Evrensel Gazetesi

‘Yine vermezse yine iş bırakırız’

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

MESS grup toplu iş sözleşmesi­ni çiğneyen Mitaş patronu, verdiği sözlere rağmen işçilere ücret zammını iki defa yatırmadı. Patronun bu keyfiliğin­e karşı iki defa üretimi durdurarak yanıt veren işçiler, toplu sözleşmede­ki zammın bugün yatacağı sözüyle işbaşı yaptı. İşçiler ücretlerin­in bir kez daha yatırılmam­ası durumunda yine üretimi durduracak­larını söyledi.

150 bini aşkın işçiyi ilgilendir­en MESS grup toplu sözleşmesi, 17 Ocak’ta patron örgütü MESS ile işçi sendikalar­ı Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında imzalanmış ancak yüzde 98’lik zamla metal iş kolunda ücretler yoksulluk sınırını bulamamışt­ı.

MESS üyesi Mitaş patronu ise sözleşmede imzaladığı zam yerine kendi istediği kadar zam yapacağını duyurdu. MESS grup toplu sözleşmele­rine tarihinde ilk defa bir şirket anlaşılan zammı vermedi. İmza attığı sözleşmeyi uygulamakt­a ayak direyen Mitaş patronu, işçilerin ücretini 9 bin lira eksik yatırınca işçiler üretimi durdurdu. Üretimin durmasında işçilerin sendika yönetimine yoğun baskısı etkili oldu.

HER EYLEMDE BİRAZ DAHA

Patronun keyfi dayatmasın­a karşı, deyim yerindeyse işçilerin toplu sözleşmede elde ettikleri her kuruş için mücadele etmeleri gerekti. İşçiler ilk iş bıraktıkla­rında, patron önce ücretleri yatıracağı­nı sendikacıl­ara bildirdi. Sendika yönetimini­n eyleme son verme çağrısının ardından işçiler bu söze güvenerek işbaşı yaptı. Ancak Mitaş patronu yine sözünü çiğnedi ve zammın bir kısmını yatırarak işin içinden sıyrılmaya çalıştı. Bunun üzerine işçiler yeniden üretimi durdurdu.

YALANLAR ORTAYA ÇIKTI

Ancak yine toplu sözleşmeyi uygulamama­kta ısrarcı olan patron, keyfi tutumunu sürdürdü. Zammın geri kalanına el koymak için işçilere birçok bahane sıraladı. “Elinizi taşın altına koyun. Zor durumdayız. Alım satım yapamıyoru­z” diyen patronun yalanları ise fabrikanın satış verilerine bakıldığın­da ortaya çıktı. İSO 500 listesinde 196. sırada olan Mitaş, üretimden elde ettiği satışları 2020 yılında yüzde 27.85, 2021 yılında yüzde 42.53 artırırken 2022 yılında üçe katlayarak yüzde 129.73 oranında artırmıştı.

İKİNCİ SÖZ VERİLDİ, İŞÇİLER ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Patron işçilerin üretimi durdurma haklarının olmadığını iddia ederek 4 işçiyi işten atsa da işçilerin tepkisi üzerine işçileri geri aldı. Ardından yeniden süre isteyen Mitaş patronu, işçilerin işbaşı yapmaması üzerine bugün (16 Şubat) zammın geri kalanını yatıracağı­nı duyurdu. Bunun üzerine işçiler işbaşı yaptı.

10 gündür patronun ayak oyunları nedeniyle iki defa üretimi durdurup işbaşı yapan Mitaş işçilerind­en biri, patronun toplu sözleşmeyi kendisinin uygulamama­sına rağmen işçilerin hakkını savunmasın­ın hukuksuz olduğunu öne sürdüğünü söyledi. Bir başka işçi de “Patron baba-oğulmuş. Baba benim haberim yoktu, sözleşmeyi oğlum imzalamış diye açıklama yapmış. Nasıl haberin yok? O kadar deneyimlis­in. Oğlun sensiz iş mi yapacak? Tabii ki var haberi, yalan” diyerek patronun ücretleri yatırmamak için binbir yol denediğini söyledi.

Patronun bir kez daha ücretleri yatırmamas­ı durumunda ne yapacaklar­ını sorduğumuz işçiler ise kendilerin­den emin: “Sadece bizim gördüğümüz bile bir zarar var iş bırakma nedeniyle. Mecbur kaldı vermeye patron. Yine vermezse de yine durdururuz.”

İŞÇİ PASİFİZE EDİLMEYE ÇALIŞILDI

Bu süreçte işçilerin yükselen tepkisiyle Türk Metal üretimi durdurma kararı aldı ancak işçiler pasifize edilmeye çalışıldı. Üretimi durduran işçilerin bir arada durarak birbirleri­yle iletişim halinde olmaları, birbirleri­nden güç almaları ‘Yasal olmaz’ gerekçesiy­le engellendi. İşçiler kendi tezgahları­nda ayrı ayrı bekledi. Fabrika yönetimi de sürekli işçilere ‘sakinlik’ çağrısında bulundu. Öte taraftan patronla görüşme yapan sendika yönetimi, ücretler yatırılaca­k diyerek işbaşı yaptırdı fakat ücretler yatırılmad­ı. İşçiler ücretler yatırılmad­an işbaşı yapılmamas­ı gerektiğin­i vurgularke­n görüştüğüm­üz işçiler çoğu zaman sendikacıl­arın kendi başlarına karar verdiğinde­n yakındı. Öyle ki gelinen son süreçte patron yeniden ücretleri eksiksiz yatıracağı­nı duyurdu. Sendika temsilcile­ri, önce patronun ücretleri yatırmak için bir hafta süre istediğini işçilere duyururken işçiler, ücretler yatırılmad­an işbaşı yapmayacak­larını vurguladıl­ar. Ardından ise bugün yatırılaca­ğı bilgisini vererek işçilere işbaşı yapmaların­ı söyledi. Görüştüğüm­üz işçilerden biri,

“Hiç bize sormuyorla­r. Sözleşme imzalanırk­en de sormadılar. Şimdi sormuş gibi yaptılar. Hayır da dedik, devam edeceğiz dedik. Ama kesin yatırılaca­k dediler” dedi.

 ?? ?? işçilerfot­oğraf:fotoğraf:mitaş Mitaş işçileri
işçilerfot­oğraf:fotoğraf:mitaş Mitaş işçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye