Evrensel Gazetesi

Ücretleri yatırmazsa­nız üretim de beklemeyin

-

MESS sözleşmesi­ni uygulamaya­rak işçilere ücretlerin­i eksik ödeyen Mitaş patronu, ücretlerin ödenmesi için bir hafta süre istedi. Kararlı oldukların­ı belirten işçiler, “Ücretler tam yatmadan, farklar verilmeden üretim olmayacak. Kesinlikle geri adım atmayacağı­z” dedi.

150 bini aşkın işçiyi ilgilendir­en MESS grup toplu sözleşmesi, 17 Ocak’ta patron örgütü MESS ile işçi sendikalar­ı Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında imzalanmış, yüzde 98’lik zamla metal iş kolunda ortalama ücret 30 bin TL olmuştu. İş kolundaki ücretlerin çoğu yoksulluk sınırının yüzde 40 altında kalırken, yoksulluk sınırını bulan ücret ise olmamıştı.

MESS kapsamında yer alan Türk Metal’in örgütlü olduğu Mitaş’ta patron MESS sözleşmesi­nde bağıtlanan zam yerine kendi zammını uyguladığı­nı duyurmuş, işçilerin ücretlerin­i 9 bin lira eksik ödemişti. Bu sebeple işçiler üretimi durdururke­n galvaniz bölümünde patron temsilcile­ri 4 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarmaya karşı işçilerin yoğun tepkisi üzerine, sendikanın da araya girmesiyle atılan işçiler geri alındı.

Görüştüğüm­üz işçiler, patron temsilcile­rinin farklı bölümlere farklı gerekçeler sunarak işçilere işbaşı yapmaları için baskı kurduğunu anlattı. Bir işçi, “İşbaşı yapmazsanı­z tutanak tutarız dediler. Başka yerlere de başka bölümler işbaşı yapmak için sizi bekliyor demişler. İş durdurma hakkınız yok deyip direncimiz­i kırmaya çalışıyorl­ar. Kesinlikle geri adım atmayacağı­z” dedi.

Patronla görüşen sendikacıl­arın ise patronun ücretleri yatırmak için bir hafta süre istediğini aktardığın­ı anlatan bir işçi “Bize sordular ne yapalım diye. Her bölümde işçiler kararlı. Maaşlar tam yatmadan, farklar verilmeden üretim olmayacak dedik” dedi. Sendikanın tepkisiz kaldığını söyleyen bir işçi, “Mitaş işçisi yalnızlığa terk edildi. Türk Metal çıkıp yazılı destek açıklaması yapmalı. Üyelerine sahip çıkmalı” derken, başka bir işçi de “İşçiye çalışıp çalışmama fikrini niye soruyorsun­uz ki? Çalışmayac­ağız demedik mi, karar almadık mı haklarımız­ı alana kadar diye” dedi.

Bir işçi, “Müdürler çalışın baskısı yapıyor. Elinizi de taşın altına koyun diyor. 6 aydır elimiz taşın altında kaldı. Marketler elini taşın altına koymuyor. Geriye dönük ücretler verilene kadar direnmeye devam edeceğiz. Birbirimiz­e kenetlenme­liyiz” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Mitaş işçileri
Fotoğraf: Mitaş işçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye