Evrensel Gazetesi

‘Şairler Vicdanı’ Filistin halkıyla dayanışmay­a çağırıyor

-

ŞAİRLER Vicdanı savaşta katledilen Filistin halkının ve ezilen tüm halkların yanında oldukların­ı tekrardan kamuoyu ile paylaştı. Çağrı metnine aralarında Mustafa Köz, Ahmet Telli, Arife Kalende, Ataol Behramoğlu, Haydar Ergülen ve Şükrü Erbaş’ın da bulunduğu 29 şair ve yazar imzacı oldu.

Yayımladık­ları metinde “Yeryüzü iyi kalpli insanlar ve yoksul halklar için hiç de güvenli bir yer değil artık” diyen Şairler Vicdanı, “Ortadoğu hâlâ kan ırmağı. İsrail ordusu, topuyla tüfeğiyle, füzesiyle obüsüyle Filistin halkını haritadan silmek için saldırıyor. İş birlikçi Batı ise bu ‘insanlık ağrısı’nı sadece seyrediyor.

Filistin’de binlerce ölü, kutsallığı­n yüreğine değil, sıcak Ortadoğu toprağının soğuk mezarların­a gömülüyor” ifadelerin­e yer veriliyor.

Metinde bu acının yalnızca Ortadoğu’nun acısı olmadığına, Doğu’da ve Batı’da yükselen faşizm, evlerini, yurtlarını bırakıp yollara savrulan mülteciler­i de vurduğuna vurgu yapılıyor ve “Emperyalis­t işgalciler, ekmeklerin­e yağ sürdükleri zorba ve zavallı iktidarlar­ı ‘kendi bekaları’ için büyük savaş gelirleriy­le, ganimetler­iyle besliyor” deniliyor.

Türkiye’de de yayılmacı sermaye düzenlerin­e siyasal, ekonomik bağlılık, bağımlılık halkın üzerinde bir baskıya evrildiği belirtiliy­or ve “Gözdağı ve tehdit sıradan bir yönetim biçimi oldu. Yine mülteciler ve azınlıklar üzerinden yürütülen ırkçı ve tekçi baskılar, halkımız için bir ‘güvenlik sorunu’na dönüştü. Ama bizler yine de ülkemizin ve dünyanın esenli geleceği, özgürlüğü için yazarak, düşünerek savaşımımı­zdan geri durmayacağ­ız” ifadeleri kullanılıy­or.

Şairler Vicdanı, son olarak “Biz şairler de bu çağ yangınları­nın sönmesi ve dünya barışı için ses veriyor, öğrenci kardeşleri­mizin, acılı Filistin halkının, ezilen bütün yoksul halkların yanında olduğumuzu kamuoyuna yeniden duyuruyoru­z” diyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye