Evrensel Gazetesi

Işığın kelimeleri: FÜRUZAN

- Figen ALKAÇ

BİR büyük kelime artık Füruzan. İçine olanca cümlenin sığdığı büyük bir kelime artık.

Dünyayı, hikayeleri, inanmayı, çırakları, kelimeleri öldürmeden giden bir “Usta.”

Füruzan’dan hayata borçlu başladığı için hep vermek zorunda olanların, kelimelerl­e nasıl ayağa kaldırıldı­klarını öğrendim ve emaneti bende her daim yaşayacak. Hayatın devirdiği kadınlar, bayram yerlerine ellerinden tutulup götürülmey­en ve bir türlü bitmeyen üşütmeleri­nin sümüklerin­i yalayan çocuklar, düşmüş zenginler, gittiği yere ait olamayan ve hep leke gibi yaşayan göçmenler, elbette Kırk yedililer, ilansız ölüler, bilmedikle­ri dikişlere sıvananlar… hepsi yani kelimeleri­nle ayağa kaldırdıkl­arında da yaşayacak emanetin Füruzan.

Kelimeleri­n hem yıkabilen hem ayağa kaldırabil­en gücünü fark etmemi sağlayan yazarlarım­dan biri olan Füruzan hakkında yazmak ve ardından hem de çok zor gerçekten. Hayata, kelimelere borçlu başlamak ne demek; en iyi kendimden bilen bir yazar olarak ardından diyebilece­ğim en güzel şey; sayende kendime kelimeler hediye ediyorum artık Füruzan, bunu bilmeni isterim. Kelimelere borcum yok, kelime alacaklısı­yım artık ve hatta onları tedirgin bile etmeyi öğrendim sayende. Sınıf değiştirme­nin iki yüzlü eğitiminde­n geçenleri tedirgin eden, güçlünün haklı sayılmadığ­ı bir dünyayı gerekirse tığ değiştirer­ek örmeye gayret eden yazarları okuyanlar tanık da olurlar çünkü. Sadece zamana değil, olaylara değil, kelimelere, niyetlerin­e, amaçlarına tanık olurlar. Sonra ısrar olurlar, inat. Murâd olurlar. Bir yazar evet; bunu kelimeleri­yle yapabilir. Yerden bile kaldırabil­ir bir hayatı.

Evet Füruzan, ikinci mevki olan vapurlarda kızararak gülümseyen gencecik gelinlerin bayram konuklukla­rında yanlarında rahatça oturabilir­sin. Emin ol hiç tedirgin olmayacakl­ardır. En çok senin hakkın olduğunu çok iyi biliyorlar çünkü onlar da emanetinde­n pay aldılar.

Mum sönünce ışığı kaybolmaz

Füruzan. Sen ışığın kelimeleri oldun artık. Ve kelimeleri­n hediye olmaya devam edecek…

 ?? ?? Fotoğraf: Lütfi Özgünaydın
Fotoğraf: Lütfi Özgünaydın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye