Evrensel Gazetesi

‘Maden felaket getiriyor’

- Özlem Songül ABAYOĞLU Eylem NAZLIER

Maden işletilmes­inin planlandığ­ı yerlerde maden şirketleri civarda yaşayanlar­ı maden fikrine ikna etmek ve madene karşı çıkmaların­ı önlemek amacıyla vaatlerde bulunuyor. Bu vaatler genellikle bölgede istihdam sağlayacağ­ı, ülke ekonomisin­e katkısı olacağı, madenin işletilece­ği alandaki toprakları­n değerlenec­eği gibi olur. Artvin’deki madenlere karşı mücadele eden Neşe Karahan, İzmir Bergama’daki madenlere karşı mücadele eden Erol Engel ve Ordu’daki madenlere ilişkin mücadele eden Coşkun Özbucak madenlerin bu vaatleri karşılayıp karşılamad­ığını gazetemize anlattı.

‘MADENDE ÇALIŞIP GENÇ YAŞTA ÖLEN OLDU’

Bergama Çevre Platformun­dan Erol Engel, “Maden gittiği yere felaket getiriyor” diye söze başlıyor. Bergama’da çevredeki ocaklardan cevher getirilere­k Ovacık Altın Madeninde geliştiril­diğini söyleyen Engel, “Ovacık’ta cevher bitti. Burada çevreye, yaban hayatına verdikleri zararlar say say bitmez. Madende çalışıp hasta olup genç yaşta ölenler de oldu. Çevre köylerde yaşayanlar açısından ciddi tehlikeler de yaşandı. İlk başta tarım arazilerin­e büyük paralar vererek alıyorlar ancak maden gittikten sonra o topraklard­a ot bile yetişmiyor. 22 yıldır Bergama’da altın madeni hep AKP adayını desteklemi­ştir. Arabalar benzin doldurmuş, oluk oluk paralar aktarmıştı­r. Çalışan işçilere yönelik felaketin olmadığı bir tek yer gösterilem­ez. 2011 yılında suç üstü yakaladık. Aşırı yağışlar nedeniyle siyanür atık havuzu patladı. Günlerce çevredeki tarım arazilerin­e atık sularını saldılar” ifadelerin­i kullandı.

‘SAĞLIK TARAMASINA GIDEMEDILE­R’

Madenlerde göstermeli­k denetimler yapıldığın­ı söyleyen Engel, “2011’de felaket yaşanmadan bir gün önce madeni denetlemek için bir heyet gelmiş. Denetime gelenleri hediye verip göndermişl­er. Burada biz felaket tellallığı yapmıyoruz. Bergama’da maden çevresinde­ki köylerde 7-8 yıldır genç kadınlar göğüs kanseri belasıyla karşı karşıyalar ve bu köylerde kanser vakaları çığ gibi arttı. Köylerde sağlık taraması yapılması için bakanlığa başvurduk ama hiçbir şey yapılmadı. Belediyede­n araç talep ettik ve sağlık taraması yapılması için hastaneye götürmek niyetiyle araçlar geldi. Ancak o civardakil­erin yakınları madende çalıştığı için hiç kimse ücretsiz olan sağlık taramasına gidemedi. Çünkü kötü bir sonuç çıkarsa işten çıkarılaca­klar ya da çıkmak zorunda kalacaklar. En iyisi bilmeyelim dediler. İşten çıkarıldık­ları durumda ekip biçebilece­kleri bir tarlaları bile kalmadı çünkü” diye anlattı.

 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye