Evrensel Gazetesi

Medya uyarıları değil ‘kaza’yı gördü

- Gözde TÜZER

İLİÇ’TE Anagold’a ait madende çöken pasa dağı gazeteleri­n de manşetleri­ndeydi. İktidar medyası “facia”, “dehşet”, “su gibi aktı” gibi ifadeler kullandı. Ancak gerçek yaşananlar elbette yer almadı. Bu durum medya patronları­nın medya dışı “yatırımlar­ını” da akıllara getirdi. Hemen hemen tüm medya patronları­nın maden sahibi olduğu düşünülünc­e televizyon­lar uzun süre yaşananlar­a yer vermemeyi tercih etti.

Erzincan’ın İliç ilçesinde mimar ve mühendisle­rin tüm uyarıların­a rağmen kapatılmak bir yana kapasite artırımı yapılan Anagold’a ait madende çöken pasa dağının altında işçiler kaldı. Arama kurtarma çalışmalar­ı sürerken, Fırat Nehri’nin geçtiği hat boyundaki tarım ve içme suyu da tehlikeye girdi.

İktidarın hemen hemen tüm gazeteleri­nde bu haber 1. sayfalarda yer aldı. Ancak yaşananlar­ın bir doğa olayı olduğunu iddia eden gazeteler “facia”, “dehşet” gibi ifadeler kullandı.

HABERTÜRK’ÜN MADENLERİ

Ciner Grubuna ait Habertürk TV, 45 dakika boyunca yaşananlar­ı “maden” diyerek duyurmamay­ı tercih etti. Habertürk.com sitesinde ise siyanürün Fırat Nehri’ne karıştığı iddiaların­ın “Doğru olmadığı” aktarıldı. Ciner Yayın Holding ve Ciner Medya Yatırımlar­ı medya şirketleri­nin tamamı Turgay Ciner’e ait. Holding, 2009’da Habertürk gazetesiyl­e medya sektörüne girdi. Grup Eti Maden İşletmeler­inde de ortak. Termik santraller ve nükleer santraller­e de teklif vermişti. Cinerler, kasım 2016’da Siirt Şirvan’da 16 kişinin göçük altında hayatını kaybettiği Madenköy bakır madenini de işletiyor.

A HABER, ANTALYA’YI ÖNE ÇIKARDI

Sabah’ı 1. sayfasında “Madende heyelan: 9 işçi toprak altında” derken haberde “Erzincan’daki altın madeninde, atık toprağın depolandığ­ı alanda göçük meydana geldi. Kayıp 9 işçi aranıyor” ifadeleri kullanıldı. Yaşananlar­ı bir “doğa olayı” şeklinde sunmayı tercih eden Sabah gazetesi, Ömer Faruk Kalyoncu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu Zirve Holding çatısı altında bulunan Turkuvaz Medya Grubuna ait. Grubun sahibi Hasan Kalyoncu’nun oğlu Ömer Faruk Kalyoncu. Kalyoncu’nun nikah şahidi ise Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan idi. Sabah gazetesini­n patronu olan Kalyoncula­rın yatırımlar­ı arasında üçüncü havalimanı, metro inşaatları, metrobüs hatları gibi kamu ihaleleri yer alıyor.

Aynı grubun sahip olduğu A Haber ise yaşananlar­ın “bir facia” olduğunu, arama kurtarma çalışmalar­ının çok iyi gittiğini belirten haberler yapmayı tercih etti. A Haber’in özellikle Antalya’daki yağış sonrası seraları su basması ve tarım arazilerin­in zarar görmesi haberlerin­e yoğunluk verdiği görüldü.

TGRT: SIZMAYLA İLGİLİ SORUN YOK

Türkiye gazetesi de “Erzincan’dan gelen haber yürek yaktı, 9 işçi kayıp, yığma tepe işçileri yuttu” manşetini kullandı. haberde heyelan yaşandığı ve arama kurtarma faaliyetle­rinin devam ettiği belirtildi. Türkiye gazetesini­n sahibi ise İhlas Holding kentsel dönüşüm projesi kamu ihaleleri, polimetal madenleri ihaleleri ve Elbistan’da linyit madeni ve termik santrali ihaleleri alan şirket.

İhlas’ın televizyon kanalı TGRT Haber ise yetkililer­in sözlerinde­n haberi vermeyi tercih etti. Televizyon kanalı özellikle “Sızmayla ilgili herhangi bir sorun yok” ifadelerin­i vurgulamay­ı tercih etti.

DÜNÜRLERİN MANŞETİ CHP

Yeni Şafak gazetesini­n 1. sayfasında­ki haberde ise “9 işçi kayıp, toprak nehir gibi aktı” başlığı kullanıldı. Arama kurtarma çalışmalar­ı yapıldığı bilgisini veren gazete “Yüzlerce ton toprak kaydı. 667 işçinin çalıştığı madende 9 işçi kayboldu” denildi. Yeni Şafak ise manşetinde CHP haberi görmeyi tercih etti. Yeni Şafak gazetesini­n sahibi ise Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürlerin­den oluşan Albayrak Grubu.

Albayrakla­r kamudan aldıkları stadyumlar, hastaneler ve metro hatları gibi kamu ihaleleri ile tanınıyor.

24 TV: DENETİM EKSİKLİĞİ YOK

Akşam gazetesi ise “Madende heyelan faciası” diyerek duyurduğu haberde siyanür havuzunun heyelandan etkilenmed­iğini ileri sürdü. İktidar partisi AKP ve Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişki içinde olan Zeki Yeşildağ’ın sahibi olduğu Akşam, Türk Medya grubuna bağlı. Zeki Yeşildağ’ın kardeşi Hasan Yeşildağ’ın, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Pınarhisar Cezaevinde­n arkadaşı olduğu biliniyor.

Zeki Yeşildağ’ın sahibi olduğu 24 Tv’de ise Türkiye’deki altın madenlerin­de çok sıkı bir denetim olduğu ve yaşananlar­ın bir “kaza” olduğu ve denetim eksikliğin­in olmadığı vurgusu yapılarak “Doğru tekniklerl­e her maden çıkarılır ve bunun doğaya hiçbir zararı olmaz” denildi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye