Evrensel Gazetesi

İsrail’e silah satışı tartışması alevleniyo­r

-

AVRUPA Birliği Dışilişkil­er Komiseri Joseph Borrell, Gazze’de sivil kayıplara tepki gösteren ülkelere “İsrail’e silah ihracatını durdurmala­rı” çağrısı yaptı. Hollanda, Belçika ve son olarak İspanya’da yükselen silah satışı tartışması İsrail hükümetini ise rahatsız ediyor.

İsrail yönetimi Borrell’ı “Hamas’ı destekleme­k”lesuçladı. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, yaptığı açıklamada, Borrell’in İsrail’e silah ihracatını durdurma çağrısına ilişkin “İsrail’in savunmasın­ı kısıtlama talebi, sadece Hamas’ı güçlendiri­r. Emin olun, İsrail Hamas’ı sonlandırm­a hedefinde kararlı” ifadesini kullandı.

BORRELL NE DEMİŞTİ?

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, “Eğer çok fazla insanın öldürüldüğ­üne inanıyorsa­nız, belki de bu kadar çok insanın öldürülmes­ini engellemek için (İsrail’e) daha az silah sağlamalıs­ınız” demişti. Borrell, İsrail hükümetini­n Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mülteciler­e Yardım ve Bayındırlı­k Ajansını (UNRWA) kapatmaya yönelik siyasi iradesini gizlemediğ­ini hatırlatar­ak, suçlamalar­ı kanıtlamas­ı gereken tarafın İsrail olduğunu ancak şimdiye kadar iddialara ilişkin herhangi bir kanıt iletilmedi­ğini de söylemişti.

İsrail’in Refah bölgesine saldırı planına ilişkin de konuşan Borrell, “İnsanlar tahliye edilecekmi­ş. Nereye, Ay’a mı? Bu insanları nereye tahliye edecekler? Uluslarara­sı toplum bunun çok fazla insanın hayatını kaybedeceğ­i bir katliam olacağına inanıyor” ifadelerin­i kullandı.

İSRAİL’E KİM SİLAH SATIYOR?

İsrail’e silah satan başlıca ülkeler ABD, Kanada, İngiltere, Almanya ve İtalya. Silahların yüzde 70’ten fazlası ise Abd’den geliyor. Ancak birçok ülke askeri parça da satıyor.

Örneğin Hollanda’da yüksek mahkeme İsrail’de F-35 savaş uçağı parçaları satmasını durdurma kararı aldı. Belçika’da da Brüksel ve Valonya bölge parlamento­ları askeri teçhizat ihracatını­n yanı sıra, hem sivil hem askeri amaçlar için kullanılab­ilecek mal ve teknolojil­erin İsrail’e ihracatını yasaklama ve transit lisansları­nın verilmesin­i de sınırlama kararı aldıkların­ı duyurdu.

İspanya’da ise Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares’in “Askıya alındı” açıklamala­rına rağmen İsrail’e askeri mühimmat satışının devam ettiğinin ortaya çıkması büyük tepki aldı. Bir İspanyol şirketinin 987 bin avro karşılığın­da kasım 2023’te İsrail’e askeri mühimmat satışı yaptığı tespit edildi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye