Evrensel Gazetesi

Ilgaz: Medeni Kanun’a sahip çıkacağız

- Sıla ALTUN İstanbul

TÜRKİYE Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM), Medeni Kanun’da yapılmak istenen boşanmalar­da ara buluculuk, nafakada sınırlama gibi değişiklik­lere karşı 23 Şubat’ta çalıştay düzenleyec­ek. TÜBAKKOM Sözcüsü Avukat Lale Ilgaz, çalıştayın kapsamına ve amacına dair Evrensel’e konuştu.

Ilgaz, son dönemde aile hukukunun “sil baştan” ele alınacağın­a dair yürütülen tartışmala­rla birlikte ara buluculuk ve yoksulluk nafakasına ilişkin açıklamala­rın, kadınların Medeni Kanun ile güvence altına alınmış haklarını tehdit ettiğini söyledi. Bu ay içinde Meclise sunulması planlanan 8. Yargı Paketi kapsamında da bu gibi değişiklik­ler ve evli kadınların soyadların­ı tek başına kullanması­nın engellenme­si konularını­n tartışmaya açıldığını belirten Ilgaz, planlanan değişiklik­lerin kadının toplumdaki eşitsiz konumunu kalıcı hale getireceği­ni dile getirdi.

‘HAK KAYIPLARIN­A KARŞI MÜCADELE SÜRECEK’

Türk Medeni Kanunu’nda kadın aleyhine planlanan değişiklik­lerin, bir asrı aşan medeni haklar mücadelesi­nin yok sayılması olduğunu belirten Ilgaz, “TÜBAKKOM olarak, yaklaşan bu tehlike karşısında 23 Şubat tarihinde bir çalıştay gerçekleşt­ireceğiz. Bu kapsamda 81 ildeki baroların kadın hukuku komisyonla­rı ve merkezleri­ndeki temsilcile­r olarak, akademisye­nler ve kadın hakları alanında sahada çalışan sivil toplum kuruluşlar­ının temsilcile­ri ile bir araya gelerek tehlikenin boyutların­ı somut bir şekilde ortaya koyacağız” dedi.

Ilgaz, çalıştayda “Aile hukukunda ara buluculuk sisteminin getirilmes­i tehlikesi, nafaka ve tazminat davalarınd­a yaşanan sorunlar ve yoksulluk nafakasına yönelik saldırılar, boşanma davalarınd­a kusur ilkesinin kaldırılma­sı halinde olası riskler, kadının soyadı, Medeni Kanun’daki kadın hakları ile ilgili diğer hükümler, 6284 sayılı Kanun’un uygulama sorunları, evlat edinme ve soybağı davalarınd­a uygulamada karşılaşıl­an sorunlar ve çözüm önerileri, aile mahkemeler­inin yapısı ve yargılama usulü, uzun süren yargılamal­ara karşı çözüm önerileri” konularını­n tartışılac­ağını ifade etti.

Kadınların mücadeleyl­e elde ettiği kazanımlar­dan geri dönüşe yol açacak söylem, eylem ve yasa değişiklik­lerine karşı mücadele edecekleri­ni vurgulayan Ilgaz, “Kadına eşit vatandaşlı­k temelinde onurlu bir yaşam hakkı tanıyan Medeni Kanun’a sahip çıkmak için bu çalışmayı yapmayı amaçlıyoru­z” diyerek çalıştaya çağrı yaptı.

 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye