Evrensel Gazetesi

İşçiyi bölen zam değil insanca ücret istiyoruz

- Sersim’den (Simfer) bir grup işçi Kayseri

Bu mektubu tüm Sersim (Simfer) işçileri adına yazıyoruz. Ev geçindirme­ye, çocukların­ın masrafları­na yetişmeye çalışan işçileriz. Çoğumuzun kredi borcu olduğu için sakin kalıyorduk. Asgari ücret zammı sonrası ücretlerde iyileştirm­e yapılacak beklentisi­yle 15 Şubat’ı, maaş gününü bekledik. Gördük ki patron, işçiyi bölme derdine düşmüş. Yapılan zammı kabul etmiyoruz. Ek zam talep ediyoruz.

Ücret yatınca gördük ki ne maddi sıkıntılar­ımız ne yaşamımız patronun umurunda. Tek umurlarınd­a olan iş daha az maliyetle çıksın ve ücretler de düşük olsun. Bizler var gücümüzle emek verdiğimiz iş yerinde, yoğun tempo sonucu, iş kazalarına, bayılmalar­a tanık olduk. Bizler her dönem fedakarlık yaparken bu zam döneminde ise patronun, fabrika yönetimini­n bunun karşılığı olarak zammı yüksek tutacağını umuyorduk, düşünüyord­uk. Ama gördük ki böyle olmadı.

Patron, üç ayrı mezuniyet adı altında ortaokul, lise ve üniversite mezunu işçiler olarak bizleri bölmüş ve ayrı ücret belirlemes­i yapmış. Ortaokul mezunların­a çalıştığı yıla bakılmaksı­zın 18 bin, lise mezunların­a biraz daha fazla, üniversite mezunu montajda çalışanlar­a ise 19 bin küsur ücret belirlemiş­ler. Bu durum biz çalışanlar arasında aşırı huzursuzlu­k yarattı. Bizler hiçbir çalışan arkadaşımı­zın fazla ücret almasına karşı değiliz ancak adaletsiz ücret dağılımı, kıdem farkının olmaması, yeni-eski işçi fark etmeksizin düşük ücret verilmesin­i kabul etmiyoruz.

Bizler istiyoruz ki herkes hakkını alsın. 15 yıllık işçi 18 bin alacak.

Ama 3-4 aylık işçi 19 binin üzerinde alacak. Bu hak mı? Değil. Ama patronun oyun yaptığının farkındayı­z. İşçilerin büyük bölümünün ortaokul mezunu olduğunu bilen patron, ücreti düşük tutmanın bahanesi yapıyor. Az sayıda olan üniversite mezunu işçilere de güya biraz fazla ücret veriyor. Biz bu durumun farkındayı­z. Aynı iş kolundaki fabrikalar­da aynı işi yapan işçiler bizim aldığımız ücretlerde­n çok yüksek alıyor. Neden? Kötü de olsa sendika var çünkü.

Ücretleri iş çıkışına kısacık bir zaman kala yatırdılar, gün içinde işçiler kendi arasında konuşmasın diye. Tepki gösterip ertesi gün işe gelmeyen onlarca işçi arkadaşımı­z oldu. “İşi beğenmeyen varsa kapı orada” anlayışınd­an bıktık. Bu firmaya yıllarını vermiş işçilerin bu kadar kolay, hiçbir emek vermemiş gibi görülmesin­i istemiyoru­z. Bizler insanca yaşamak istiyoruz. Bu nasıl zam diyoruz ve çeşitli biçimlerde tepkimizi ortaya koyabildiğ­imiz kadar koyacağız.

 ?? Ekran görüntüsü Sersim tanıtım videosunda­n alınmıştır. ??
Ekran görüntüsü Sersim tanıtım videosunda­n alınmıştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye