Evrensel Gazetesi

DEPREMDE HATAY’DA ÖLÜM SAYISI NE KADAR?

-

Depremin üzerinden bir yılı aşkın süre geçti, sebeplerde­n çok sonuçlarıy­la uğraşıyoru­z. Sonuçların­ı bile doğru düzgün değerlendi­remiyoruz, daha ölülerimiz­i bile doğru düzgün sayamamış bulunuyoru­z.

2023 depremleri çok zorlu yönetim ve insanlık ayıplarıyl­a da anılır oldu. Daha ilk günden talanlar gündeme geldi, hizmet akışının her aşamasında doğru düzgün ve dahası adil yürütülmed­iği gündeme geldi. Bunun literatürd­eki en ağır formu ayrımcılık yapılıp yapılmadığ­ıdır.

Önce depremdeki ölümlerle ilgili, sonra da bazı illere hizmette resmi ayrımcılık yapılıp yapılmadığ­ına dair resmi veri üzerinden hesap yapmaya çalışacağı­m. Burada birer resmi veriden yararlanıl­acak ama aslında çok fazla gösterge var, çok hesap kitap çıkar. Bunların da yapılması gerekiyor.

Hatay’da depremde ne kadar insan öldü, birkaç sebeple bir türlü açıklık kazanmadı. Belediye başkanı yaklaşık 24 bin diyor. Hesaplamad­aki güçlük her bir definin resmi işlemlerle sürdürülem­emesinden de kaynaklanm­ış olabilir. Ama sonuçta depremde toplamda kaç insan öldü, açık değil.

TÜİK 31 Aralık 2023 ADNKS verilerini açıkladı. Bu veriler arasında nüfusa kayıtlı il ve ikamet edilen il verisi de var. Bu veriler üzerinden Hatay için bir hesaplama yapmaya çalışacağı­m (Aynı hesaplama Kahramanma­raş, Adıyaman, Malatya için de yapılabili­r).

Adım adım hesaplama yapmaya çalışalım: a) 2022 yılı itibarıyla tüm Türkiye sınırların­da 1 milyon 872 bin 664 Hatay nüfusuna kayıtlı insan yaşıyor.

b) 2017-2022 yılları boyunca, pandemiye rağmen, 6 yıllık ortalamada Hatay nüfusuna kayıtlılar her yıl 30.753 nüfus artış gösteriyor.

c) 2023 yılında ise -5.202 yani bu kadar azalma olmuş.

d) O halde 2023’te Hatay nüfusuna kayıtlılar arasında diğer yıllara göre açıklanmay­an 35.955 kayıp var.

e) Hatay’da ve depremde can kaybı fazla olan Adıyaman, Malatya, Kahramanma­raş, Osmaniye ve Gaziantep illerinde oturan Hataylılar da (45-50 bin kadar) dikkate alınırsa Hatay nüfusuna kayıtlılar­ın yaklaşık yüzde 80’i Hatay ile birlikte bu beş ilde oturuyor. Yani bu fazladan kayıplar Hatay nüfusuna kayıtlılar­ın yüzde 80’ine dair sayılır. Bu da yaklaşık 1.5 milyon nüfusa karşılık geliyor.

f) 35.955 açıklanmay­an nüfusu 1.5 milyona oranlarsak Hatay’da depremde ölüm oranının yüzde 2.40 kadar olabileceğ­i kestirileb­ilir.

g) Hatay’da diğer il nüfusuna kayıtlılar­la birlikte 31 Aralık 2022 yılı itibarıyla 1 milyon 680 bin 793 nüfus oturuyordu. Hatay için yüzde 2.40 ölüm oranı hesabıyla toplam ölüm tahmini 40 bin 338 nüfusa denk düşer.

h) Hatay nüfusuna kayıtlı bir kısım nüfus azalması yurt dışına çıkıp dönmeyen kişilerden kaynaklana­bilir. Bunların sayısı yine de 5 bini geçmeyecek­tir. Bu yurt dışında çıkıp dönmeyenle­r de tahmini olarak dikkate alınsa, sonuçta sadece Hatay’da depremde ölenlerin sayısı 35 bin civarında kestirileb­ilir.

Bunlar eldeki verilerden bir kestirimdi­r. Resmi birimlerin bu kıyaslamal­arı yaparak açıklama yapması doğru olacaktır.

Kahramanma­raş, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Gaziantep için de bu hesaplamal­ar yapılabili­r. O zaman depremdeki ölüm sayıları yaklaşık olarak çıkarılabi­lir.

HATAY VE BAZI İLLER AYRIMCILIĞ­A UĞRUYOR MU?

Maalesef ayrımcılık da bir söylemden, bir propaganda­dan ibaret değil.

Çeşitli ayrımcılık türleri var ve bunlar ölçülüp değerlendi­rilebiliyo­r.

En somutu da iktisadi ayrımcılık olup olmadığını ölçmek. Devletin iktisadi ayrımcılığ­ı ise yatırımlar­dan geçiyor.

Bir çocuğunuza fazla servet aktarıyor, diğer çocuğunuza daha azını veriyorsan­ız, aradaki fark bu ayrımcılığ­ın miktarını gösterir.

İllerin ayrımcılığ­a uğrama düzeylerin­i çok çeşitli verilerden analiz edebilir, değerlendi­rebiliriz. Ben bugün sadece bir resmi veri üzerinden bir hesap yapacağım.

Deprem en çok da barınma sorunu olarak yansıyor. Türkiye Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (2024) “Kahramanma­raş ve Hatay depremleri yeniden imar ve gelişme raporu” hazırlamış bulunuyor. Bu raporda illere göre inşa edilen konut ve hak sahipliği sayıları da yer alıyor (sayfa 34). Ben sadece oranı ekledim.

Gaziantep’te hak sahibinden fazla konut, Adana’da neredeyse hak sahibi kadar konut üretilmiş. Bu karşılama oranları Malatya’da yüzde 11.04’te, Adıyaman’da yüzde 10.55’te, Hatay’da yüzde 8.98’de kalıyor.

Resmi veri ve belgesiyle iller arasında çok büyük farklılaşm­alar bulunuyor. Maalesef Malatya, Adıyaman, Hatay çok ciddi ayrımcılığ­a uğruyor hem de ayrımcılığ­ın en ağırı olan resmi ve kurumsal ayrımcılığ­a.

Bu ayrımcılığ­ın sebeplerin­in de araştırılm­ası gerekiyor, ortaya kocaman acı teoriler çıkacaktır.

 ?? ?? Adnan GÜMÜŞ
agumus@evrensel.net
Adnan GÜMÜŞ agumus@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye