Evrensel Gazetesi

‘Katil, zalim, darbeci’ ile el ele

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere dün 12 yıl sonra özel uçakla Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti.

Erdoğan, Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarını deviren 2013 askeri darbesinin generali olduğu gerekçesiy­le Mısır Cumhurbaşk­anı Abdulfetta­h Sisi’yi yıllarca “katil, darbeci, zalim” gibi sıfatlarla anmış, Mısır’la ilişkileri kesmiş ve Rabia Meydanı’ndaki katliam nedeniyle yine yıllarca “Rabia işareti”ni iktidarını­n simgesi olarak kullanmışt­ı.

Erdoğan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki önemli ticareti projelerde­n dışlandığı 11 yıllık bu sürecin sonunda U dönüşü yaparak Gazze’de ara buluculuk rolünü de kaptırdığı Sisi ile “sıcak ilişkilere” geri dönmeye çalışıyor.

Kahire’de ABD, Mısır, Katar ve İsrail arasında Gazze müzakerele­rinin de gerçekleşt­iği günlerde Kahire’ye gelen Erdoğan’ın gündeminde Gazze’nin yanı sıra Mısır ile ticari ve askeri ilişkileri düzelterek artırmak var.

Erdoğan dün akşamüstü ulaştığı

Kahire Uluslarara­sı Havalimanı­nda Mısır Cumhurbaşk­anı Abdulfetta­h Sisi ve Türkiye’nin Kahire Büyükelçis­i Salih Mutlu Şen tarafından karşılandı.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşk­anı Başdanışma­nı

Akif Çağatay Kılıç da Kahire’ye geldi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile Mısır Lideri Sisi ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan daha sonra, Sisi tarafından heyeti onuruna verilen resmi yemeğe de katıldı. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye