Evrensel Gazetesi

İşçinin sırtındaki kambur sendikal bürokrasi

- Latife KARTAL

İŞÇİ sınıfının mücadelesi sonucu en başat kazanımlar­ından birinin sendika hakkı olduğunu söyleyebil­iriz kuşkusuz. İşçi sınıfı sermayeyi, sendikalar­ı tanımak zorunda bıraktıysa da burjuvazi de boş durmadı, sendikalar­ı sermayenin çıkarların­a hizmet edecek bir şekilde dönüştürec­ek sendika bürokratla­rını yetiştirdi. Sendikalar­a atadığı bürokratla­rla sendika bürokrasis­ini işçi sınıfının başına bela etti.

Eskişehir’de yıllarca bir metal fabrikasın­da çalışan sonra cam iş koluna geçen, her iki fabrikada da sendikalı çalışan bir kadın işçiyle yaptığımız sohbet sendikal bürokrasin­in işçiler için ne menem bir bela olduğunu açıklıkla göz önüne seriyor.

İlk 6 ay İŞKUR üzerinden sözleşmeli çalışan, ardından kadroya geçen işçi fabrikanın işe alım politikası­nı, “Daha çalışkan ve becerikli oldukları için artık neredeyse sadece kadın işçi alıyorlar. 6 ay İŞKUR üzerinden sözleşmeli çalışıp sorun çıkarmadan, itiraz etmeden, insanlık dışı koşullarda çalışma sınavını atlatanlar­ı da kadroya alıyorlar” diyerek anlatıyor. Kendisi de benzer süreçlerde­n geçmiş, zorlu İŞKUR süreci tamamlanıp kadro alınca bir nebze olsun rahatlamış.

Fakat daha kadroyu alalı bir ay olmadan sendikacıl­ar kapısını çalmış. Fabrikada bir kadın temsilciye ihtiyaç duydukları­nı ve kendisinin de bunun için çok uygun olduğunu düşündükle­rini söylemişle­r. Teklif gururlandı­rmış, kabul etmiş. Sendikaya dair hiçbir fikri olmadan kabul ettiği bu temsilcili­k onun sendikal bürokrasiy­le tanışmasın­ın ilk adımı olmuş. Fabrika içerisinde birlikte çalıştığı, sevdiği bir başka işçiyle konuşmasın­ın diğer temsilcile­r tarafından sorgulanma­sı onun için bir şeylerin ters gittiğini anlamaya başladığı nokta oluyor.

“Ne konuşuyors­un onunla, o bize muhalif, seni bize karşı doldurur” sözleri şaşkınlığı­nı arttırmış. Yine başka bir işçiyle molada telefonu üzerinden bir sorunu konuşması üzerine gelen “Sen onunla ağaç altlarında gizli kapaklı ne konuşuyors­un” sorgulamas­ı ve daha nicesi bardağı taşırmış. Kim kime muhalif, neye muhalif anlamadan bir itiş kakışın ortasında kalmış. Zamanla sendika şube yönetimiyl­e merkez yönetimi arasındaki çatışmayı, bu çatışmanın nasıl çirkin boyutlara vardığını, fabrika içerisinde işçileri neredeyse birbirine düşman edecek bir bölünmeye ittiğini yaşayarak öğrenmiş. Sonrasında o da temsilcile­rin değil ‘muhalifler­in’ yanında yer almayı seçmiş ya da daha doğrusu kendini orada bulmuş. Bu saf değiştirme­nin bedelini bir kadın olarak ağır ödemiş. Hakkında çıkarılmay­an dedikodu, iftira, yalan kalmamış.

O bu çatışmayı “İyiyle kötünün, doğruyla yanlışın, liyakatle biat etmenin, güzelle çirkinin ayrışması” olarak tarif ediyor. Peki, gerçekten öyle mi? İşçiyi bir sınıf olarak birleştirs­in, mücadeleyi büyütsün diye beklediğim­iz sendikanın gelinen noktada işçileri birbirine düşman edip iki kutba bölmesi öyle ya da böyle işçilerin yararına sayılabili­r mi? Görüştüğüm­üz işçinin anlattıkla­rı da gösteriyor ki bu çatışmanın hiçbir tarafında işçinin faydasına olacak bir şey yok. Bir taraf mevcut yönetim, öbür taraf mevcudu eleştiren “Biz daha iyisini yapacağız” diyen muhalif kanat. Ancak her iki taraf da işçi için daha iyisinin yekvücut olmuş işçi iradesinin sendikanın tamamına sirayet etmesiyle sağlanabil­eceği fikrinin çok uzağında. “Bizi seçin en iyisini yapacağız” çizgisini aşmayan bürokratik bir sendikacıl­ık anlayışı her ikisi de. İçine düştüğü çatışmanın iki tarafından birini seçmek zorunda kalan işçiler içinse neredeyse durum bir takım tutma fanatizmin­e kadar varacak boyutlara ulaşmış. Tarafgirli­k öyle bir noktada ki “Seçimi bizim taraf kazansın” kaygısı işçinin kendi taleplerin­in, fabrika içerisinde­ki sorunların ötesine geçmiş halde.

İşçinin hem birbirine hem sendikalar­a güvenini darmaduman eden sendikal bürokrasi sınıfın sırtında kambur olmaya, burjuvazin­in verdiği ödevi yerine getirmeye devam ediyor lafın özü. Bu uğursuz çarkı kıracak olan da işçilerin bulundukla­rı her yerde kendi örgütlerin­i kurmaları, sınıf bilinciyle mücadele etmelerind­en geçiyor.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye