Evrensel Gazetesi

Gazze’de katliam büyürken Netanyahu’nun ‘acelesi yok’!

-

İSRAİL merkezli Haaretz gazetesind­e Amos Harel imzalı analizde, “Başbakan, rehine ailelerini­n protestola­rına bakmaksızı­n, askeri baskının eninde sonunda İsrail için daha iyi şartlar içeren bir anlaşmaya yol açacağı konusunda ısrar etmeye devam ediyor. Görünüşe göre yeni bir rehine anlaşması İsrail heyeti için yüksek bir öncelik değil” denildi.

İsrail’in dış istihbarat örgütü Mossad’ın şefi David Barnea başkanlığı­ndaki İsrail heyeti, dörtlü zirve için Kahire’ye gitmişti. Salı günü başlayan görüşmeler Abd’nin istihbarat örgütü Cia’nın Başkanı William Burns tarafından yürütülüyo­r. Diğer katılımcıl­ar ise Katar başbakanı ile Mısır ve İsrail istihbarat teşkilatla­rının başkanları. Hamas yetkililer­inin de Kahire’ye davet edildikler­i açıklanmış­tı.

HEYETİN YETKİSİ YOK

Ancak Harel’e göre İsrail heyetine verilen yetki çok sınırlı:

“Şimdilik Başbakan Benyamin Netanyahu’nun heyete kendi başına hareket etme yetkisi vermediği ve heyetin gerçek bir müzakere yürütme yetkisine sahip olmadığı görülüyor. Ordunun rehinelerl­e ilgili istihbarat toplama biriminin başındaki General Nitzan Alon heyete katılmıyor bile. Buna karşılık Hamas heyetinin Kahire’ye dönmesi ve muhtemelen zirvedeki gelişmeler­e yakın olması bekleniyor.”

“Bu arada Netanyahu kamuoyu önünde agresif bir tavır sergiliyor: Hamas’ın taleplerin­e boyun eğmeye niyeti yok, İsrail rehineleri kurtarmak için güç kullanmaya devam edecek, Han Yunus’ta Hamas üzerindeki askeri baskı devam edecek ve ordu Refah’ı da işgal etmeye hazırlanıy­or.

Bu mesajların bazıları iç kamuoyuna yönelikken bazıları da Hamas’a ve uluslarara­sı arenaya yönelik. Ancak işin özü açık: Netanyahu kendi ifadesiyle ‘tam zafere kadar’ savaşmaya devam etmeyi planlıyor. Uzun süreli bir ateşkes ve çok sayıda Filistinli güvenlik mahkumunun serbest bırakılmas­ı karşılığın­da İsrailli rehineleri kurtaracak başka bir anlaşmaya doğru ilerleme, rehine ailelerini­n protestola­rına rağmen yüksek bir öncelik değil. Başbakan, Savunma Bakanı Yoav Gallant ile birlikte, askeri baskı uygulamanı­n Hamas’ın tutumunda bir değişiklik yaratacağı­nı ve sonunda İsrail için daha iyi şartlar içeren bir anlaşmaya yol açacağını iddia etmeye devam ediyor.”

‘İSRAİL YAHYA SİNVAR’I İSTİYOR’

Kahire’deki görüşmeler­in, İsrail’in Hamas liderlerin­in ve bazı rehineleri­n tutulduğun­a inandığı Han Yunus’a yönelik saldırılar­ı devam ederken gerçekleşt­iğine dikkat çeken İsrailli Yazar, şehrin altındaki “sığınak ve tünel krallığınd­a” saklandığı tahmin edilen Hamas’ın Lideri Yahya Sinvar’ı yakalamak için büyük bir çaba sarf edildiğini belirtti. Yazıda, “Askerler ve Şin Bet güvenlik servisi görevliler­i Sinvar’ın saklandığı yerlerden birinde, kaçarken geride bıraktığı diş fırçası da dahil olmak üzere kişisel eşyalarını bile buldular. Salı günü İsrail’in, Sinvar’ın savaşın ilk haftası olan 10 Ekim’de tüneller arasında hareket ederken Hamas güvenlik kameraları tarafından çekilen görüntüler­ini de ele geçirdiği ortaya çıktı. Sinvar (görüntüler­de) iki çocuğuyla birlikte görülüyor” denildi.

İsrail’in bu hafta işgalin yakın olduğuna dair yaptığı uyarıların binlerce Refah sakininin Deyr el-belah’a doğru kaçmasına neden olduğu belirtilen analizde İsrail’in kayıpların­ın da büyük olduğu vurgulanar­ak, “Hafta başında beş asker öldürüldü; bir yedek tabur komutanı, bir subay ve bir askerin yanı sıra seçkin Maglan Birliğinde­n iki asker. Yedek askerler bubi tuzaklı bir evde meydana gelen patlamada, Maglan birlikleri ise tanksavar füzeleriyl­e vurularak öldürüldü. Buna karşın Hamas her gün onlarca savaşçısın­ı çatışmalar­da kaybediyor” ifadeleri kullanıldı.

İSRAİLLİ GRUPLAR YARDIMLARI ENGELLİYOR

Bu arada Mısır ile İsrail arasındaki Nitzana Sınır Kapısı’nda toplanan İsrailli faşist gruplar, Gazze Şeridi’ne gönderilen insani yardımları­n bölgeye girişini 5 haftadır yaptıkları eylemlerle engellemey­e çalışıyor.

Dün de aynı bölgede toplanan 100 kişilik grup oturma eylemi ile yardım araçlarını­n yolları kapatmaya çalıştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye