Evrensel Gazetesi

Yurt ve okul arası 42 kilometre

-

BOĞAZİÇİ Üniversite­sinde öğrenci olan ancak üniversite­sine kilometrel­erce uzaktaki Avcılar KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan bir öğrenci, toplu taşımada geçirdiği süreleri, her gün okul ve yurt arasındaki 42 kilometrey­i katederken yaşadığı zorlukları anlattı.

Yaşadığı yurdun birkaç sanayi bölgesi denebilece­k bir bölgenin arasında yer aldığını anlatan öğrenci, yurdun etrafındak­i yollarda yakın zamana kadar kaldırım olmadığını, ışıklandır­maların ise yeni yapıldığın­ı anlatıyor. “Burada bizden başka kimse yok” diyebiliri­z diyen öğrenci, toplu taşımaya ilişkin yurt öğrenciler­inin yaşadığı sorunları ise şöyle ifade ediyor: “Bir süre metrobüse servis yoktu. O yüzden tüm öğrenciler sıra halinde kaldırımsı­z yoldan metrobüse yürüyordu. Hatta bir keresinde sosyal medyaya düşmüştü o kalabalık. Çünkü Cihangir metrobüs durağında merdivenle­rden aşağı kadar sıra oluyordu.”

‘SAAT BEŞTEN SONRA HİÇBİR ETKİNLİĞE KATILAMIYO­RUM’

10.00’daki dersine yetişmek için 08.00’da yurttan çıkması gerektiğin­i, bazı zamanlar yaşanan aksamalar sebebiyle geç kaldığını anlatıyan öğrenci, öğrenci, yol süresinin yarattığı sebeplerde­n dolayı okulda saat 17.00’dan sonra gerçekleşe­n hiçbir etkinliğe katılamadı­ğını anlatıyor. Ayrıca yurt etrafının tenha olmasından ve geç saatte toplu taşıma kullanarak yurda dönmekten tedirgin olan öğrenci yurda geç dönmemeye çalıştığın­ı anlatıyor.

Kaldığı KYK yurdunun uzakta olması sebebiyle pek çok yurt arkadaşını­n nakil aldırmak istediğini anlatan öğrenci, “Bir şey yapmak istediğimi­zde hep yolu hesaba katmamız gerekiyor, sosyal hayatın dışına çıkıyoruz” diye anlatıyor.

‘TOPLU TAŞIMAYA ÇOK PARA HARCAMAM GEREKİYOR’

Öğrencinin anlattığı problemler­den bir tanesi ise öğrenci aylık abonman fiyatları. 250 TL abonman fiyatının yüksek bir ücret olduğunu anlatan öğrenci “Ben yalnızca okula gidip gelmek için 8 basım harcıyorum, 200 basımdan fazla harcamış oluyorum. Ayın son günlerinde para yüklemem gerekiyor, abonman olmadığı sürece ulaşım da çok pahalı hale geliyor” diyor.

Örenci, astım hastası olduğu için uzun süre ayakta duramadığı­ndan ve havalandır­manın eksik oolduğunda­n bahsediyor.

İstanbul için gece devam eden seferlerin artırılmas­ı gerektiğin­i söyleyen öğrenci, “Örneğin Marmaray en çok kullanılan toplu taşıma seçenekler­inden bir tanesi, seferlerin bu kadar erken bitmesi pek çok kişiyi zor duruma sokuyor. İstanbul’da nüfusun çok büyük bir kısmı toplu taşıma kullanıyor, ona rağmen toplu taşıma kullanmak halen çok zor” diyor.

 ?? ?? Avcılar Atatürk KYK Yurdu ve Boğaziçi Üniversite­si arasında 42
kilometre var. (Grafik: Evrensel)
Avcılar Atatürk KYK Yurdu ve Boğaziçi Üniversite­si arasında 42 kilometre var. (Grafik: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye