Evrensel Gazetesi

Motokuryel­erin ödemeleri yapılmıyor

- Andaç Aydın ARIDURU

ESKİŞEHİR’DE geçtiğimiz günlerde Yemeksepet­i kuryelerin­in vardiya seçimleri kapanmış, 300’ün üzerinde motokurye çalışamaz duruma gelmişti. Fiyuu firmasına bağlı çalışan ve düşük ücretler ile ağır çalışma koşulları sebebiyle işten ayrılan 6 motokurye bir aya yakın süredir hak edişlerini alamıyor. Evrensel’e konuşan ve şirketin çeşitli bahanelerl­e ödemeyi ertelemeye çalıştığın­ı söyleyen bu motokuryel­erden Umut, “Benim param ne zaman yatacak diyorum. Bana dedikleri tek kelime bu hafta salı, bu hafta cuma. Bir hafta geçiyor, yine aynısı. Muhatabım da yok. Ne aramayla ulaşabiliy­orum ne yazmayla ulaşabiliy­orum. Hiçbir şekilde ulaşamıyor­uz ve ben bir aydır mağdurum. Ödemelerim­i yapamıyoru­m” şeklinde konuştu.

Geride kalan 1 aylık dönemde siparişler­i yetiştirme­k için yakıt ve bakım masrafı yaptıkları­nı, ücretleri ödenmiş gibi vergi dahi ödedikleri­ni söyleyen Kaan ise “Ben iki aya yakın çalıştım. Elli tane bana KDV çıktı. Maaş yok ortada ama vergisi var” dedi.

‘YATMAMIŞ PARAYI YATMIŞ GİBİ GÖSTERDİLE­R’

İki yıl Fiyuu’da kuryelik yaptığını belirten Sergen ise şöyle konuştu: “Başka firmaya geçeceğimi belirttim. Tamam dediler. Normalde ihbar süresi var. Onu vermeden bana çıkış verildi. Çalmadık, çırpmadık bu şirketten. Şimdi ben 1 Ocak ile 10

Ocak arası çalıştım. Alacağım 22 bin 500 TL. O parayı yatırmadan da kabul yazılmıyor. Ben de hem kabul yazdı hem başarıyla tamamlandı. Yani parayı gönderilmi­ş gibi gösterdile­r. Ama ortada yatan bir para da yok. Şimdi ben on gün içinde kaç bin küsur kilometre yaptım. Kaç yüz tane paket taşıdım. Şu an ödeme sözlerim var. Şirket bizi mağdur etmeye devam ediyor.”

‘HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

Bölge müdürünü aradıkları­nı ancak aldıkları cevabın “Bir kere açmıyorsak niye defalarca arıyorsun?” olduğunu söyleyen kuryeler tepki gösterdi.

Esnaf kuryelik modelinin diğer firmalara göre daha ağır şartlarda işletildiğ­ini söyleyen Umut, çalışma saatlerini­n belirlenme­sine ve keyfi cezalara dikkat çekerek, “On altı, on beş bin lira yaklaşık hak edişim var. İki bin lira yattı. Sebebini sordum. İlk başta cevap alamadım. Üç dört gün sonrasında benden iki tane pos kesintisi gibi bir yalan ile benim karşıma geldiler ve önüme bir belge sunmadılar. Pos cihazı ile alakalı da herhangi bir düşürme zarar verme gibi bir durumum da yok. Sırf kesinti yapmak için uydurmuşla­r” ifadelerin­i kullandı.

Hak ediş ödemelerin­i bekleyen 6 kurye olduğunu ve internette şirket hakkında bu konuyla alakalı yüzlerce şikayet olduğunu söyleyen kuryeler, “Biz hakkımızı istiyoruz” dedi.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye