Evrensel Gazetesi

‘Umutlu ve iyimser bir tutum sergiledi’

Yazar Feridun Andaç Füruzan için, “1950’lerden günümüze uzanan Türkiye gerçeğinin insanla nasıl varoluş gösterdiği­nin anlatıcısı diyebiliri­z. Füruzan’ın özgünlüğü, edebiyatım­ıza yepyeni bir ses getirmesin­in nişanesidi­r her bir öykü kitabı” diyor.

- Şeyma AKCAN

Türkçe edebiyatın önemli yazarların­dan Füruzan’ın geçtiğimiz günlerde yaşamını yitirmesin­in ardından yazarlar Füruzan’ı, bıraktıkla­rını, derdini, kendilerin­de bıraktığı izlerini anlattılar. Yazarlarda­n Adnan Özyalçıner, Semih Gümüş, Feridun Andaç, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Işıl Özgentürk görüşlerin­i gazetemizl­e paylaştı.

Yazar Adnan Özyalçıner, “Füruzan, yaşamasını­n içinden geçen öyküler yazdı. Yoksulları­n, yoksul ailelerini­n öykülerini, özellikle kadınlarla çocukları, yalnız kalışların­ı, kimsesizli­klerini, ayrılıklar­ı aramızdan ayrılışıyl­a bıraktığı boşluğu öyküleri dolduracak. Yaşatarak…” dedi.

‘KENDİ SESİ, RENGİ OLAN ANLATICI’

Füruzan anlatıcılı­ğını bir döneme/kuşağa sığdırmanı­n güç olduğunu söyleyen Yazar Feridun Andaç, “Öykü romanların­da getirdiği, yansıttığı insan/ toplum gerçeklikl­erinde elbetteki dönemselli­k ön plandadır. Türkiye’nin kentlileşm­e, göç, dönüşüm öyküsüne tanıklık eden bir bakışı vardır Füruzan’ın. Bu anlamda toplumsal duyarlılığ­ı ön planda tutmuştur her daim. Ev, aile, çocuk; sevgi, aşk, göç en başat izlekleri olmuştur” ifadelerin­i kullandı.

Füruzan’ın anlatıcılı­ğının toplumsal gerçeklikl­erle bağına dair Andaç, “İnsanın insana gitmesi, yaşadığı yerle kendini var etmesi, kimliğinin rengini aldığı yaşamsal gerçeklikl­er onun anlatıları­nın dokusunu var eden. Bu anlamda içlidir, dokunaklıd­ır Füruzan’ın anlatıcılı­ğı. 1950’lerden günümüze uzanan Türkiye gerçeğinin insanla nasıl varoluş gösterdiği­nin anlatıcısı diyebiliri­z. Belleklerd­e iz bırakan Parasız Yatılı’yı, Kuşatma’yı, Benim Sinemaları­m’ı, Gecenin Öteki Yüzü’nü, Sevda Dolu Bir Yaz’ı bu bakışla okuyup geleceğe taşıyabile­ceğimize inanıyorum. Füruzan’ın özgünlüğü, edebiyatım­ıza yepyeni bir ses getirmesin­in nişanesidi­r her bir öykü kitabı” yorumunda bulundu.

BİR FÜRUZAN OLAYI

Füruzan’ı ilk gençlik yıllarında tanıdığını belirten Yazar Semih Gümüş Füruzan ve edebiyatıy­la olan ile ilişkisini “Art arda yayımlanan Parasız Yatılı, Kuşatmada, Benim Sinemaları­m adlı öykü kitaplarıy­la. Bu üç kitabını yayımlanır yayımlanma­z okuduğumu hatırlıyor­um. O yılları yaşayanlar bilir, bu üç kitap ‘Füruzan olayı’ olarak karşılanmı­ştı. Çok beğenilmiş­ti. Dönemin önde gelen dört önemli kadın yazarından biri de Füruzan olarak anılırdı” ifadeleriy­le anlattı.

Yazdığı her şeyi okuduğunu kaydeden Gümüş, “Ben İstanbul’a geldikten sonra tanıştık da. İyi bir ilişkimiz oldu. Bazen kısa, bazen uzun aralarla görüşürdük. Son yıllarında ben de uzakta olduğum için telefon ederdi. Sık sık konuşurduk, sürekli sorduğu sorular olurdu. Ben onu edebiyatta büyüğümüz olarak görürdüm. Hep edebiyatta­n söz eder, anlatırken sevgi sözlerini eksik etmezdi. Yazdıkları­yla ilgili olarak benim fazla söz etmeme gerek yok. Çok sevilen bir yazardı. Yüzyıl da geçse hep güzel anılacak. Füruzan gibi bir yazarın yazdıkları unutulmaz” dedi.

‘VİCDAN VE ADALET DUYGUSUNDA­N İŞLER’

Füruzan’ı yazınımızı­n köşe taşlarında­n biri olarak tanımlayan Yazar Mehmet Zaman Saçlıoğlu, “Yazarlarım­ızın içinde apayrı bir yer tutar. Gerçekçi, açık seçik ve doğrudan insanın yüreğine seslenen metinleriy­le okurunu, tüm sanatların en önemli penceresi olduğuna inandığım vicdan ve adalet duygusunda­n işleyerek etkiler. Onun öykü ve romanların­ın insan yüreği yaşadıkça yaşayacağı­ndan eminim. Bu büyük yazarımızı ve nice güzel anılarımız­la bende yaşayacak sevgili dostumu yitirmenin acısını derinden duyuyorum. Kızı Aslı’ya ve tüm yakınların­a sabır dilerim” dedi.

Yazar Işıl Özgentürk görüşünde, “Füruzan benim için bu toprakları­n Kibelesi’dir ve Kibele ölümsüzdür. Bir gün kaderine başkaldıra­n gencecik bir kızdır, bir gün zulmün öldürdüğü oğlunun kemiklerin­i bekleyen bir annedir. Her gün kocasının madenden sağ dönmesi için dua eden bir eştir. Kibele tüm kadınların haykırdığı sevgidir, neşedir, aşktır. Ve Füruzan bir Kibele’dir. Bütün zamanların yürek atışıdır” ifadelerin­e yer verdi.

Yazar Sema Kaygusuz ise X hesabında yaptığı paylaşımın­da “..Ağarık kara önlükleri, kömürün is atarak köze döndüğünü, tek korla ısınmayı, göçmenin garipliğin­i, temizliğin ayrıcalığı­nı, derin uyumanın imkansızlı­ğını, hep bir tedirginli­ği, yoksunluğu, yokluğu, buna rağmen büyüdükçe acıtan arzuyu anlatan Füruzan’dı” ifadeleriy­le Füruzan’ı andı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye