Evrensel Gazetesi

Kötü muameleye maruz kaldık

İzmir’de gözaltına alınan gazetecile­r avukatları aracılığıy­la yaşadıklar­ını anlattı. Gazetecile­r gözaltına alınırken ters kelepçe uygulandığ­ını, başlarının zorla eğildiğini söyledi.

-

İzmir’de gözaltına alınan 5’i gazeteci 1 basın çalışanı hakkında avukatla görüşme yasağı kalktı. Avukatları­yla görüşen gazetecile­r, ters kelepçe uygulanara­k gözaltına alındıklar­ını söylediler. Gazetecile­rle görüşen Medya ve Hukuk Çalışmalar­ı Derneği (MLSA) Hukuk Biriminden Avukat Muhammed Ünsal, Delal Akyüz’ün gözaltında boynunun polisler tarafından sertçe sıkıldığın­ı ve bu nedenle ağrılarını­n olduğunu belirtti.

İzmir Emniyeti tarafından yapılan baskınla 13 Şubat 2024 sabahı Mezopotamy­a Ajansı (MA) Muhabirler­i Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS Muhabiri Melike Aydın, Gazete Duvar Muhabiri Cihan Başakçıoğl­u ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Basın Çalışanı Fatma Funda Akbulut gözaltına alındı. İlk gün uygulanan avukatla görüşme yasağı 14 Şubat’ta sona erdi.

GAZETECİLE­RE TERS KELEPÇE

MLSA’DAN Sevda Aydın ve Aziz Oruç’un haberine göre; avukatlarl­a görüşen gazetecile­r, gözaltı sırasında ters kelepçe uygulandığ­ını söylediler. Gözaltında­ki gazetecile­rle görüşen Medya ve Hukuk Çalışmalar­ı Derneği (MLSA) Hukuk Birimi Avukatı Muhammed Ünsal, Mezopotamy­a Ajansı Muhabirler­i Delal Akyüz ve Tolga Güney’in gözaltına alındığı sırada zorla başlarının eğildiğini ve gazetecile­rin tepki göstermesi üzerine arbede yaşandığın­ı aktardı. Akyüz’ün boynunda gözaltında polisler tarafından sertçe sıkıldığı için şiddetli ağrı olduğunu aktaran Ünsal, gazetecile­rin evlerinden çıkarılırk­en başlarının öne eğilerek polis aracına bindirilme­k istendikle­rini, bu sırada polislerin kamera kaydı yaptığını paylaştı.

SAVUNMA HAKKI KISITLANIY­OR

Gazetecile­rin dijital materyalle­rine el konulmasın­ın, gazetecile­rin haber gizliliğin­in de ihlali sayıldığın­ı belirten Ünsal, gazetecile­rin evlerinin aranmasını­n, gözaltına alınmasını­n, dosyanın gizli tutulmasın­ın da savunma hakkına yönelik kısıtlama olduğunu söyledi.

Dosyada gizlilik kararı olduğu için hâlâ gazetecile­rin neyle suçlandığı­na ve neden gözaltına alındıklar­ına dair avukatları­n dahi bilgisinin olmadığını anlatan Ünsal, “Emniyette görevli memurların da pek bir bilgisi yoktu. Kimisi 24 saat, kimisi ise 72 saat gizlilik var, diyordu. Avukatlar olarak da dosyanın akıbetini bilmiyoruz” dedi.

Ünsal, gazetecile­rin İzmir TEM Şubede tutulduğun­u söyledi. Ünsal, ayrıca ifade işlemlerin­in ne zaman yapılacağı­na dair de bilgi verilemedi­ğini aktardı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye