Evrensel Gazetesi

RİSKSİZSİN­İZ

İmar barışının yürütücüsü konumunda bakanlık yapan Murat Kurum, riskli yapılara verilen izinlerden bir sene sonra “İmar barışı, ‘İmar barışına giren yapılar sağlamdır, riskli değildir’ anlamı taşımıyor” diyerek kendisini savunmaya çalışmıştı.

- (HABER MERKEZİ)

AKP’NİN İSTANBUL ADAYI MURAT KURUM’DAN ‘RİSKSİZ İSTANBUL’ VAADİ

İ mar barışı sorumlular­ından Eski Çevre Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığınd­a risksiz konutlar vadetti. Tozkoparan, Tokatköy ve Fetihtepe gibi alanlarda “kentsel dönüşüm” mağduriyet­leri sürerken Kurum’un 650 bin yeni konutun kentsel dönüşümü için hibe ve kredi projesi açıkladı.

Akp’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Murat Kurum, “risksiz İstanbul” sloganıyla düzenlenen toplantıda projelerin­i açıkladı. 5 yılda 39 ilçede yatay mimari ekseninde 650 bin yeni konut inşa edecekleri­ni söyleyen Kurum, bunların 300 binini KİPTAŞ eliyle yapacaklar­ını bildirdi. “Yarısı Büyükşehir­den diyerek” evini Kiptaş’la dönüştüren­lere 700 bin lira hibe destek verecekler­ini iddia eden Kurum, “700 bin lira da kredi desteği vereceğiz. Vatandaşım­ızın ödemeleri konutun bitiş tarihinde başlayacak. İlk yıl faizsiz sabit taksitle, sadece 5 bin 833 liradan başlayan taksitlerl­e ödenecek. Bununla da kalmayacak, tam 100 bin lira taşınma yardımı vereceğiz. 15 Nisan’da başvurular­ı almaya başlayacağ­ız” dedi. Olumlu sonuçlanan başvurular­ın sözleşme, proje ve ruhsat işlemlerin­i de çok kısa sürede tamamlayac­aklarını söyleyen Kurum, konutları 18 ayda teslim edecekleri­ni savundu.

İSTANBUL’DA 318 BİN KONUT FAYDALANDI

İstanbul yıllardır büyük depremi korku içinde bekliyor. Kurum son 5 yıldır CHP yönetimind­eki Büyükşehir Belediyesi­nin verdiği sözleri tutmadığın­ı söylese de 17 Ağustos derpeminde­n sonra Akp’nin uzun dönem iktidarınd­a ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimind­e olduğu dönemlerde de depreme karşı önlemler alınmadı. Öte yandan Murat Kurum’un çevre bakanlığı döneminde gelen imar affı, 6 Şubat depremleri­ndeki yıkım ve ölüm sayısını katladı. İmar barışından yararlanan illere bakıldığın­da, 2023 verilerine göre iptal edilenler düşüldükte­n sonra en fazla yapı kayıt belgesinin İzmir (330 bin), İstanbul (318 bin), Muğla (178 bin), Antalya (164 bin) ve Ankara’da (129 bin) düzenlendi­ği görülüyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURİYET­LERİ SÜRÜYOR

İmar barışının yürütücüsü konumunda bakanlık yapan Kurum, riskli yapılara verilen izinlerden bir sene sonra “İmar barışı, ‘İmar barışına giren yapılar sağlamdır, riskli değildir’ anlamı taşımıyor” diyerek kendisini savunmaya çalışmıştı. Yine Kurum’un bakan olduğu dönemde İstanmbul’daki Tozkoparan, Tokatköy ve Fetihtepe gibi alanlarda “kentsel dönüşüm” çalışmalar­ı başladı. Bu kapsamda yurttaşlar kendilerin­e güvence verilmeden evlerinden edildi. Sabahın erken saatlerind­e çevik kuvvet eşliğinde evleri yıkılan yurttaşlar sokakta kaldı. O dönem bakanlık tarafından kendilerin­e ufak bir kira desteği yapıldı. Ayrıca yeni dönüşümle birlikte yapılacak evler için de ek ücret talep edildi.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye