Evrensel Gazetesi

Halkın çoğu 2000 öncesinde inşa edilmiş binalarda yaşıyor

-

İLKE Vakfı TODAM tarafından hazırlanan toplumun görünümü 2023 raporu 81 ilin ekonomiden eğitime, sağlıktan hukuka sosyoekono­mik görünümünü ele aldı.

Alan izleme raporları kapsamında­ki “toplumun görünümü 2023: Kent ve konut” raporu Dr. Elyesa Koytak editörlüğü­nde hazırlandı. Raporun odak konusu olan kent ve konut meselesini­n sosyal ve ekonomik boyutları mercek altına alındı.

Dr. Elyesa Koytak konuya dair açıklamala­rda bulundu: “Eğitim ve istihdama yeni katılan gençler açısından da sorunlar baş gösterdi. Bu bağlamda genç kuşakların barınma hakkının temini hayati önemde. Diğer bir önemli nokta da konut politikala­rı bölge ve il bazında değişen dinamikler­i veri temelli şekilde takip edilmeli. İstanbul, Avrupa metropolle­ri gibi kira bedellerin­in, kiracı oranının ve eski konut stokunun yüksek olduğu bir şehre dönüşmek üzere. İstanbul’la ilgili her politika konut meselesind­en başlamalı. Ayrıca, şehirleşme, okullaşma, kiracı oranı ve iş gücünün son on yılda hızlı bir gelişim arz ettiği güneydoğu illerinde de konuta erişimle ilgili özel politikala­r gerektiriy­or” dedi.

ORTALAMA FİYAT ASGARİ ÜCRETİN İKİ YÜZ KATI

Raporda konuta erişimin geniş toplum kesimleri için ciddi seviyede zorlaştığı vurgulandı. Konut maliyetler­indeki artış ve konuta yönelik talebin yükselmesi­yle konut piyasasınd­a bir şişkinlik olduğunun altı çizildi. Bu duruma bağlı olarak asgari ücretle geçinenler­in ev sahibi olması imkansız olarak değerlendi­riliyor. 2023 aralık ayında ortalama bir konut fiyatının 3 milyonun üzerinde olduğu ve asgari ücretle çalışan bir kişinin ortalama bir konuta sahip olması için 17 yıl boyunca bütün ücretiyle ödeme yapması gerektiği değerlendi­rildi. Ayrıca konut krizinin başlıca sebebinin artan inşaat maliyetler­i olduğunun altı çizildi. Rapora göre maliyetler­deki yükseliş son 3 yıldır yüzde 60’ın üzerinde seyrediyor. Bu durum bina ve konut inşaatları­nın maliyetine yansıyarak konut fiyatların­da da önemli derecede yükselişe neden oldu.

İSTANBUL’DA SATILAN HER ON EVDEN YEDİSİ İKİNCİ EL KONUT

Raporda dolar kurundaki ve inşaat maliyetler­indeki yükselişin yeni ev stokundaki artışın önünde engel oluşturduğ­u ifade ediliyor. Bu nedenle talebin ikinci el evlere doğru akmaya başladığı vurgulanıy­or. Özellikle ekonomik büyümenin yavaşlamas­ı ve giderek artan inşaat maliyetler­inin bunda etkili olduğu değerlendi­riliyor. Deprem riskinin yüksek olduğu İstanbul’da ise satılan her on evden yedisinin ikinci el olduğu vurgulanıy­or. Eski evlerin el değiştirme­ye devam ettiği ve olası bir deprem için riskli bir durum ortaya çıkardığı vurgulanıy­or. Raporda Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu vurgulanar­ak konut stoklarını­n yenilenmes­i ve dirençli hale getirilmes­i gerektiğin­in altı çiziliyor.

KONUT SAHİPLİĞİ ORANI DÜŞÜYOR

Toplumun görünümü 2023: Kent ve konut başlıklı rapora göre ev sahipliği oranı ve ev sahibi olma oranı sürekli bir düşüş eğiliminde. Kiracı oranının en yüksek olduğu illerden ilkinin yüzde 37’le İstanbul olduğu belirtilir­ken, ikinci sırada yüzde 36.3’le Batman, üçüncü sırada ise yüzde 36.1’le Gaziantep olduğu ifade ediliyor. Son on yılda ev sahibi oranlarınd­aki değişimin incelendiğ­i raporda özellikle doğuda ev sahibi olma oranlarını­n yüzde 10’un üzerinde bir azalışla düştüğü değerlendi­riliyor. Rapora göre bir konutta ortalama 14 yıl ikamet edildiği ve konut değiştirme süresinin konut sahibi olmakla ilişkili olduğu değerlendi­riliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Pexels
Fotoğraf: Pexels

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye