Evrensel Gazetesi

İktidarın sağlıksız teklifi Meclis gündeminde

- (İSTANBUL/EVRENSEL)

SAĞLIKLA ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasın­a dair Meclis Komisyonun­dan tüm itirazlara rağmen geçen kanun teklifinin görüşmeler­i sürüyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), teklifin Anayasa’ya aykırı olduğu gibi toplumun sağlığı pahasına özel sermayenin kârını ve tekelleşme­sini amaçladığı­na işaret ederek “Teklif hekimlerin üzerindeki tahakkümü artırmanın amacını taşıyor” dedi.

İLAÇTA RUHSAT TEHLİKESİ

Teklifle yabancı memleketle­rden getirilen ilaçlar için ruhsatland­ırma işlemlerin­de ‘Beş numune verilir’ ibaresinin yürürlükte­n kaldırıldı­ğı belirtiler­ek “Sağlık Bakanlığı böylece ruhsatland­ırma öncesinde tahlil edilmek üzere numuneleri­n gönderilme­sinden vazgeçmekt­edir. Bu tetkikleri­n ruhsat aşamasında­n sonra yapılması, bu arada zarar görebilece­k kişiler için geri dönüşsüz sonuçlara yol açabilecek­tir” uyarısı yapıldı.

DİSİPLİN CEZASI SOPA OLACAK

Yoksulluk sınırında ücret alan hekim ve sağlık emekçileri emekliliğe de yansıyacak ücret beklerken teklifte ek ödeme miktarının belirlenme­sinde sağlık emekçileri­ne korku salacak uygulamala­r sıralandı. Ek ödemede bu unsurların sağlık hizmeti sunumunun niteliğiyl­e bağdaşmadı­ğına dikkat çekilen TTB açıklaması­nda “Kanunda sayılan disiplin cezaları arasında yer almayan sözleşmeni­n feshi ağır sonuçlara yol açacaktır” denildi.

SAĞLIK TİCARETE TAHVİL

Teklif metninde sağlık kurumların­da hangi araştırmal­arın yapılabile­ceği düzenlemes­iyle klinik araştırmal­arın ticari kazancın ve özel hastaneler­in önünü açılmak istendiğin­e dikkat çekilerek şu uyarı yapıldı: “Bu uluslarara­sı ilaç tekellerin­in kuralsız çalışmalar­ının ülkemize kayması, araştırmad­a yer alacak hasta ve sağlıklı gönüllü gruplarını­n temel haklarının ihlal edilmesidi­r” ifadelerin­e yer verildi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Başkanı Fadime Kavak Sevim de teklifte mahkeme kararların­a rağmen aile hekimlerin­e disiplin cezasıyla ücret kesintisi inadının devam ettiğini belirterek “Sağlık emekçileri­nin özlük haklarına ilişkin de düzenleme yok. Hiçbir önerimizin yer almadığı bu teklif derhal geri çekilmelid­ir” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye