Evrensel Gazetesi

70 yaşındaki MMO İstanbul Şubesine ilk kadın aday

- Eylem NAZLIER

MAKİNA Mühendisle­ri Odası (MMO) İstanbul Şubesinin başkanlığı­na ilk kez bir kadın mühendis aday oldu. Mmo’nun İstanbul’da gerçekleşe­cek seçimlerin­e ilişkin Evrensel’e konuşan Demokrat Mühendisle­rin MMO Şube Yönetim Kurulu Başkan Adayı Ezgi Kılıç, “Meslektaşl­arımızın ekonomik ve demokratik haklarını geliştirme doğrultusu­nda mücadele etmek için, iş cinayetler­i ve kadın cinayetler­ine dur demek için adayız” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Makina Mühendisle­ri Odası İstanbul Şubesinin iki yılda bir gerçekleşe­n şube yönetim kurulu seçiminin 36’ncısı 18 Şubat Pazar günü gerçekleşe­cek. Kartal’da bulunan Makine Hangar Mühendisli­k ve Teknoloji Merkezi’nde yapılacak seçimlerde­n bir gün önce de Şube Genel Kurulu gerçekleşt­irilecek.

‘KADIN MÜHENDİSLE­RİN YAŞADIĞI SIKINTILAR­A DİKKAT ÇEKMEK İÇİN ADAYIZ’

MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulunda Demokrat Makina Mühendisle­rinin Başkan Adayı Ezgi Kılıç oldu. Kılıç daha önce MMO İstanbul Şubesinde öğrenci üyelik, Temsilcili­k Yürütme Kurulu Başkanlığı, Kadın Komisyon Üyeliği ve iki dönem MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerin­de bulundu.

Makina Mühendisle­ri Odası İstanbul Şubesi’nin başkanlığı­na 70 yıl sonra ilk kez bir kadının aday olduğunu söyleyen Kılıç, “Odanın kuruluşu 1954. O tarihten beri ilk defa bir kadın aday oldu. Bizim listemiz Demokrat Mühendisle­r diye geçiyor. Odanın 54 yıllık demokrat geleneğini­n, mevcut yönetimin de içinde olduğu demokrat geleneğin devamı olarak aday oluyoruz” dedi.

‘KADIN MAKİNE MÜHENDİSİ ORANI ÇOK DÜŞÜK’

MMO İstanbul Şubesinin başkanlığı­na bir kadının aday gösterilme­sinin gelenekler­inin devamı olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Bugünün koşulların­da hem kadınların içinde bulunduğu durumu ele alan bir yerden hem de mühendisli­k mesleğinin de erkek mesleği olarak görünen bir meslek olması vesilesiyl­e daha fazla kadının bu mesleği tercih etme ya da bu mesleğin içerisinde sıkıntılar çekerken kadın mühendisle­rin bir anlamda cesaret bulmasına da etkisi olacak bir durum olarak değerlendi­rebilir. Kadın makine mühendisi oranı çok düşük, toplumun bakış açısı çok kolay değişmiyor ama değiştirme­k için çabalayaca­ğız” diye konuştu.

‘MÜHENDİSLİ­K EĞİTİMİN NİTELİKLİ OLMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

Mühendisli­k eğitiminin nitelikli ve kaliteli olması gerektiği söyleyen Kılıç, çağ dışı eğitim sistemine karşı, laik bilimsel demokratik bir eğitim anlayışıyl­a, uygulamalı eğitimin esas alınacağı, mühendisli­k eğitiminin tekrar nitelikli hale getirilmes­i için mücadele edileceği de vurgulandı.

‘ÖRGÜTLÜ BİR TOPLUMUN SAVUNUCUYU­Z’

Açlık ve yoksulluk sınırı altında kalan düşük ücretlerle kötü koşullarda çalışmaya mecbur bırakılan meslektaşl­arı için mühendisli­k asgari ücretinin yeniden uygulanmas­ı ve etkin denetim sağlanması için hep birlikte mücadele edecekleri­ni aktaran Kılıç, “Taşımızı toprağımız­ı satanlara, yap-işlet-devret soygununa, halkı müşteri gibi gören politikala­ra, ülkemizin geleceğini karartanla­ra, kamusal denetim alanlarını özelleştir­erek şirketlere verenlere, taşeronlaş­tırma uygulamala­rı ile halka işsizliği ve yoksulluğu dayatanlar­a karşı örgütlü toplumun savunucusu­yuz. Bu düşünceler­le; iki yıllık bir dönem için tüm meslektaşl­arımızı genel kurul ve seçimlerim­ize bekliyoruz” dedi.

DEMOKRAT MAKİNA MÜHENDİSLE­RİNİN ADAY LİSTESİ

ASIL ADAYLAR: Ezgi KILIÇ, Aydan ADANIR USTA, Serkan SEVAT, Yunus KÜÇÜKKELEP­ÇE, İbrahim ZAFER, Şeref PARLAK, Tülay BURSALIOĞL­U

YEDEK ADAYLAR: Beyhan ŞAHİN, Ali İnan ÜLGEN, Nazlı UNCU, Mehmet Gürcan ERDİNÇ, Yavuz KARATAŞ, Mehmet Yiğit ÖZGENÇ, Arda AYKURT

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye