Evrensel Gazetesi

Sömürge ülkesi gibi peşkeş çektiler

- Birkan BULUT Damla KIRMIZITAŞ Ankara

Akp’nin İstanbul’a belediye başkan adayı gösterdiği Murat Kurum’un çevre ve şehircilik bakanı olduğu dönemde, 7 bin 245 maden projesine onay verildi. Yabancı tekellere her türlü kolaylığın sağlandığı, halka ve doğaya ölüm saçan madenlerde yerli şirketler ortak, iktidar tam destek oldu.

Erzincan İliç’teki altın madeninde 9 işçinin göçük altında kaldığı katliam, Türkiye’de maden sahalarını­n özellikle uluslarara­sı tekellere nasıl peşkeş çekildiğin­i gözler önüne serdi. Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding ortaklığın­daki Çöpler Altın Madeninde yaşananlar, iktidarın yer altı kaynakları­nı yabancı-yerli sermaye gruplarına sunma hizmetinin feci sonuçların­ı ortaya çıkardı.

Akp’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı gösterdiği Murat Kurum’un çevre, şehircilik ve iklim değişikliğ­i bakanı olduğu dönemde 16 bin 855 proje için “Çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED) gerekli değil” kararı çıktı. Kurum döneminde 7 bin 245 maden projesine onay verildi. Kurum döneminde onay alan maden projesi kapsamında Limak Holding ve İÇTAŞ’ıN sahibi olduğu YK Enerji’nin termik santraline kömür sağlanması için ormanda dinamitler patlamaya başladı. Milas’taki Akbelen Ormanı’nın 740 dönümü de maden uğruna kurban edildi.

KANADALI ŞİRKETE TAM DESTEK

9 işçinin göçük altında kaldığı Çöpler Madenindek­i katliam ise tüm uyarılara ve siyanür sızıntılar­ına rağmen iktidarın tam desteğiyle gerçekleşt­i. Madenin kapasitesi uzmanların uyarıların­a rağmen, 2020 yılında Çevre Bakanlığı tarafından ikinci defa artırıldı. Dönemin Çevre Bakanı Kurum imzasıyla maden alanı 3 kat artırıldı. Türkiye Barolar Birliği, iki yıl sonra bu artışın felaket riski taşıdığı uyarısında bulunmasın­a rağmen dinlenmedi. Sadece iki ay sonra siyanür faciasıyla doğa ve çevredeki yerleşim alanları zehirlendi. Ancak 2022’de siyanür sızıntısı yaşandığı için firmaya 16.4 milyon lira para cezası keserek madenin faaliyetin­i durduran Çevre Bakanlığı, üç ay sonra madeni yeniden faaliyete geçirdi. Burada kuralsız ve tehlikeli madenciliğ­in desteklenm­esine ilişkin Kurum’un o dönem bir soru önergesine verdiği yanıt ise “Gerekli değerlendi­rmeler sonucu ÇED kararı verilmişti­r” oldu.

KAZ GELECEK YERDEN TAVUK ESİRGEMEDİ

İktidar sadece kuralsız madencilik­te kolaylık sağlamakla yetinmedi. Anagold’un 2023 yılında 209 milyon lira vergi borcunun silindiği şirketin yüzde 80 ortağı olan Kanadalı altın madeni şirketi SSR Mining’in bilançosun­da ortaya çıktı. Öte yandan buradaki maden faaliyetin­in zararlı olmadığını anlatmada AKP de propaganda faaliyeti yürüttü. AKP’LI Binali Yıldırım tepki gösterenle­ri suçladı, önlemlerin alındığını öne sürerek şirketi “Gurur duyuyorum” sözleriyle savundu. Öte yandan Kanadalı şirket, çevreye zararlı madencilik yapan birçok firma gibi halkla ilişkilere yüksek kârlarında­n ‘küçük paylar’ ayırdı. 2019’da Anagold Madencilik yöneticile­ri, Erzincan Binali Yıldırım Üniversite­sine 13 milyon lira hibe yaptı.

İktidarın maden şirketleri­ne hizmeti, yakın zamanda birçok faciaya da yol verdi. 2011 yılında Kütahya’da, 2021’de Giresun Şebinkarah­isar’da, Gördes’te yaşanan ve Manisa’nın Yunusemre ilçesinde meydana gelen ve “kaza” diye nitelenen olayların yanı sıra pek çok siyanür felaketi de yaşandı.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye