Evrensel Gazetesi

Emperyalis­t plan beklemeye alındı

-

MADENLERDE işçilerin ve doğanın güvenliği için gerekli yasal değişiklik­ler yapılmazke­n, enerji alanındaki son torba yasa teklifi Erzincan’daki faciadan sonra beklemeye alındı. Şirketlere madencilik ve enerji alanındaki faaliyetle­r için avantajlar sağlayan “Süper talan” yasa teklifi, Türkiye’deki birçok maden sahasını uluslarara­sı “süper bölge” planına entegre etmeyi planlıyor.

TORBA YASA ŞİRKETLERİ­N ÖNÜNÜ AÇIYOR

AKP 51 ilde 195 bin 222 futbol sahası büyüklüğün­de maden alanını ihale etmişti. Akp’nin Meclise getirdiği 15 maddelik torba yasaya göre ise maden, doğal gaz, yenilenebi­lir enerji sektörü için pek çok avantaj sağlanacak. Teklif kabul edilirse maden işletmek için rapor gerekmeyec­ek. Maden Kanunu’nda değişiklik yapılarak Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğ­u sadece IV. grup maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Diğer maden grupları açısından bu zorunluluk kaldırılac­ak. UMREK koduna göre rapor hazırlama şartı aranmaksız­ın MTA tarafından hazırlanan raporlar ile buluculuk hakkı kazanılaca­k.

Torba yasada yer alan düzenlemed­e ise tarım arazileri, ormanlar, meralar, zeytinlikl­er gibi birçok alanın maden rezervi olarak tespit edilerek ruhsatland­ırılması kolaylaştı­rılacak. Yenilenebi­lir enerji yatırımlar ve üretim alımlarınd­a Türk lirası değil, yeniden ABD doları kullanılac­ak. Ayrıca nükleer sızıntıda tesisi işletenin sorumluluğ­u olmayacak.

PROJE ÜÇ KITAYI KAPSIYOR

Bu yasal değişiklik­le uluslarara­sı şirketleri­n enerji planına Türkiye’de dahil edilecek. Britanya sermayesi tarafından hazırlanan rapora göre maden ve değerli metal üretimi için ‘süper bölge’ oluşturulm­ası planlanıyo­r. Afrika, Ortadoğu, Orta Asya ve Güney Asya’dan oluşan süper bölgede Türkiye de yer alıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye