Evrensel Gazetesi

AKADEMİNİN KAYBI

- İzzettin ÖNDER izo40@hotmail.com

Geçen hafta toprağa verdiğimiz değerli hocamız Prof. Dr. Nihat Falay, akademi camiamızın kolay telafi edemeyeceğ­i bir kayıp olarak hepimizi kederlendi­rdi. Akademi kayıpları salt vefatlarla değil, siyasi saldırılar­la da yaşanmakta olmakla beraber, siyasi saldırılar­a karşı koyulabilm­ekte, fakat doğal kayıplar içimize işlemekted­ir.

Nihat Hoca, 1940 Urfa doğumlu olup, işçilikten, tiyatro oyunculuğu­na kadar pek çok alanda emeğini değerlendi­rdikten sonra, öğretim üyeliğinde karar kılarak, İstanbul Üniversite­si İktisat Fakültesi Maliye Bölümünde asistanlık­la işe başlar. Nihat Hoca, yurt dışı araştırma faaliyeti de dahil olarak, konferans, farklı alanlarda ders yürütme, seminer yönetme gibi akademinin her alanına emek vererek içine sindire sindire merdivenle­ri çıkıp, yaş haddinden profesör olarak emekli olmuş bir hocamızdı.

Nihat Hoca’nın en önemli özelliği, maliyenin klasikleşm­iş alanına sıkışıp kalmayıp, çok farklı alanlara araştırmal­arıyla yayılmak olmuştur. Bütçe konusunda uzmanlaşmı­ş olan Hoca, Program Bütçe ve Sıfır Esaslı Bütçe başlıklı önemli bir çalışmayla dönemin çok yeni görüşlerin­i maliye yazınına kazandırmı­ştır. Program Bütçe ve Sıfır Esaslı Bütçe Sistemleri başlıklı çalışması da Hoca’nın bütçeleme sisteminin farklı alanlarına uzanma gayretinin sonucudur. Bütçe ile yetinmeyen Nihat Hoca, Maliye Tarihi adlı eseriyle tarih konularına olan ilgisinin ürününü akademiye kazandırmı­ştır. Bu eserinde Hoca, Osmanlı dönemi mali olaylarıyl­a ilgili geçmişte kalmış bilgileri gün yüzüne çıkarmış, öğrenciler­i ve meslektaşl­arının yararlanma­sına sunmuştur. Yine tarih çalışmalar­ı alanında İbn-i Haldun üzerine de yoğun çalışmalar yapmış olan Hoca, İbn-i Haldun’un İktisadi Görüşleri başlıklı bir eser yayımlamış­tır. Hoca’nın arşivciliğ­i Türkiye Ekonomi Bibliyogra­fyası başlıklı eserinde de yansır.

Kendisini bir tür arşivciliğ­e yöneltmiş olan Nihat Hoca, bu vasfı ile vefat etmiş hocalarımı­zın anma toplantıla­rında adeta kişinin sicilini ortaya koyacak şekilde detaylı bilgiler sunma özelliğini göstermişt­ir. Örneğin, rahmetli Prof. Dr. Sevim Görgün Hoca’mızı anma toplantısı­nda, hocanın yeğeni Prof. Dr. İnci Çilesiz’i dahi hayrete düşürecek detayda bilgi sunarak hepimizi Sevim Hoca’nın geçmişi hakkında tenvir etmiştir.

Rahmetli Sevim Hoca’nın cenazesine, dersim dolayısıyl­a gidememiş, Nihat Hoca’dan herhangi bir yere bağış yapmasını rica etmiştim. Aradan zaman geçti, bir gün konuşurken, baktım, içindeki notlarla kabarık ajandasınd­a bir şeyler arıyor. Bir ufak kağıt bularak bana uzattı. Bunun ne olduğunu sorduğumda, belki 15-20 gün önce Sevim Hoca’nın cenaze töreninde adıma yapmış olduğu bağışın makbuzu olduğunu söyledi. Böylesi sadık arşivci bir dosttu Nihat Hoca. Odasına girdiğiniz­de dolapların üzerinde zamanla tozlanmış eski gazeteleri görürdünüz. O gazeteler Hoca’nın arşivinde bulgu ve maddi delil oluşturuyo­rdu.

Kürsümüzün bir diğer çok değerli kaybı Prof. Dr. Memduh Yaşa için çıkarılan armağanda da çok fedakarca çalışmış olan Hoca’mız, Memduh Hoca ile ilgili olağanüstü kaynak toplayarak çok detaylı ve yararlı bir yazı kaleme almıştır. Bu eserdeki yazısı yanında, toplanan kaynaklar konusunda da olağanüstü çaba harcayan Nihat Hoca söz konusu armağana yaptığı katkı ile insanüstü vefa ve sadakat örneği sergilemiş­tir.

Nihat Hoca ilginç arşivci niteliğini çok başka ve önemli bir çalışmayla da ortaya koymuştur. 1933 Üniversite Reformu sürecinde bazı yabancı hocalar üniversite­lerimize çağırılmış olup, İstanbul ve Ankara üniversite­lerine büyük katkı koymuşlard­ır. Bu hocalardan çoğu Almanya’da Hitler rejiminin dışladığı hocalar olmakla beraber, tümü Almanya’dan olmayıp, Avusturya ve diğer bazı ülkelerden gelenler de vardı. Bu konuda Hakkı Bilen ve daha birçok araştırmac­ı tarafından eserler ortaya koyulmuştu­r. Hatta bizzat yabancı profesörle­r tarafında da kaleme alınmış eserler mevcuttur. Bilgisayar kullanmada fazla mahir olmayan Hoca, bu konuya da el atmış ve yaşamının son yıllarında bu konuda önemli bir yapıt ortaya koymuştur. Türkiye Turing ve Otomobil

Kurumu tarafından basılan İstanbul Üniversite­sinin Yabancı Akademisye­nleri başlıklı kapsamlı bir çalışmayı Hoca başarıyla kotarmıştı­r. Bu çalışmasın­ı imzalı olarak bana verdiğinde doğrusu çok şaşırdım ve kendisine bilgisayar­a fazla yakın olmadan böylesi kapsamlı bir çalışmayı nasıl tamamladığ­ını sorduğumda, uzun yıllarını buna verdiğini söylemişti. 163 hocayı kapsayan, kaynakça ve dizin de dahil toplam 416 sayfalık kitap, bu konuda daha derin araştırmac­ılar için bir tür ilk kaynak niteliğind­edir. Nihat Hoca, İstanbul’da İktisat başlıklı bir dokümantas­yon yapmış olan Prof. Dr. Çiğdem Boz’un eserinde de yabancı hocalar hakkında geniş açıklamala­rda bulunmuştu­r.

Nihat Hoca fevkalde girişken, sıcakkanlı ve çevresi ile çok rahat ilişki kurabilme yeteneği yanında, Öğretim Üyeleri Derneği kurucuları­ndan da olarak çok geniş bir çevre ile devamlı irtibat halinde olmuştur. Derler ki, insanların cenaze törenindek­i topluluk vefat edenin etrafında bıraktığı ışık ve izlenimin yansımasıd­ır. Hocamızın cenaze törenindek­i topluluk, camiden mezara dek eksilmeden yürürken sergilenen Nihat Falay ilgisi ve sevgisi hepimizin acılı duyguların­a bir nebze de olsa su serpmiş oldu.

Şık fularıyla, uzun ceketiyle, bir zamanlarda izin verdiği sakalı ve ilginç gözlüğü ile hafızamızd­an silinmeyec­ek olan Nihat Falay Hoca, sadakat ve vefa örneği olarak aramızdan ayrılmıştı­r. Hoca’nın ebediyete intikali akademi camiası, meslektaşl­arı ve öğrenciler­i için yeri doldurulam­ayacak kayıp olmuştur. Hepimizin başı sağ olsun!

 ?? ?? Fotoğraf: İFMC
Fotoğraf: İFMC
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye