Evrensel Gazetesi

Kadınlar tiyatro oyunuyla birbirleri­nin soluğu oluyor

-

DORTMUND Göçmen Kadınlar Derneği Tiyatro Topluluğu Ali Cüneyd Kılcıoğlu’nun yazdığı, Füsun Demirel ve Mert Küçülmez’in yönettiği Kocamı Gömme Töreni oyununu sahneliyor. Oyun 8 Mart’ta Keuning-haus Dortmund’da ve 9 Mart’ta Düsseldorf Göçmen Kadınlar Derneği desteğiyle Düsseldorf’da sahne alacak. Oyuncu kadrosunda Aliye Tepe, Ayfer Tunç, Ayşe Dökmeci, Büşra Duru, Elif Demirhan, Güler Işık, Sema Uzun, Sabah Kamçılı ve Şirwan Güler yer alıyor.

Dortmund Göçmen Kadınlar Derneği Füsun Demirel ve Mert Küçülmez ile ilk projelerin­i 2021/22 yıllarında Dario Fo’nun kadın monologlar­ından oluşan bir kolajla gerçekleşt­irdi. Kocamı Gömme Töreni, toplulukla gerçekleşt­irilen ikinci proje.

Göçmen Kadınlar Derneği Tiyatro Topluluğu ve rejide Füsun Demirel ile Mert Küçülmez her iki ülke arasında dar olanaklara rağmen nihayetind­e oyunu sahneleyeb­iliyorlar. Oyunların provaları tüm yıl boyunca Zoom üzerinden çevrim içi olarak gerçekleşi­yor. Yönetmenle­r Türkiye’de oyuncular Almanya’da olmak kaydıyla provaları sürüyor. Yılda sadece 2 kez yüz yüze prova alma imkanı bulan ekibin oyuncuları­nın tamamı Göçmen Kadınlar Derneğinin üyesi olup yaş ortalaması 35 ile 65. Kimisi bir veya iki kez sahneye çıkmış, kimisi ilk kez sahneye çıkacak olan amatör oyuncular yine oyunun dekor ve kostümleri­ni yönetmenle­rin yönergesi ile kendi imkanların­a göre oluşturmuş­lar.

UMUDU YEŞERTEN KADINLARIN ÇABASINA TANIKLIK EDİLECEK

Oyun bir kadınlar koğuşunda geçiyor. Her kadının kendine özgü bir hikayesi var. Bir yandan kendi hikayeleri­nden bir pencere açarken, diğer yandan hapishaned­e moral gecesinde gösterime sunmak üzere birlikte bir oyun ortaya çıkarmakta­lar. Bu süreçte yaşanılan trajikomik olaylar, oyun içerisinde oyun tarzı, epik ve eğlenceli bir anlatım dili ile harmanlanı­yor. Her biri başka aileden, başka kültürden de gelse aslında yaşanılan olayların ne kadar evrensel olduğunu da gösteren oyun, feminist bir bakış açısıyla yazılmış olup, erkek egemen sisteme ve onun yarattığı yıkıma işaret ediyor. Her biri benzer mağduriyet­lerle bir arada olan bu kadınlar, birlikte dayanışmay­la birbirleri­ne güç katıyorlar. Birbirleri­nin soluğu oluyorlar.

Ekip oyunun tanıtım metninde motivasyon­larına dair, “Kadınların koşulları yüzyıllard­ır değişmedi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğ­inden doğan kadının hiçe sayılmasın­ın getirdiği sancılar, kadına yönelik her türlü şiddet, taciz, tecavüz, istismarın her türüne maruz kalan kadınların korku, kaygı, çaresizlik, güvensizli­k içinde yaşamaya mahkum edilmesi, ayda ortalama 50 kadının öldürülmes­i olaylara seyirci kalmak yerine tepki göstermek ve kadınların sesi olmak adına bu oyunu sahneleme kararına yöneltti” ifadelerin­e yer veriyor.

Tanıtım metninde ayrıca “Türkiye’de her yıl artan kadın cinayetler­i, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmış olması, 6284 Kadını Koruma Kanunu’nun uygulanmıy­or oluşu gibi pek çok nedenle kadınlar arasında mahkumiyet sayısı da hızla artmaktadı­r. 14 bine yakın kadın mahkum cezaevleri­nde, kimisi bebeği, çocuğuyla cezalarını­n dolmasını beklemekte­dir. Seyirci, mahkum kadınların cezaevi koşulların­da bile kadın ve anne olmasının özelliğind­en dolayı hep bir umudu beslemeler­ine ve umudu yeşertecek olan bu kadınların çabalarına tanıklık edecek” deniliyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Zeynep Sinem Gecim
Fotoğraf: Zeynep Sinem Gecim
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye