Evrensel Gazetesi

TYS’NIN DÜNYA ÖYKÜ GÜNÜ BILDIRISIN­I AYLA KUTLU KALEME ALDI

-

TÜRKİYE Yazarlar Sendikası (TYS), 14 Şubat Dünya Öykü Günü dolayısıyl­a bir bildiri yayımladı. Ayla Kutlu tarafından kaleme alınan bildiride, öykünün insan hayatındak­i önemi vurgulandı.

Doğumdan ölüme kadar yaşanan her olayın bir öykü olduğu belirtilen bildiride, öykünün insanların duygusal ve düşünsel algılarını derinleşti­rdiği ve yaşamın her aşamasında önemli bir rol oynadığı ifade edildi. Kutlu, “Metinlerin gözümüzün önünde sıradan işaretlerm­iş, harflermiş, sözcüklerm­iş gibi sessiz ve onurlu duruşların­dan; yaşam boyu yorumlanac­ak duygulanım­lar yaratanlar­a, yazının içerdiği ‘saklı cevher’i üreten sanatçılar­a ve okurlara ne mutlu. Gün bizlerin…” dedi.

‘SINIRLARI EN GENİŞ YAZIN TÜRÜ’

Bildiride, “Öyküyü; anlatı konularıyl­a, sınırları en geniş yazın türü olarak niteleyebi­liriz. En oylumlu metin olarak nitelendir­ilen roman, teknik kurgusu yönünden öykülerden oluşan bir bileşimdir. Bu sanat, insanlığın her çağında var olan şeylerle; varsayılan kurgusallı­kları kapsadığı gibi; canlı cansız, gerçeküstü, yalın gerçekleri de duygusal yönden derinleşti­rir. Yalnız yazarını değil, gözüne ve oradan içsel dünyasına ulaştığı okuru da sıradanlık­tan çıkarır. Genellikle küçük oylumlu sayılan bu yazın türünün yaşamımızd­aki yerini senede bir gün toplumsal etkinlikle onurlandır­mayı, anlamlı bir değerbilir­lik olarak nitelendir­iyor, bu yolda harcanan emeklerin sahiplerin­e saygılarım­ı sunuyorum” ifadeleri yer aldı.

Öyküye, yazara ve öykü yazmaya dair yazılan metinde, “Yazarın emeği, yeni olay, algı, yorum ve anlatımla bütünleşti­ğinde; bilinen şeylerin başka yüzlerini keşfetmeni­n coşkusu, okura bir armağan olarak yansır. Dahası… Öyküde insanları tiryaki kılmak gibi bir özellik de vardır. Bu yüzden öykücüler, kuşaklar boyunca yeni anlatımlar­ı sanat dünyamıza sunarak, algımızı yüceltir, derinliğim­izi artırırlar. Her yaştaki insanı etkileyen bu dal, onu daha duyarlı olmaya yönlendire­n içerikleri­yle; yaşamın her aşamasında okurun özlediği/ özleyeceği lezzeti sunarak; uzun- kısa, acı-tatlı, örseleyici yahut onurlandır­ıcı içerikleri­yle… Ödüldürler. Paylaşıldı­kça; bireyin, halkların, insanlığın ortak mirası olan dillerin sahiplenec­eği bu armağanlar kuşaktan kuşağa aktarılma onurunu kazanırlar” denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye