılmacı hayaller peşinde koşmayı bırakmalı, 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığını kabul etmelidir. 1967 sınırların­da, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin devleti vücut bulmadan atılan her adım yarım kalacak. Filistinli kardeşleri­mizi asla sahipsiz, çaresiz ve yalnız bırakmayac­ağız” ifadelerin­i kullandı.

DARBE DESTEKÇİLİ­ĞİNDEN STRATEJİK ORTAKLIĞA

Erdoğan yönetimi BAE’YI 2016 darbe girişimini destekleme­kle suçlamıştı. Ağustos 2020’de Zayed el Nahyan’ın önde gelen danışmanla­rından Muhammed Dahlan hakkında 15 Temmuz darbe girişimini finanse etme suçlamasıy­la Uluslarara­sı Polis Teşkilatın­dan “kırmızı bülten” talebinde bulunulmuş­tu. Libya ve Doğu Akdeniz’deki güç çatışması, İsrail ile normalleşm­e anlaşması gerekçesiy­le Erdoğan iktidarı ile BAE arasındaki ilişkiler daha da gerilmişti. Ancak 2021’de başlayan ikili görüşmeler­le u dönüşü yapıldı. 2023’te BAE’YI ziyaret eden Erdoğan, ilişkileri­n stratejik ortaklığa yükseltild­iğini açıklamışt­ı. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye