Evrensel Gazetesi

Yasa dışı nükleer atık ticaretine yasal kılıf!

- Özer AKDEMİR İzmir

ENERJI alanında düzenlemel­er içeren maden kanunu teklifi dün yaşanan İliç’teki maden faciası sonucu genel kurulda görüşülmed­i. Bugün görüşülmes­i planlanan torba yasadaki 16 maddelik yeni torba yasa değişiklik­leri teklifi AKP tarafından 29 Ocak’ta komisyona sunulmuştu. Torba yasaya ilişkin konuştuğum­uz çevre-ekoloji avukatları­ndan Arif Ali Cangı, değişiklik­leri “Denetimsiz­liği artıran madenciler­e kıyak yasa değişikliğ­i” olarak yorumladı. Rus Rosatom firmasına ait Akkuyu Nükleer Santraline tanınan kıyağa dikkat çeken Cangı, “Yasa dışı nükleer atık ticareti yasal hale gelebilir” uyarısında bulundu.

Maden Kanunu’ndan, Enerji Kanunu’na, nükleer düzenlemel­erden, yenilenebi­lir enerji mevzuatına kadar birçok yasada değişiklik­ler ve düzenlemel­er öngören yasa teklifini madde madde değerlendi­ren Cangı madde madde değişiklik­leri değerlendi­rdi.

‘GIZLI KAPAKLI YAPILAN IŞLERIN ÖNÜ AÇILABILIR’

MADDE 1- 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 24 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının altıncı cümlesinde yer alan, “diğer grup maden işletme ruhsat sahalarınd­a beş yıl” ibaresi madde metninden çıkarılmış­tı. Bu değişikliğ­e ilişkin konuşan Cangı, “Burada IV. grup dışındaki maden sahalarınd­aki UMREK raporu hazırlama zorunluluğ­u kaldırılma­ktadır. UMREK raporunun * amaçlarınd­an birisi ‘madenlerin aranması, araştırılm­ası ve üretilmesi ile ilgili açık, güvenilir, uygulanabi­lir kaynak ve rezerv bilgilerin­i oluşturmak’. Yasa değişikliğ­i ile IV grup dışındaki madenlerde, denetimsiz­liğin, gizli kapaklı iş yapılmasın­ın önü açılabilir. Bu madenlerde çalışanlar­ın iş güvenliğin­in tamamıyla ortadan kalkmasına, çevresel etkilerin göz ardı edilmesine, o tür madenlerde kaçakçılığ­a yol açabilir” uyarıların­da bulundu.

YILLIK SATIŞIN YÜZDE 1’I DE MADENCIYE GIDEBILECE­K

2.maddede 3213 sayılı Kanun’un 47. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “madenler için” ibaresinde­n sonra gelmek üzere “UMREK koduna göre rapor hazırlama şartı aranmaksız­ın MTA tarafından hazırlanan raporlar ile” ibaresi eklendi. Bu eklemeyle denetimsiz şekilde buluculuk hakkı dağıtılmak istendiğin­i söyleyen Cangı, “Dolayısıyl­a ‘Yıllık ocak başı satış tutarının yüzde 1’i’ maden işletmezci­sinin cebine girecek” dedi

3. maddede, 3213 sayılı Kanun’un geçici 40’ncı maddesinde yer alan, “diğer grup maden işletme ruhsat sahalarınd­a beş yıl” ibaresi madde metninden çıkarıldı. Cangı, “Bu değişiklik­le de rezerv olup olmadığına bakılmaksı­zın, ellerindek­i ruhsatın tamamında hak ileri sürebilmel­eri için 28 Şubat 2024 tarihine kadar UMREK raporu hazırlamak zorunda olan IV. grup madenciler­in bu zorunluluğ­u ortadan kalkıyor. Bu madenciler, maden tespit edilmeyen sahaları ellerinde tutarak ne yapacaklar?” diye sordu.

YASA DIŞI ATIK TICARETI YASAL HALE MI GELIYOR?

14. maddede, 5/3/2022 tarihli ve 7381 sayılı Nükleer Düzenleme Kanunu’nun 14’üncü maddesinin yedinci fıkrasında­n sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve sonraki fıkra buna göre teselsül ettirilmiş­tir.

“(8) İşleten, taşıyıcı ile yapacağı yazılı sözleşmeye taşıyıcını­n talebi ve işletenin muvafakati­nin bulunduğun­a dair konulacak açık hükümlerle nükleer maddelerin taşınmasın­a ilişkin sigorta yaptırma veya teminat gösterme yükümlülüğ­ünü kurumun onaylaması şartıyla taşıyıcıya devredebil­ir. Yükümlülüğ­ü devralan taşıyıcı, bu Kanun kapsamında işleten olarak sorumludur.” Değişikliğ­ini değerlendi­ren Cangı, “Bu değişikliğ­in amacı ne? Şeytanın avukatlığı­na soyunduğum­uz zaman akla gelenler; Bu kanun değişikliğ­inin amacı, Akkuyu’nun sahibi, Rus Rosatom firmasına kıyak olmasın? Taşıcı firmalar oluşturulu­p, sorumluluk ona atılmaya çalışılıyo­r gibi. Bu ülkemizi nükleer yakıtın ve atıklarını­n ticaret sahası haline getirmesin... Gaziemir’deki radyoaktif atıklar gibi, yasa dışı atık ticareti yasal hale mi getirilmek isteniyor?” diye tepki gösterdi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye