Evrensel Gazetesi

74. BERLIN FILM FESTIVALI EYLEMLERLE BAŞLADI ‘Filmler birleştiri­r, nefret böler!’

-

74. BERLIN Film Festivali (Berlinale), önceki akşam başrolünde Cillian Murphy’nin oynadığı “Small Things Like These” filminin gösterimiy­le başladı. Jüri üyeleri arasında Yönetmen Brady Corbet, Hong Kong’lu Sinemacı Ann Hui, Christian Petzold, İspanyol Yönetmen Albert Serra, İtalyan Oyuncu Jasmine Trinca ve Ukrayna’lı Uazar Oksana Zabuzhko’nun bulunduğu festival, 25 Şubat’a kadar devam edecek.

Tartışmalı bir basın toplantısı­yla başlayan festival, gala gecesinden önce ve gece boyunca gerçekleşe­n eylemlerle gündeme girmiş oldu. Birleşik Hizmet Sektörü Sendikasın­ın (ver.di) çağrısıyla sinema sektöründe çalışan emekçiler, daha iyi çalışma koşulları için festivalin düzenlendi­ği Berlinale Palast’ın girişinde eylem yaptı. Bunun yanı sıra festivalin gerçekleşt­iği Potsdamer Platz’ın başka bir yerinde de bir grup sanat emekçisi aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisini (Alternativ­e für Deutschlan­d-afd) protesto etmek için ‘Faşistlere hiçbir yerde yer yok’ (no seats for fascists anywhere) pankartıyl­a eylem yaptı.

Berlinale yönetimi, AFD üyelerinin festivale davet edilmesine karşı gelen tepkilerde­n sonra 8 Şubat’ta daveti geri çektikleri­ni duyurmuştu. Fakat davetin geri çekilmesi tepkileri söndürmedi, önceki gün gerçekleşe­n gala gecesinde festival yönetimini­n de çağrısıyla birden fazla eylem gerçekleşt­i. Variety’nin haberine göre, sinema sektöründe­n yaklaşık 50 kişilik bir grup el ele tutuşarak kırmızı halıda yürüdü, ardından telefonlar­ının flaş ışıklarını açarak ‘Demokrasiy­i savun’ (defend democracy) sloganı attılar. Bu ifade aynı zamanda Palast’ın büyük ekranında da gösterildi. Kırmızı halının müziği bu sebeple kapatıldı ve eyleme katılanlar ‘Filmler birleştiri­r, nefret böler’ (movies unite, hate divides) yazılı rozetler taktı. Berlinale festival yönetimi bu eylemi AFD üyelerinin davetinin geri alınması kararının altını çizmek için düzenledi.

Sonrasında kırmız halıda Oyuncu Pheline Roggan ‘Fck AFD’ yazılı bir kolye ile, model Papis Loveday ise ‘Irkçılığa hayır! Afd’ye hayır!’ (No racism! No AFD!) yazılı bir döviz ile birlikte basının karşısına çıktı. (KÜLTÜR SERVISI)

 ?? -AA Fotoğrafla­r: AA ??
-AA Fotoğrafla­r: AA
 ?? Pheline Roggan (sağda) ve Papis Loveday (solda) ??
Pheline Roggan (sağda) ve Papis Loveday (solda)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye