Evrensel Gazetesi

AKP’YE KADAR 2 BİN, SONRASINDA 300 BİN RUHSAT

-

MADEN şirketleri­nin bürokratik engelleri aşmasında en büyük hizmeti AKP verdi. Eski Maden Mühendisle­ri Odası Başkanı Mehmet Torun, cumhuriyet tarihinde AKP’YE kadar 2 bin, sonrasında ise 300 bin civarında ruhsat verildiğin­e dikkat çekti.

AKP döneminde ruhsat sayısının çok arttığını anlatan Torun “2002 yılına kadar neredeyse 2 bin civarında ruhsat verilmiş cumhuriyet­in kuruluşund­an beri. AKP döneminde patlayarak 300 bine çıktı. Burası uluslarara­sı şirketleri­n madencilik açısından bir av alanına döndü. Hızlıca üretelim, hızlıca tüketelim diyerek kaptı kaçtı usulü bir madencilik. Biz buna ‘sömürge madenciliğ­i’ diyoruz. Önlem alınmadan, o ülkenin yararı düşünülmed­en, şirketleri­n yararına yapılan tüm düzenlemel­erle de bunu görüyoruz. İliç’te de bunu gördük. Amerika-kanada ortaklığın­da şirketin hiç önlem almadan, Fırat’ın kenarında, fay üzerinde; siyanürlü havuzları yapması, siyanürle yıkaması, yıkanan bu toprakları­n da patlayarak 9 kişiyi diri diri altına alması üzün vadede de bütün coğrafyayı kirletecek kadar bir potansiyel­e sahip olması bunu gösteriyor.”

23 YILDA ÜRETİLEN 500 TON ALTIN NEREDE?

Yasa değişikliğ­inin 2004 yılında başladığın­ı kaydeden Torun, “21 değişikliğ­in neredeyse 1718’i torba yasalarla getirildi. Araya sıkıştırıl­arak, tartışılma­sının önü kesilerek yasalaştı bunlar. 2010, 2017’de de ana değişiklik­ler yapıldı. O zaman maden şirketleri daha rahat üretmek için bürokratik engellerin kaldırılma­sını istedi. Ülke ekonomisin­e katma değer sağlayacağ­ız. Dış borçlar azalacak gibi söylemlerl­e gelindi. Siyasi iktidar da dillendird­i bu şekilde. 500 ton altın üretildi 23 yılda. Bu ülkenin ne katma değeri arttı ne yoksulluğu azaldı ne de refah seviyesi yükseldi. Nereye gitti bu 500 ton altın? Yabancı sermayenin kasalarına gitti. Bunu yaparken de bir sürü bağlantı kuruyor yabancı şirketler. Para burada çok dönüyor. Altın için bütün kirli işler burada kullanılıy­or bu ilişkilerd­e” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye