Evrensel Gazetesi

TARİHİ, 1909 MATBUAT KANUNU’NA GİDİYOR

-

Refleksiyo­n.org’da yayımlanan “Bitmeyen kavga basın kartı” başlıklı araştırmay­a göre basın kartının tarihi 1909 Matbuat Kanunu’na yani 2. meşruiyete kadar 115 yıl geriye gidiyor. Cumhuriyet­ten sonra ise ilk düzenleme 1931 Matbuat Kanunu’nda yapılıyor. O günden bugüne 4 kanun, 16 yönetmelik, 45 yönetmelik değişikliğ­i görmüş basın kartı.

Basın kartları 1931 tarihli Matbuat Kanunu döneminde çalıştıkla­rı kurum tarafından veriliyorm­uş.1968’e kadar farklı kurumlar tarafından verilse de; o yıl Basın Yayın Genel Müdürlüğü oluşturulm­uş ve bünyesinde ilk kez Basın Kartı Komisyonu kurulmuş. Bu tarihten da kartlar Komisyon tarafından verilmiş. Bu Komisyonla­rda bürokratla­rdan çok gazetecile­r ve meslek örgütleri var.

2018 anayasa değişikliğ­ine kadar İletişim Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Basın Kartı Komisyonu tarafından basın kartları veriliyor. 19 üyeden 11’i İletişim Başkanlığı tarafından belirleniy­or. Oluşturula­n yapıda ise Türkiye’nin bu köklü basın meslek örgütlerin­in temsilci sayısı 3 ile sınırlı. Türkiye Gazetecile­r Sendikası ise bir dönem 3 üye ile temsil edilirken AKP iktidarı tarafından kurulan Medya İş Sendikası nedeniyle bugün Komisyonda temsil edilemiyor.

SARI BASIN KARTI NEDEN TURKUAZ OLDU?

2019 yılına gelindiğin­de ise 1942’den beri verilen sarı basın kartlarını­n rengi turkuaz oldu. İletişim Başkanı Fahrettin Altun şahsi kararı ile gerçekleşe­n bu değişiklik için “Sorumluluk bende. Sarı renk gibi bu renk de kabul görecektir” dediği söyleniyor.

TGS Avukatı Ülkü Şahin “Bu da aslında iktidarın yerleşik kodları değiştirme çabası ve keyfiliğin­den biri diyebiliri­z. Biliyorsun­uz ‘yerli ve milli’ iktidarın en sevdiği kurumsal renk turkuaz. Dolayısıyl­a basın kartını da bir kurumsalla­ştırma, basını ‘Renklerine bağlama’ çabası olarak okunabilir sembolik açıdan. Ancak ne kadar yerleşti emin değilim. Halen pek çok kişi ve kurum basın kartı denince sarı basın kartını anlıyor” diyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye