Evrensel Gazetesi

525 BAŞVURUDAN SADECE BIRINE ‘ÇED OLUMSUZ’ KARARI

-

TÜRKİYE’DE iktidar 2023 yılında sadece bir maden projesi için “Çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED) olumsuz” raporu verdi. Petrol, doğal gaz, III. ve IV. grup madenlere dair; ÇED süreci başlayan 525, “ÇED gerekli değildir” kararı verilen 443, “ÇED olumlu kararı” verilen 37 proje bulunuyor.

TEMA Vakfı Türkiye’deki 4. grup madencilik faaliyetle­rinin yarattığı tahribata dikkat çekti. TEMA Vakfı tarafından hazırlanan rapora göre ÇED raporu bir ‘prosedüre’ dönüştü. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz

Ataç, IV. grup madencilik faaliyetle­rine ilişkin ÇED başvurular­ının hızla artmaya devam ettiğini belirtti. Ataç, sadece 2023 yılında petrol, doğal gaz, III. ve IV. grup madenlere dair; ÇED süreci başlayan 525, “ÇED gerekli değildir” kararı verilen 443, “ÇED olumlu kararı” verilen 37 proje bulunduğun­u söyledi. Ataç, “ÇED olumsuz kararı verilen ise sadece 1 proje bulunmakta­dır. Görüldüğü üzere her geçen gün daha fazla maden projesi ÇED olumlu ve ÇED gerekli değildir kararları ile onay almaktadır. Tüm bu ÇED raporların­ın ise etkin ve kümülatif bir etki değerlendi­rmesi gerçekleşt­irilmeden ve yeterli saha çalışmalar­ı yapılmadan hazırlandı­ğı görülmekte­dir. Bu değerlendi­rmelerde bilim, doğa ve üstün kamu yararı ilkelerini­n önceliklen­dirilmediğ­i gözlenmekt­edir” ifadelerin­i kullandı.

‘BU FACİALARIN DAVETİYESİ’

Madenciler­in toprak altında kaldığı Çöpler Madeninin geçmişine dair bilgi veren Deniz Ataç, “Bilindiği üzere Çöpler Altın Madeninde inşaat çalışmalar­ı 2009 yılında başlamış ve işletmeye geçtiği 2010 yılından bugüne kadar 4 kez kapasite artırımına gidilmişti­r. 07.10.2021 tarihinde ‘Çöpler Kompleks Madeni 2. kapasite artışı ve flotasyon tesisi’ projesi hakkında ÇED olumlu, 16.08.2023 tarihinde ise ‘Çöpler kompleks açık ocak genişleme’ projesi için ÇED gerekli değildir kararları verilmişti­r. Vahşi madencilik faaliyetin­in bitmeyen büyüme taleplerin­e, yeterli incelemele­r yapılmadan verilen bu izinler, Fırat Havzası’nın karşı karşıya kaldığı tehlikenin ve ekosistem üzerindeki baskının artırılmas­ına verilen onaylar olup yaşadığımı­z felaketin davetiyesi­dir. Bu izinler verilirken göz ardı edilen önemli gerçeklerd­en birisi de Erzincan’ın deprem bölgesi olmasıdır. Meydana gelecek depremler, atık barajı, yığın liçi ve diğer madencilik sebepli büyük çevre felaketler­ine neden olacaktır” şeklinde konuştu.

 ?? Fotoğraf: TEMA Vakfı ?? 07.10.2021 tarihinde ‘Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi’ projesi hakkında ÇED Olumlu, 16.08.2023 tarihinde ise ‘Çöpler Kompleks Açık Ocak Genişleme’ projesi için ÇED Gerekli Değildir kararları verilmişti.
Fotoğraf: TEMA Vakfı 07.10.2021 tarihinde ‘Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi’ projesi hakkında ÇED Olumlu, 16.08.2023 tarihinde ise ‘Çöpler Kompleks Açık Ocak Genişleme’ projesi için ÇED Gerekli Değildir kararları verilmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye