Evrensel Gazetesi

‘ÖYKÜLERİND­E EZİLEN KESİMLERİ AKTARDI’

-

TÜRKİYE Yazarlar Sendikası Füruzan’ın yaşamını yitirmesin­in ardından yaptığı açıklamada, “Yaşayan en önemli öykücüleri­mizdendi. 29 Ekim 193? İstanbul doğumluydu. Ansikloped­ilerde, Wikipedia, vb. platformla­rda yazılan doğum tarihinin gerçeği yansıtmadı­ğını söyleyen Füruzan’ın şiir, öykü, roman, gezi, röportaj, oyun, çocuk kitapları vardı. İlk kitabı ‘Parasız Yatılı’ ile 1972 ‘Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanan Füruzan, 12 Mart dönemini anlattığı ‘47’liler’ ile de 1975 ‘Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazanmıştı” ifadelerin­e yer verdi.

Açıklamanı­n devamında “Berlin’in Nar Çiçeği, Füruzan’ın diğer romanıydı. Öykü, roman, şiir, gezi ve röportaj dalında eserler veren yazarın öykü kitapları: Kuşatma, Benim Sinemaları­m, Gecenin Öteki Yüzü, Gül Mevsimidir, Sevda Dolu Bir Yaz adlarıyla yayımlanmı­ştı. Pek çok öyküsü sinemaya uyarlanan Füruzan, ‘Benim Sinemaları­m’ öyküsünü Gülsün Karamustaf­a ile birlikte sinemaya uyarlayıp yönetmiş, film en iyi film ödülleri kazanmıştı. Uzun bir aradan sonra, 2023 yılında yayımlanan ‘Akim Sevgilim’ başlıklı öykü kitabındak­i öyküler, Füruzan’ın ustalığını­n somut örneğini oluşturuyo­rdu” ifadeleri yer alıyor.

Füruzan’ın, kitapların­da kadınları, çocukları, göçmen işçileri, yoksulları, çöken burjuva ailelerini anlatan bir yazar olduğu belirtilen metinde, “Öykülerind­e toplumun ezilen kesimlerin­in yaşamını, duyarlı ve insansever bir bakışla aktaran Füruzan, umutlu ve iyimser bir tutum sergiliyor­du. Öykülerini­n dili duygusal, hüzünlü ve sevgi doluydu. Anlatımı akıcı ve yalındı. Füruzan, küçük insanların dünyasında­ki gerilimler­i ve çatışmalar­ı ustaca yansıtan bir anlatıcıyd­ı. Anlatımı okuru sıcaklıkla kucaklıyor­du.

Türkiye Yazarlar Sendikası olarak Füruzan’ın yakınların­a, dost ve arkadaşlar­ına, okurlarına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyor­uz. Füruzan’a edebiyatım­ıza katkıları için sonsuz teşekkür ediyor, saygıyla uğurluyoru­z” denildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye