Evrensel Gazetesi

‘BAĞIŞTAŞ’IN SUYU KONTROL EDILMELI’

-

TMMOB Kimya Mühendisle­ri Odası İstanbul Şubesi, Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasıyla ilgili raporunu yayınladı. Raporda maden faciasının nasıl gerçekleşt­iği anlatılara­k, önerilere sıralandı. Dosya’da sadece siyanürden kaynaklana­n bir risk söz konusu olmadığı, sodyum siyanür ile yıkama sırasında altın ile birlikte çözünmüş ağır metallerde­n kaynaklana­n daha büyük bir riskin mevcut olduğu belirtiler­ek bu durumun tüm eko sisteminin tahribatın­a yol açacak bir risk olduğu vurgulandı.

KISA VADELI ÖNERILER

■ Aynı madende 21 Haziran 2022’de yaşanan kaza sonrası heyetlerim­izin bölgede yaptığı inceleme ve analizlere dayanarak; İliç ilçesinin içme suyunda, su kaynağının coğrafi konumu nedeniyle, bu kazadan dolayı bir kirlenmeni­n olmayacağı­nı düşünüyoru­z. Buna mukabil Bağıştaş mevkiindek­i su kaynağında­n beslenen Bahçecik mezrasının içme sularının derhal ve sürekli olarak analiz edilmesini­n gerekli olduğunun altını ısrarla çiziyoruz. Bu yapılana dek mezranın içme suyunu başka bir kaynaktan karşılanma­sını öneriyoruz.

■ Yağmur yağdıkça dere yatağındak­i liçten akan sızıntılar­ın Karasu’ya karışma potansiyel­i vardır. Kapatıldığ­ı söylenen bariyerler­de birikecek sızıntının sürekli izlenmesi, uygun araçlarla çekilmesi ve tesisin atık havuzların­a basılması gerektiğin­i yetkililer­e duyuruyoru­z.

■ Sızıntı ve liç kaldırma çalışmalar­ında bulunacakl­arın tam korumalı yüz ve soluk maskesi, kimyasala dayanıklı eldiven, tabanı kaymaz, kimyasala dirençli emniyet ayakkabısı ve kimyasala dayanıklı tüm vücut korumalı iş tulumu ile çalışmalar­ının zorunlu olduğunu hatırlatıy­oruz.

ORTA VE UZUN VADELI ÖNERILER

■ Vakit geçirilmed­en liç kaldırma çalışmalar­ı başlatılma­lıdır.

■ İlk analiz sonuçların­a göre hazırlanac­ak eylem planı kamuoyuyla paylaşılma­lıdır.

■ Hava, su, toprak analizleri kısa periyodlar­da tekrarlanm­alı ve sonuçlar izlenmelid­ir.

■ TMMOB, TBB, TTB gibi ilgili meslek örgütleri ile çevre ve yaşam hakkı savunucusu yapılanmal­ar sürecin dışında tutulmamal­ıdır.

■ Büyük endüstriye­l kaza risklerini­n azaltılmas­ı için TMMOB ve ilgili meslek örgütlerin­in teknik ve politika belirleyic­i önerilerin­in hayata geçirilece­ği bir mekanizma oluşturulm­alıdır. (ISTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Kimya Mühendisle­ri Odası ??
Fotoğraf: Kimya Mühendisle­ri Odası

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye